Logo image
Logo image

Huuliherpeksestä eroon yhdessä yössä

3 minuuttia
Huuliherpeksestä eroon yhdessä yössä
Viimeisin päivitys: 07 marraskuuta, 2018

Huuliherpeksen aiheuttaa herpesvirus, joka on herkästi tarttuva ja leviää helposti kosketuksen välityksellä. Virus aiheuttaa pieniä ja kivuliaita rakkoja huulille, jotka kihelmöivät, polttelevat ja kutisevat. Herpesrakkulat ovat ikävän näköisiä ja voivat levitä helposti ihmisestä toiseen ihokontaktin välityksellä. Tässä artikkelissa kerromme lisää huuliherpeksestä sekä annamme neuvoja, miten pääset huuliherpeksestä eroon yhdessä yössä.

Mikä aiheuttaa huuliherpeksen?

 

Huuliherpes on herpes simplex -viruksen (HSV-1) aiheuttama, toistuva huulen rakkuloiva tulehdus, jonka suurin osa ihmisistä saa ennen 20. ikävuotta. Vaivaa kutsutaan myös yskänrokoksi. Huuliherpes ei ole sairautena yleensä vaarallinen, mutta kosmeettinen haitta voi kuitenkin olla merkittävä.

Some figure

Ensimmäisen huuliherpeskerran jälkeen virus pysyttelee kehossa yleensä horroksessa, mutta voi ilmestyä uudestaan ja uudestaan milloin tahansa. Joillain ihmisillä esimerkiksi stressi aiheuttaa huuliherpeksen. Joskus rakkuloiden yhteydessä esiintyy kuumetta, lihassärkyjä, kurkkukipua ja kaularauhasten suurenemista ja arkuutta. Oireet voivat kestää parikin viikkoa.

Suurimmassa osassa tapauksia huuliherpeksen aiheuttaa HSV-1 -virus, joka on suhteellisen helppo pitää kontrollissa. Joissain tapauksissa huuliherpes aiheutuu kuitenkin HSV-2 -viruksesta, joka pohjautuu samaan herpesvirukseen kuin sukuelinherpes. Näissä tapauksissa herpesvirus tarttuu suuseksin kautta.

Huuliherpesvirus leviää ihmisestä toiseen etenkin silloin, kun rakkula on näkyvillä tai paranemisvaiheessa. Tästä syystä onkin tärkeää välttää suoraa kontaktia huuliherpeksestä kärsivään ihmiseen: älä käytä samoja meikkituotteita tai rasvoja, ruokailuvälineitä, pyyhkeitä tai muita esineitä, jotka tulevat kosketuksiin herpesrakkulan kanssa.

Huuliherpeksestä eroon yhden yön aikana?

Some figure

 

Huuliherpestä hoidetaan usein paikallisilla voiteilla, jotka hillitsevät rakkulan kihelmöintiä ja kuumotusta. Huuliherpeksestä eroon pääsee myös luonnollisin keinoin. Valkosipuli toimii hyvin ensihoitona rakkulan ilmestyttyä, sillä valkosipulia saattaa olla jo valmiina kaapissa. Valkosipulia käyttämällä voit päästä huuliherpeksestä eroon  jo yhdessä yössä, sillä valkosipuli on vahvasti antibioottinen ruoka-aine, joka pystyy estämään virusten, bakteerien ja sienikasvuston leviämisen.

Valkosipuli sisältää nitraatteja, kaliumia, natriumia, seleeniä, kalsiumia, magnesiumia, piitä, rikkivetyä, fosforihappoa, fytosteroleita, eteerisiä öljyjä ja C-, D- ja B-vitamiineja. Lisäksi valkosipulista löytyy allisiinia, joka lievittää tulehduksia tehokkaasti. Valkosipulin hoitava teho on todettu myös eri tutkimuksissa ja usein valkosipuli toimii jopa reseptilääkkeitä tehokkaammin. Valkosipulilla ei myöskään ole haitallisia sivuvaikutuksia ja sitä voi käyttää kaikenikäisten ja -kuntoisten ihmisten hoidossa.

Valkosipuli kiihdyttää verenkiertoa ja ehkäisee verenkiertoelimistön ongelmia. Lisäksi se auttaa parantamaan diabeetikoiden terveydentilaa, alentamaan kolesterolin määrää veressä, taistelemaan vapaiden radikaalien haitallisia vaikutuksia vastaan ja voi auttaa ehkäisemään monia eri tauteja.

Yhden yön hoitokuuri huuliherpekseen

Some figure

 

Paloittele tai raasta yksi valkosipulinkynsi ja levitä suoraan rakkulalle. Jos rakkula on suuri tai niitä on useampi, voit suorittaa hoidon useaan otteeseen tuoretta valkosipulia käyttämällä. Anna valkosipulin vaikuttaa 10 minuuttia ja huuhtele alue lopuksi lämpimällä vedellä. Hoito saattaa aiheuttaa polttelua ja kutinaa, mutta tuntemukset katoavat yleensä muutamassa sekunnissa.

Valkosipuli parantaa rakkulan ja hillitsee tulehdusta, ja se toimii myös tehokkaana kivunlievittäjänä. Valkosipulilla voi hillitä rakkulan kihelmöintiä ja näkyvyyttä jo muutamassa tunnissa. Valkosipulihoito sopii sellaisiin tilanteisiin, kun seuraavana päivänä on tärkeitä menoja ja rakkula on selkeästi näkyvissä – valkosipuli voi rauhoittaa rakkulan yön aikana. Jos rakkula ei ole kadonnut kokonaan aamuun mennessä, voit toistaa hoidon myöhemmin päivällä tai illalla.

Toinen hoitovaihtoehto on murskata valkosipuli tahnaksi ja levittää se rakkulalle, sitten alueen voi peittää laastarilla, ja huuhdella vasta aamulla. Näin valkosipuli pääsee vaikuttamaan koko yön ajan ja aamulla rakkula on selkeästi kuivahtanut.

Ehkäise rakkuloiden uusiutuminen

Muista, että huuliherpes leviää helposti perheenjäseniin ja kumppaneihin yhteisten välineiden välityksellä. Kun huuliherpes on pahimmillaan, älä lainaa ystävien meikkituotteita, pyyhkeitä tai ruokailuvälineitä, tai anna muiden käyttää omiasi. Kun huuliherpes on rauhoittunut, pese kasvopyyhe korkeassa lämpötilassa, vaihda hammasharjasi uuteen ja korvaa huulipuna ja muut alueella käyttämäsi tuotteet uusilla, sillä virus elää helposti eri välineissä ja uusiutuu nopeasti. Älä koskettele rakkulaa ja pese kädet aina sen hoitamisen jälkeen huolellisesti. Älä pussaile kumppaniasi tai läheisiäsi, sillä tämä lisää tartuntariskiä.

On tärkeää käyttää aurinkosuojalla varustettua huulirasvaa, sillä kova auringonvalo voi ärsyttää aluetta ja johtaa rakkulan uusiutumiseen.

Mahdollisimman aikaisessa vaiheessa aloitettu hoito auttaa parhaiten. Lievissä tapauksissa ei hoitoa välttämättä tarvita.

Mikäli on syytä epäillä, että sairaus voi aiheuttaa merkittävämpiä ongelmia, voidaan huuliherpestäkin hoitaa tablettikuureilla, joskus jopa suonensisäisellä lääkityksellä. Ongelmia aiheutuu yleensä hyvin sairaille ihmisille, joiden immuunivaste on häiriintynyt. Tällaisia potilaita ovat mm. syövän vuoksi sytostaatteja käyttävät sekä aids-potilaat.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.