Erilaiset myrkylliset perheet
Myrkylliset perheet ovat kuin pieniä saaria, jotka koostuvat täynnä konfliktia olevista kodeista. Niissä on käskyjä ja turhautuneisuutta, ja tilanne vaikuttaa kaikkiin perheenjäseniin.
Tiedämme kaikki, että termi “myrkyllisyys” on hyvin tavallinen ja muodikas sana nykyaikana. Olemmehan kuulleet ja varmaan itsekin käyttäneet sen kaltaisia lausahduksia kuten “parisuhteeni on myrkyllinen” ja “minulla on töissä myrkyllinen työtoveri”.
Tulisi kuitenkin muistaa, että tämä nimitys ei vastaa mitään kliinistä kuvausta. Ei siis ole mitään psykologista opasta joka sen määrittäisi, eikä ole mitään tautia tai häiriötä, joka voitaisiin liittää tähän käsitteeseen.
Se on kuitenkin hyvin suosittu sana, ja se kuvaa täydellisesti niitä prosesseja, jotka ovat havaittavissa silloin, kun jokin on pielessä.
Millaisia ovat myrkylliset perheet?
Miksi näin sitten on? Siksi, että on ihmisiä, jotka personallisuutensa, käytöksensä tai viestintätyylinsä vuoksi loukkaavat, suututtavat, vievät motivaatiota sekä vahingoittavat toisen itsetuntoa.
Ikävä kyllä usein ei puhuta siitä, mitä kotona tapahtuu niiden pienten ja intiimien ryhmien keskuudessa, joita perheet ovat. Me monesti vain oletamme, että koti on paikka täynnä rakkautta, mukavuutta ja tukea.
Tämä ei kuitenkaan aina ole totta. Perhe on hyvin suljettu instituutio, jossa tapahtuu asioita, jotka joskus eivät ole ihmiselle hyväksi.
Tällä kertaa haluamme katsoa tätä ongelmaa tarkemmin sekä ottaa esille eri tyyppiset myrkylliset perheet ja niiden ominaisuudet. Jatka siis lukemista, ja kuulet lisää tästä kiinnostavasta ja tärkeästä aiheesta!
Myrkyllisten perheiden erilaiset tyypit
Psykologit ja asiantuntijat perheen dynamiikan alueella muistuttavat, että sen sijaan että keskitytään myrkyllisiin perheisiin, tulisi puhua “myrkyllisistä vanhemmista“.
Sekä isä että äiti ovat perheessä valta-asemassa. Heidän persoonallisuustyyppinsä tulevat vaikuttamaan muihin kodissa asuviin ihmisiin, olivatpa nämä lapsia tai sitten vaikkapa vanhempia sukulaisia, kuten isovanhempia.
Lisäksi myrkyllisyyden syytä ei yritetä määrittää siten, että osoitettaisiin sormella vain yhtä perheenjäsentä.
Joskus vanhempien keskinäinen suhde vaikuttaa huonosti kodin olosuhteisiin. Siten on vallalla jännittynyt ilmapiiri, jossa on tunteet pinnassa ja suuri määrä ahdistusta.
Katsotaan sitten, minkä tyyppisiä myrkyllisiä perheitä on olemassa.
Manipuloivat, narsistiset ja suvaitsemattomat perheet
Nämä ovat perheitä, joissa toimimattomuus keskittyy yhteen perheenjäseneen, jolla on narsistinen ja manipuloiva persoonallisuus.
- On tavallista, että tällainen ihminen luo tilanteita, joissa hän käyttää valtaa, rajoittaa vapauksia, osoittaa kunnioituksen puutetta sekä on hyvin vähän hyväksyvä.
- Tällaisella tavalla elää on hyvin korkea hinta. Lapset eivät tule tuntemaan, että heistä huolehditaan tai että heitä kunnioitetaan. Siten heille tulee alhainen itsetunto tai jopa vaikeita käytösmalleja, jos he yrittävät reagoida sitä myrkyllistä ja negatiivista valtaa vastaan, joka vanhemmalla on.
Epäkypsät vanhemmat sekä lapset, jotka joutuvat hoitamaan heitä
Toinen tyyppi myrkyllisiä perheitä on sellainen, jossa vanhemmat – joko toinen tai molemmat – ovat hyvin epäkypsiä kaikin tavoin.
Vähäinen vastuu, kiinnostuksen puute, huolimattomuus tai heikko impulssien hallinta tekee tällaisista ihmisistä epäluotettavia.
Tässä tapauksessa on tavallista, että lapset ottavat itselleen aikuisen vastuita jo hyvin aikaisessa vaiheessa. Tämä ei ole hyväksyttävää, eikä se myöskään ole tervettä.
Lasten täytyy saada olla lapsia, eikä ole oikein, että heidät pakotetaan kasvamaan isoiksi nopeasti.
Vanhemmat, jotka purkavat turhautumisensa muihin perheenjäseniin
Ei ole mitään pahempaa psykologista asetta kuin turhautuneisuuden suuntaaminen niin, että toinen joutuu uhriksi. Turhautunut isä tai äiti, joka suuntaa syyllisyytensä, pelkonsa tai epäonnistumisensa lapsiinsa tai kumppaniinsa, on melkoisen yleinen ilmiö, joka uuvuttaa sen kohteeksi joutuvaa.
Kaikki nämä dynamiikat jättävät jälkensä. Vain harva asia on yhtä rasittava lapselle kuin se, että hänet pakotetaan täyttämään vanhempien omat unelmat tai että hän joutuu olemaan vanhempien tyytymättömyyden kohteena.
Vanhemmat, jotka käyttävät lapsiaan kumppaneitaan vastaan
Lisäksi on aikoja, jolloin äiti tai isä voi käyttää lapsiaan aseena puolisoaan vastaan.
Nämä ovat usein sellaisia tilanteita, joita tulee eteen avioerojen yhteydessä. Niitä on kuitenkin myös jokapäiväisessä elämässä, jolloin lapsia pyydetään menemään jomman kumman puolelle, jotta aikuinen voisi saada jotakin.
Nämä dynamiikat käsittävät erityisesti kiristystä, joka voi olla hyvin tuhoisa asia lapsen mielelle.
Kuinka myrkylliset perheet syntyvät?
Ongelman aiheuttajan selvittäminen myrkyllisessä tai toimimattomassa perheessä on epäilemättä hyvä lähtöpiste, jotta voitaisiin muuttaa asioita, kehittää sopeutumisstrategioita sekä saada luotua jonkin verran harmoniaa.
Tämä ei kuitenkaan ole helppoa, ja sen hinta on yleensä tässä hyvin korkea. Muutokset eivät myöskään tule tapahtumaan yhdessä yössä.
Tästä huolimatta jo pieni määrä vaivannäköä auttaa, jotta saataisiin luotua parempi yhteiselo, kunnioitus ja onnellisuus sekä vanhemmille että lapsille.
Katsotaan sitten niitä prosesseja, jotka yleensä ovat myrkyllisten perheiden takana:
- mahdollinen psykologinen häiriö tai riippuvuus jollakin perheenjäsenellä
- vallan väärinkäyttö ja määräävä tyyli
- poissaolevat äidit tai isät, jotka jättävät velvollisuutensa hoitamatta
- puute kiintymyksen osoittamisessa tai vähäinen kiintymys
- mahdollinen fyysinen tai psykologinen kaltoinkohtelu tai huono käytös
- huono viestinnän tyyli, johtuen joko taitojen tai kiinnostuksen puutteesta tai persoonallisuudesta
- epäjohdonmukaisuus tai epäluotettavuus jomman kumman vanhemman puolelta
- alhainen itsetunto isällä tai äidillä
- korkeat odotukset ja tarve sekä pariskunnalla että lapsilla täyttää ne
Moni meistä varmasti tunnistaa oman perheensä useista näistä kuvauksista. Siksi onkin niin, että aina kun vain mahdollista, meidän tulee tehdä osamme, jotta voisimme luoda paremman ympäristön ja paremmat suhteet perheessämme.
Joskus joudumme tekemään vaikeita päätöksiä, jotta voisimme turvata oman psyykkisen tasapainomme sekä omanarvontuntomme.
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.