Logo image
Logo image

Erilaiset terapeuttiset hieronnat ja niiden hyödyt

2 minuuttia
Terapeuttisissa hieronnoissa käytetty tekniikka vaihtelee riippuen siitä, mitä kehon ongelmaa sillä hoidetaan. Tänään katsomme yleisimpiä hierontatekniikoita.
Erilaiset terapeuttiset hieronnat ja niiden hyödyt
Viimeisin päivitys: 28 toukokuuta, 2020

Terapeuttista hierontaa on monentyyppistä, ja ne kaikki voidaan jakaa vielä alakategorioihin. Kaikki terapeuttiset hieronnat sopivat erinomaisesti kehon häiriöiden hoitoon, sillä ne voivat lievittää kipua melko tehokkaasti. Hieronta on pehmytkudosten rytmistä käsittelyä sopivalla voimakkuudella tietyissä kehon kohdissa. Käsittely tehdään joko kudoksen pinnallisissa tai syvissä kerroksissa. Hieronnalla on terapeuttisia, hygieenisiä ja urheiluun liittyviä tarkoituksia. Hygieenisellä hieronnalla on pääosin esteettinen päämäärä, kun taas urheiluhieronta sopii ennen ja jälkeen fyysisen aktiivisuuden.

Tässä artikkelissa keskustelemme erilaisista terapeuttisista hieronnoista. Mutta ennen kuin alamme luokitella niitä, katsotaan niiden vaikutuksia kehoon.

Terapeuttiset hieronnat: vaikutus kehoon

Yleisesti ottaen hierontaan ei liity käytön esteitä, paitsi erityisissä olosuhteissa jotka saattavat estää tietynlaisen käsittelyn. Jonkin tyyppinen hieronta saattaa olla toisenlaista hierontaa suositeltavampi tietyissä tilanteissa.

On virhe luulla, että hierontaa voi hyödyntää vain lihasvaivojen hoitoon. Terapeuttisten hierontojen hyödyt ovat kaikin tavoin fyysisiä ja myös psyykkisiä. Itse asiassa samaan hoitoon voidaan sisällyttää jopa kahta tai useampaa erilaista hierontaa. Terapeuttisten hierontojen hyödyt ovat muun muassa:

 • Lihasten kehittyminen
 • Supistuneiden lihasten avautuminen
 • Pitkäaikainen kudoksen kimmoisuus
 • Kivun lievittyminen
 • Yleinen hyvänolontunne
 • Veren ja lymfanesteen kierron paraneminen

Tutustu: Lusikkahieronta – nuorenna kasvojesi ihoa tehokkaasti

Erilaiset terapeuttiset hieronnat

Some figure

Erilaisissa hieronnoissa käytetään erilaista tekniikkaa ja niiden terapeuttinen tarkoitus on eri.

Vaikka terapeuttisten hierontojen luokittelu vaihtelee, tässä on yleispätevä lista, joka kuvailee hierontaa niissä käytetyn tekniikan mukaan:

 • Sively
 • Pusertelu
 • Hankaus
 • Painelu
 • Taputtelu
 • Täristys

Katsotaan näistä joitakin tarkemmin.

Sively

Tämä on yhtenäistä ja hidasta kehon alueen hierontaa. Se voi olla pitkittäissuuntaista tai pyörivää. On erittäin tärkeää olla hieromatta vahingossa kudosta, joka ei tarvitse hoitoa.

Syvä hieronta kuuluu tähän kategoriaan. Sen tavoitteena on avata lihaksia ja parantaa veren ja lymfanesteen kiertoa. Tällaisen hieronnan tarkoituksena on edistää laskimoverenkiertoa, joka usein heikkenee.

Pinnallisessa variaatiossa tällainen hieronta voi lisätä pintakudoksen verenkiertoa ulkoisissa kudoksissa kuten iholla, sekä edistää ihon uudistumista.

Pusertelu

Pusertelun tarkoituksena on irrottaa pinnallinen kudos syvästä kerroksesta sekä siirtää sijoiltaan lihassäikeitä. Tässä tekniikassa yhdistyvät  kierto ja venytysliikkeet, jotka kaikki suoritetaan rytmisesti. Pusertelua voidaan käyttää myrkkyjen poistamiseen kudoksista, lihasten ravinnonsaannin parantamiseen ja rentoutukseen. Syvä pusertelu kykenee lisäämään lihasten supistumiskykyä.

Some figure

Tämän tekniikan liikkeet ovat lyhyitä. Terapeutti painelee hierottavaa aluetta hallitusti usein sormenpäillä. Tästä hieronnasta on yleensä hyötyä nivelille.

Sinua saattaa kiinnostaa myös: Mitkä ovat parhaat vauvahieronnat?

Painelu

Tämä tekniikka on staattinen, eli kudoksia ei liikuteta paikoiltaan. Hieroja painelee hoidettavaa aluetta puolesta minuutista minuuttiin.

Taputukset

Tämä on yksi energisimmistä hierontamenetelmistä, jota voidaan tehdä kahdella tavalla: antamalla iskuja kämmenet ontossa asennossa tai kämmenten kyynärpuolella energisesti pitämällä yllä jatkuvaa painetta, niin että kontakti hierojan käsien ja hierottavan ihon välillä pysyy koko ajan.

Taputukset lisäävät hoidettavan alueen verenkiertoa, ravitsevat lihasta, lisäävät lihaksen supistumiskykyä ja palauttavat lihastonuksen. Näiden vaikutusten vuoksi moni pitää sitä myöskin stimuloivana hierontana, koska se parantaa hierottavan hyvinvointia yleisesti.

Täristys

Tämän tekniikan liikkeet ovat lyhyitä ja rytmisiä. Kädet ovat jatkuvassa kosketuksissa ihoon, ja hierojan kyynärvarret tekevät värähtelyjä luovia staattisia supistuksia. Terapeutti väsyy nopeasti tässä tekniikassa. Tällaisen hieronnan joitakin hyötyjä ovat lihasten rentoutus, verenkierron vilkastaminen ja keuhkoeritteiden irrotus hengityselinvaivoista kärsivillä potilailla.

Tunnetko nämä terapeuttiset hieronnat? Niiden hyödyt ulottuvat muuallekin kuin lihasten kuntoutukseen. Kysy asiantuntijalta sinulle parhaiten sopivasta hieronnasta, jos haluat ottaa hieronnan osaksi hoitoasi.

 


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Fritz, Sandy. Fundamentos del masaje terapéutico. Editorial Paidotribo, 2001.
 • Anglada, Josep Ferrer. Masaje avanzado: valoración y abordaje de las disfunciones del tejido blando. Elsevier Health Sciences, 2018.
 • Vazquez, J. (2009). Manual Profesional del Masaje. In Manual Profesional del Masaje (p. 100).
 • Silega, G. (2010). Masaje. In Tratado de Medicina Física, Hidrología y Climatología Médica (pp. 58–70). USA: Hyppocrates publishing.
 • Pecos Martín, Daniel. “Los efectos adversos del masaje.” (2017).

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.