Logo image
Logo image

Eroon poskiontelotulehduksesta – 7 vinkkiä

2 minuuttia
Poskiontelotulehdus on suhteellisen tavallinen ongelma, erityisesti allergiakausien aikaan. Osa ihmisistä ei edes tiedä kärsivänsä siitä.
Eroon poskiontelotulehduksesta – 7 vinkkiä
Kirjoittanut Andrea Caillet Bois
Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Poskiontelotulehdus on tavallisesti kivulias ja elämänlaatua heikentävä sairaus. Tässä artikkelissa jaamme 7 vinkkiä, joiden avulla poskiontelotulehduksesta pääsee eroon.

Mikä on poskiontelotulehdus?

Poskiontelotulehdus on nimensä mukaisesti poskionteloiden tulehdustila. Ontelot ovat kasvojen luiden sisällä olevia onttoja, ilmätäytteisiä kanavia, joita löytyy otsasta, poskista ja nenästä. Normaalisti ilma kulkee niiden kautta ongelmitta, mutta poskiontelotulehduksessa ontelot tukkeutuvat.

Tämä aiheuttaa epämukavuutta, kipua ja hengitysvaikeuksia.

Poskiontelotulehduksen voivat aiheuttaa eri asiat, kuten:

Poskiontelotulehduksesta aiheutuvat oireet

Some figure

Oireet riippuvat yleensä poskiontelotulehduksen vakavuudesta, mutta tyypillisimmät oireet ovat seuraavat:

  • Kipu päässä, poskissa ja nenässä
  • Jatkuva nenän vuotaminen
  • Kuume
  • Pahanhajuinen hengitys
  • Punoittava nenä
  • Väsymys ja yleinen huonovointisuus
  • Hammaskipu purressa
  • Hajuaistin heikkeneminen
  • Yöaikaan paheneva yskä

7 parasta keinoa päästä poskiontelotulehduksesta eroon

Näillä vinkeillä lievität poskiontelotulehduksen oireita.

Höyryhengitys

Tämä voidaan tehdä joko lämpimässä suihkussa tai kattilassa kiehuvan veden höyryä hengittäen. Jälkimmäisessä vaihtoehdossa voit lisätä veteen ainesosia joilla on antiseptisiä ominaisuuksia, kuten eukalyptusta. Tämä auttaa poistamaan limaa poskionteloista.

Haudukkeet

Some figure

Kuumien juomien nauttiminen auttaa irrottamaan limaa ja lievittämään sen aiheuttamaa painetta. Juoman lämpö helpottaa kurkkukipua ja vilkastaa verenkiertoa.

Malvankukista tehdyt haudukkeet sopivat erinomaisesti hengitystievaivoihin, sillä ne ovat limaa irrottavia ja yskää lievittäviä. Niiden valmistaminen on helppoa:

  • Laita kattilaan 2 litraa vettä, jossa on 2 ruokalusikallista malvankukkia. Keitä vesi.
  • Anna hautua.
  • Siivilöi.
  • Juo.

Suolavesi

Suolavesi auttaa poistamaan liiallista limaa ja kosteuttaa aluetta. Laita vain suolavettä ruiskuun tai pipettiin. Laita pipetti nenäsieraimeen ja kallista päätä hieman vastakkaiseen suuntaan. Neste valuu ulos toisesta nenäsieraimesta. Niistä nenä ja toista toiseen sieraimeen. Tee tämä 2-3 kertaa päivässä.

Nuku kunnolla

On erittäin tärkeää nukkua 7-8 tuntia yössä. Nukkumiseen suositellaan kahta tyynyä, jotta pää pysyy kohotetussa asennossa ja hengitys on näin helpompaa.

Myös ilmankostutin makuuhuoneessa voi auttaa. Se pitää ilman kosteana yön aikana ja estää hengitysteitä kuivumasta.

Valkosipulinenätipat

Some figure

Valkosipulin sanotaan olevan luonnollinen antibiootti. Se voi auttaa lievittämään poskiontelotulehduksen oireita.

  • Murskaa valkosipulinkynsi kunnolla. Laita se ja 4 ruokalusikallista vettä pipettiin.
  • Pudota 10 tippaa kumpaankin sieraimeen kaksi tai kolme kertaa päivässä.

Juo paljon nesteitä

Runsas nesteiden juonti ohentaa limaa, mikä auttaa sen irrottamisessa ja poskionteloiden pitämisessä puhtaina. Tämä auttaa vähentämään liiallista liman kertymistä ja sen aiheuttamaa painetta.

Tasapainoinen ruokavalio

Yksi mahdollisista poskiontelotulehduksesta johtuvista syistä voi olla allergioita aiheuttavat ruoat. Niiden poistaminen ruokavaliosta voi olla siis tehokas keino estää poskiontelotulehduksia.

Lisäksi luonnollisten ja antioksidanttipitoisten ruokien, kuten myös A-, B- ja C-vitamiineja sisältävien ruokien syöminen voi vahvistaa immuunijärjestelmää.

Some figure

Muita tärkeitä tekijöitä poskiontelotulehduksen ehkäisemisessä:

  • Maidon korvikkeiden käyttö, sillä maitoperäiset tuotteet voivat aiheuttaa allergioita.
  • Alkoholin ja tupakan välttäminen.

Nämä 7 vinkkiä voivat auttaa lievittämään poskiontelotulehduksesta aiheutuvia oireita ja saada ne jopa katoamaan. Vakavammissa tapauksissa on syytä ottaa yhteys lääkäriin. Sairaus on erittäin tärkeää hoitaa ajoissa, jotta se ei muutu krooniseksi.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • De La Flor I Brú, J. (2009). Sinusitis. Pediatria Integral. https://doi.org/10.1111/j.1600-0757.2008.00293.x
  • Slavin, R. G., Spector, S. L., Bernstein, I. L., Kaliner, M. A., Kennedy, D. W., Virant, F. S., … Vandewalker, M. L. (2005). The diagnosis and management of sinusitis: A practice parameter update. Journal of Allergy and Clinical Immunology. https://doi.org/10.1016/j.jaci.2005.09.048
  • FUJISAWA, H., WATANABE, K., SUMA, K., ORIGUCHI, K., MATSUFUJI, H., SEKI, T., & ARIGA, T. (2009). Antibacterial Potential of Garlic-Derived Allicin and Its Cancellation by Sulfhydryl Compounds. Bioscience, Biotechnology, and Biochemistry. https://doi.org/10.1271/bbb.90096
  • Adetumbi, M. A., & Lau, B. H. S. (1983). Alliumsativum (garlic) – A natural antibiotic. Medical Hypotheses. https://doi.org/10.1016/0306-9877(83)90040-3

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.