Logo image
Logo image

Glenn Domanin metodilla opetat lapsen lukemaan nuorella iällä

5 minuuttia
Haluaisitko sinä kuulla kolmevuotiaan taaperosi lukevan kirjaa? Jos vastasit kyllä, suosittelemme aloittamaan Glenn Doman -metodin harjoitukset kotona. Se on suunniteltu stimuloimaan lasten kognitiivisia kykyjä.
Glenn Domanin metodilla opetat lapsen lukemaan nuorella iällä
Kirjoittanut Thady Carabaño
Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

On mahdollista, että alle kolmevuotias lapsi oppii lukemaan. Jos tämä ajatus kiehtoo, Glenn Doman -metodi tulee kiinnostamaan sinua. Se on todistetusti tehokas keino opettaa taaperoikäisiä lukemaan.

Glenn Doman -metodin suunnitteli pohjois-amerikkalainen lääkäri Glenn J. Doman, The Institutes for the Achievement of Human Potentialin perustaja. Tämä alan ammattilainen on todistanut, että hänen metodinsa on huomattavasti tehokkaampi kuin perinteinen syllabinen metodi.

Alunperin Glenn Doman -metodi kehitettiin auttamaan aivovammasta kärsiviä lapsia lukemaan oppimisessa. Huomattuaan poikkeuksellisen hyvät tulokset lasten kognitiivisissa kyvyissä, tohtori Doman vaihtoi tutkimuksensa suuntaa. Häntä kiinnosti vaikutusten analysointi terveissä lapsissa, sekä heidän lukemaan opettamisensa varhaisessa iässä.

Glenn Doman -metodi: mistä siinä oikein on kyse

Some figure

Glenn Doman -metodi muistuttaa paljon kävelemään oppimista. Nuorten lasten oppimispotentiaalilla ei tunnu olevan rajoja.

Glenn Doman huomasi tutkimuksissaan, että parhaat vuodet oppimiseen ovat lapsen viisi ensimmäistä elinvuotta. Hän selittää konseptista tarkemmin kirjassaan How to Teach Your Baby to Read.

Hän on myös sanonut, että lapsen ensimmäiset kuusi elinvuotta on tunnettu “nerouden vuosina”. Tämä johtuu siitä, että noiden vuosien aikana lapsella on korkeampi intellektuelli kyky kuin minään muuna ajanjaksona koko elämän aikana.

Tämä puolestaan on mahdollista siksi, ettei lapsen mieli ole vielä saastunut ulkouolisten tekijöiden toimesta jotka lymyilevät odottamassa aikuisten maailmassa, ja he ovat pelottomia ja luottavat täysin intuitioonsa.

Lapset voivat oppia lukemaan hyvinkin nuorella iällä, kunhan heitä stimuloidaan oikeaoppisesti tunnistamaan sanoja ja niiden tarkoituksia. Tämän vuoksi on tärkeää käyttää opetuksessa lapselle tärkeitä kuvia ja sanoja, ja tarpeeksi suurina, jotta lapsi tunnistaa kuvan joka on sanan vieressä.

Glenn Doman -metodi väittää, että lukemaan oppiminen on oikeastaan sama asia kuin puhumaan oppiminen. Kun vauva kuulee sanan, se aiheuttaa saman elektro-kemikaalisen impulssin aivoissa kuin silloin, kun vauva näkee sanan. Siksi vauva joutuu ponnistelemaan saman verran oppiakseen puhumaan kuin lukemaan.

Mutta kuinka vauvan on mahdollista oppia molemmat asiat samaan aikaan?

Tämä johtuu siitä, että lapsen molemmat aivopuoliskot aktivoituvat samanaikaisesti. Lapsi kokee sanan kokonaisuutena, ilman erillistä tarvetta eritellä kirjaimia toisistaan, sillä sana on jo liitetty tuttuun kuvaan.

Kuinka opettaa lukemista nuorelle lapselle

Some figure

Käytettyjen sanojen tuleekin olla sellaisia, jotka lapsi tunnistaa päivittäisestä ympäristöstään.

Tämä oppimismenetelmä ottaa samalla huomioon jokaisen lapsen yksilöllisyyden. Se on helppo ja hauska prosessi. Kaikessa yksinkertaisuudessaan, siinä näytetään lapselle viittä korttia joissa on kuva sekä sana, ja tämä toistetaan kolmesti päivässä. Sitten kortteja vähitellen lisätään, aina viisi korttia kerrallaan. 

Kirjoitettujen sanojen tulee aina kuulua samaan kategoriaan kuten: ihmisen ruumiinosat, perheenjäsenet, värit, eläimet, lelut tai tekemistä. Kategorioiden valitseminen puolestaan tulisi sopeuttaa lapsen päivittäisiin rutiineihin sopiviksi.

Näin se toimii:

  • Kirjoita sana valkoiselle paperille. Sanojen tulisi olla kirjoitettuna painokirjaimilla, kokonaan pienillä kirjaimilla sekä punaisella värillä.
  • Viidestä sanasta tulee muodostaa aina yksi kategoria.

Kaiken kaikkiaan tämä nuorena lukemaan oppiminen onnistuu viidessä eri vaiheessa.

Ensimmäinen vaihe: Yksinkertaiset sanat

Valitse yksittäisiä sanoja ensimmäistä vaihetta varten. Käytä nimisanoja, eli substantiiveja jotka on järjestelty kategorioihin kuten perhe, eläimet, ruoka, värit jne. Lisää sen jälkeen tekeminen, eli verbi. Glenn Doman -metodia noudattamalla esitä sanat seuraavasti:

  • Ensimmäisenä päivänä näytä viisi sanaa samasta kategoriasta, kolme kertaa päivässä.
  • Toisena päivänä näytä viisi sanaa ensimmäiseltä päivältä, sekä uudet viisi sanaa toisesta kategoriasta.
  • Kolmantena päivänä näytä lapselle kaikki kymmenen sanaa edeltäviltä päiviltä, ja lisää vielä viisi sanaa uudesta kategoriasta.
  • Neljäntenä päivänä näytä lapselle kaikki 15 sanaa edeltäviltä päiviltä, sekä lisää viisi uutta sanaa, jälleen uudesta kategoriasta.
  •  Lopulta, viidentenä päivänä, näytä lapselle 20 sanaa aikaisemmilta päiviltä ja lisää joukkoon vielä viisi uutta sanaa, uudesta kategoriasta.

Glenn Doman -metodi siis toteutetaan viiden päivän oppimissykleissä. Kun ensimmäinen viikko on takana, poista yksi kategorioista, ja lisää seuraavalla viikolla uusi kategoria sanoja opittavaksi.

Ideana on se, ettei lapsi kyllästy. Sinun ei tulisi näyttää enempää kuin maksimissaan 25 korttia päivässä. Älä myöskään koskaan näytä 25 korttia kerrallaan, vaan aina viiden kortin sykleissä ja aina kategorioittain.

Oppimistuokioiden tulisi kestää noin 15-30 minuuttia ja yhden kortin näyttämiseen pitäisi käyttää vain yksi sekunti. Tämä siis silloin, kun korttia näytetään lapselle nopeasti, eikä hänen odoteta lausuvan sanaa ääneen. Älä koskaan pakota lastasi, kun yrität opettaa hänelle jotakin. Lapsen oma innostus sekä motivaatio oppimiseen ovat keskeisiä oppimisen kannalta.

Samoin tämän pelin tulisi olla hauska ja luoda odotuksen tunnetta. Katso lastasi silmiin samalla, kun lausut sanan ääneen selkeästi ja kovaa. Joka kerta kun vaihdat kategoriaa, kokeile korttien sekoittamista välissä.

Lisäksi, vältä käyttämästä kahta samalla kirjaimella alkavaa sanaa peräkkäin.

Toinen vaihe: Sanaparit

Toinen vaihe alkaa siitä, kun lapsi on käynyt läpi 150 yksittäistä sanaa. Tässä vaiheessa sinun tulee käyttää sanapareja, jotka luot käyttämällä yhdessä nimisanoja ja adjektiiveja. Sinun täytyy myös vaihdella värejä. Esimerkiksi väreihin viittaavat sanat tulisi olla kirjoitettuna sen väriselle paperille, eikä valkealle paperille.

Joka viikko näytät kaksi settiä sanapareja (viisi sanaparia per setti), ensimmäisen vaiheen yksittäisten sanojen pelin kanssa. Tämä tarkoittaa, että näytät lapselle kaksi sanaparisettiä yhdessä ensimmäisen vaiheen yksittäisten korttien kategorioiden kanssa.

Kolmas vaihe: Lyhyet lauseet

Tässä vaiheessa sinun tulee kirjoittaa paperille isoja, noin 5 cm korkeita kirjaimia. Kirjoita kolmen sanan lauseita, ja käytä jokaisessa kortissa nimisanaa sekä taivutettua verbiä. Esimerkiksi “äiti kävelee” tai “isoisä syö”.

Näiden lauseiden avulla voit tehdä oman kirjan, joka on noin kymmenen sivua ja sisältää kuvia ja kortit. Lue tätä kirjaa lapsellesi kaksi tai kolme kertaa päivässä.

Neljäs vaihe: Pidemmät lauseet

Tässä neljännessä vaiheessa sinun tulee kirjoittaa suurilla kirjaimilla lauseita paperille. Käytä mustaa mustetta. Nyt on aika tehdä lauseista pidempiä, kuten “minun isäni syö riisiä.”

Tässäkin vaiheessa voit luoda kirjan, kuten edellisessä vaiheessa, mutta käyttäen uusia monimutkaisempia lauseita.

Viides vaihe: Tarinat

Some figure

Tarinat rikastuttavat lapsen sanavarastoa sekä kannustavat sen käyttöön.

Nyt on oikea hetki alkaa nauttimaan kirjojen lukemisesta. Tässä viimeisessä vaiheessa pienokaisesi tulisi jo ymmärtää tarinoita, jotka sisältävät noin 50-100 sanaa. Lue tarinoita ääneen lapsellesi kaksi tai kolme kertaa päivässä. Lue normaalia lukutahtia sekä intonaatiota eli puhemelodiaa käyttäen.

Etsi mielellään sellaisia kirjoja, joissa on ainoastaan yksi lause per sivu, ja joissa teksti on erillään kuvituksesta. Tarinan tulisi kertoa jostakin lastasi kiinnostavasta aiheesta, sekä mielellään tarjota sinulle mahdollisuuksia esittää uusia sanoja.

Glenn Doman -metodi: Mitä muuta täytyy ottaa huomioon

Halaa ja rohkaise lastasi jokaisen harjoittelutuokion päätteeksi. Glenn Domanin mukaan positiivinen vahvistaminen takaa menestyksen silloin, kun halutaan opettaa lasta lukemaan nuorella iällä. Se on itse asiassa keskeistä lapsen oppimisen kannalta.

Domanin mukaan jopa jo yksivuotias voi tunnistaa sanoja. Kaksivuotias jo kokonaisia virkkeitä. Kolmevuotias voi jo oppia lukemaan, sekä nauttimaan siitä.

Myöhemmin lapsi oppii lisää siitä, mitä sääntöjä liittyy kirjoitettujen ja lausuttujen sanojen maailmaan. Kun lapsi on oppinut jo lukemaan, voit opettaa hänelle aakkoset – tosin on todennäköistä, että hän on jo oppinut ne opiskellessanne käyttäen Glenn Doman -metodia.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.



Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.