Erilaiset sarkoomat ja niiden piirteet
Sarkoomia on useita erilaisia, joten se on varsin monimuotoinen ja monin eri tavoin ilmenevä sairaus. Joskus se ilmenee kyhmyinä ihon alla ja toisinaan taas luukipuna, vatsan turvotuksena tai esimerkiksi laihtumisena. Tässä artikkelissa esittelemme erilaiset sarkoomat ja niiden piirteet.
Amerikan syöpäyhdistyksen mukaan sarkooma on syöpätyyppi, joka leviää pehmyt- ja luukudoksessa, aina rasvakudoksesta hermostoon, luihin ja lihaksiin.
Sarkoomat eivät ole yleisiä. Useat tutkimukset itse asiassa osoittavat, että osteosarkooma (luustossa oleva kasvain) kattaa vain 0,2 % kaikista pahanlaatuisista kasvaimista. Tämä tarkoittaa sitä, että sen vuosittainen esiintyvyys on noin kolme tapausta miljoonaa ihmistä kohden.
Syövästä ja sen esiintyvyydestä
Sarkoomista ei voi puhua tietämättä ensin joitakin perusasioita syövästä. Syövälle on ominaista hallitsematon solujen jakautuminen joissakin kohdissa kehoa, mikä synnyttää kasvaimia. Nämä leviävät usein muihin kehonosiin johtuen prosessista, joka tunnetaan metastaaseina eli etäpesäkkeinä.
Espanjan onkologian yhdistys raportoi päivitettyjä tietoja maailmanlaajuisesta syöpäsairauksien esiintyvyydestä:
- Vuonna 2018 todettiin maailmanlaajuisesti 18 miljoonaa syöpää, joista 11,6 % johtui keuhkon pahanlaatuisesta kasvaimesta.
- Kohtusyöpää diagnosoitiin vähiten (2,1 %), vaikkakin 24,6 % syöpätapauksista johtui vielä harvinaisemmista syövistä (niitä ei laskettu omiksi syöpätyypeikseen).
- Vuosittaisten syöpätapausten määrä on kasvussa, sillä arviot osoittavat, että lähes 30 miljoonaa ihmistä saa pahanlaatuisen kasvaimen vuoteen 2040 mennessä (63 % enemmän kuin vuonna 2018).
Kuten tästä voi nähdä, lukemat ovat huolestuttavia. Tästä syystä meidän on tunnettava jokainen syöpätyyppi riippumatta siitä, kuinka harvinainen se on, jotta yhä useampia ihmisiä saataisiin parannettua maailmanlaajuisesti.
Lue lisää: 5 harvinaista syöpää
Erilaiset sarkoomat
Kuten yllä mainittiin, kaikki erilaiset sarkoomat ovat pahanlaatuisia kasvaimia, jotka ovat lähtöisin luu- tai pehmytkudoksista. Tilastojen mukaan ne kattavat 20 % lasten syövistä ja alle 1 % aikuisten syövistä.
Alttius tälle sairaudelle riippuu geneettisistä ja ympäristötekijöistä sekä näiden kahden välisestä vuorovaikutuksesta. Sen tarkkoja aiheuttajia ei kuitenkaan vielä tunneta. ScienceDirect –tiedelehdessä vuonna 2007 julkaistun artikkelin mukaan sarkoomia on useita erilaisia. Alla esittelemme erilaiset sarkoomat.
Liposarkooma
Tämä on yleisin sarkooman muoto ja se käsittää 20 % sarkoomatapauksista Yhdysvalloissa. Liposarkooma esiintyy rasvasoluissa missä tahansa osassa kehoa, tavallisimmin raajojen tai vatsan rasvakudoksessa.
Se on varsin selkeästi havaittavissa, sillä se ilmenee kasvavana kyhmynä ihon alla, kipuna ja kyseessä olevan raajan heikkoutena. Vatsan kasvaimet puolestaan ilmenevät muun muassa ummetuksena, turvotuksena ja kipuna.
Hoitona on useimmiten kasvaimen poisto leikkauksella ja sädehoito. Liposarkoomia on useita eri tyyppejä riippuen niiden muodosta. Liposarkooma ei yleensä lähetä etäpesäkkeitä ja se saadaan hoidettua vain leikkauksella.
Erilaiset sarkoomat: Leiomyosarkooma
Sarcomahelp.org -yhdistyksen mukaan leiomyosarkooma on peräisin sileistä lihassoluista — yleensä kohdusta tai ruoansulatuskanavan kudoksesta. Tämän tyypin sarkooma kattaa 5-10 % kaikista pehmytkudossarkoomista, eli se on niistä yksi yleisimmistä.
Yllä mainittujen lähteiden mukaan leiomyosarkooma on yleisempi 50 ja 60 ikävuoden jälkeen ja naisilla. Useat tutkimukset osoittavat, että Gemsitabiini-hoito tehoaa hyvin yli puolella potilaista.
Synoviaalisarkooma
Tällainen sarkooma on harvinaisempi ja ilmenee yleensä lähellä niveliä (erityisesti polvissa) nuorilla aikuisilla. Sen pääasiallinen piirre on hitaasti kasvava, syvällä oleva kyhmy, joka voi olla aristava tai kipeä koskettaessa.
Tutkimukset paljastavat, että tämän tyyppinen syöpä on yhteydessä kromosomimuutoksiin, toisin sanoen siihen liittyy merkittävällä tavalla geneettinen osatekijä. Liposarkooman tavoin paras hoitomuoto on leikkaus.
Muun tyyppiset sarkoomat
Kävimme läpi kolme tärkeintä sarkoomatyyppiä yllä, mutta myös muun tyyppisiä sarkoomia on hyvä mainita. Joitakin niistä ovat:
- Angiosarkooma, joka esiintyy verisuonten tai imusuonten seinämissä.
- Kaposin sarkooma aiheuttaa vaaleanpunertavia noduleita ihon alle tai harvinaisemmissa tapauksissa suun limakalvoille. Sitä esiintyy usein ihmisillä, joilla on heikentynyt immuunijärjestelmä, kuten AIDS-potilailla.
- Rabdomyosarkooma on poikkijuovaisten lihasten pahanlaatuinen kasvain. Se on itse asiassa yleisin lasten sarkooma: sitä esiintyy neljällä jokaisesta miljoonasta lapsesta.
- Osteosarkooma on luusyöpä.
Sarkoomia on siis yhtä monta kuin on ihmisen kudoksiakin, eli tämä lista on kattava. Tärkein mielessä pidettävä seikka on se, että kyseessä on pahanlaatuinen kasvain, jonka sijainti voi vaihdella.
Kannattaa lukea myös: Syöpä vaikuttaa potilaan fyysiseen sekä psyykkiseen terveyteen
Erilaiset sarkoomat: mitä tulee muistaa
Sarkooma voi kasvaa sekä koviin että pehmeisiin kehon kudoksiin. Tämän vuoksi niitä on useita erilaisia, jotka ilmenevät omine oireineen riippuen kasvaimen sijainnista.
Varhainen havaitseminen on tässäkin syövässä ratkaisevaa potilaan eloonjäännin kannalta. Mene siis heti lääkäriin, jos sinulla on epäilyttävä kyhmy tai selittämätöntä kipua.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- ¿Qué es el sarcoma de tejidos blandos? Sociedad Americana del Cáncer. Recogido a 21 de julio en https://www.cancer.org/es/cancer/sarcoma-de-tejidos-blandos/acerca/sarcoma-de-tejidos-blandos.html
- Picci, P. (2007). Osteosarcoma (osteogenic sarcoma). Orphanet journal of rare diseases, 2(1), 6.
- Cifras del cáncer, SEOM. Recogido a 21 de julio en https://seom.org/seomcms/images/stories/recursos/Cifras_del_cancer_2020.pdf
- Burningham, Z., Hashibe, M., Spector, L., & Schiffman, J. D. (2012). The epidemiology of sarcoma. Clinical sarcoma research, 2(1), 14.
- Skubitz, K. M., & D’Adamo, D. R. (2007, November). Sarcoma. In Mayo Clinic Proceedings (Vol. 82, No. 11, pp. 1409-1432). Elsevier.
- Leiomiosarcoma: Diagnóstico y tratamiento. Recogido a 21 de julio en http://sarcomahelp.org/translate/es-leiomiosarcoma.html#:~:text=El%20leiomiosarcoma%20es%20un%20sarcoma,en%20l%C3%ADneas%20de%20c%C3%A9lulas%20mesenquimales.
- Hensley, M. L., Maki, R., Venkatraman, E., Geller, G., Lovegren, M., Aghajanian, C., … & Spriggs, D. R. (2002). Gemcitabine and docetaxel in patients with unresectable leiomyosarcoma: results of a phase II trial. Journal of Clinical Oncology, 20(12), 2824-2831.
- Sánchez, Juan Segura, et al. “Liposarcomas. Aspectos clínico-patológicos y moleculares.” Revista Española de Patología 39.3 (2006): 135-148.
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.