4 asiaa, jotka puoliso huomaa terveydestäsi ennen sinua

Kehossa voi ilmetä tiettyjä muutoksia, joita et itse välttämättä heti huomaa, mutta jotka osuvat puolison silmään välittömästi. Älä sivuuta kumppanin huomioita, sillä ne voivat paljastaa tärkeää tietoa terveydestäsi.
4 asiaa, jotka puoliso huomaa terveydestäsi ennen sinua

Viimeisin päivitys: 13 maaliskuuta, 2019

Yhteiselo kumppanin kanssa ei ole pelkkää naurua, seikkailua ja satunnaisia riitoja, vaan kumppanista oppii valtavan paljon saman katon alla asuttaessa. Puoliso huomaa helposti, milloin toisella on hyvä olla ja milloin on paha olla.

Ehkä huomaat pienet kulmakurtut kun puolisosi on onneton, tai hänen poskiensa punoituksen kun hän innostuu. Tiedät tasan tarkkaan, miten saat hänet riemastumaan ja tunnet hänen kehonsa läpikotaisin.

On tärkeää, että pariskunta pitää huolta toisistaan ja tuntee toisensa läheisesti, eikä pelkästään pimeässä vaan myös räikeässä päivänvalossa. Joskus kumppani huomaa vaarallisen näköisen luomen ihollasi, jota et ole itse vielä huomannut. Alta löydät yleiset varoitusmerkit muutoksista, jotka puoliso huomaa jo ennen kuin sinä itse.

1. Epätavallisen näköinen luomi selässä

puoliso huomaa uudet luomet selässä

 

Päivittäinen yhteiselo johtaa siihen, että pystyt huomioimaan pikaisesti muutokset puolison iholla. Sama pitää paikkansa myös kohdallasi: puolisosi näkee sinut suihkussa, sängyssä ja pukeutuessa ja voi huomata ensimmäisenä muutoksen luomessa tai uuden luomen ilmestymisen, jota et itse välttämättä pysty näkemään.

Tämä onkin paras keino tarkkailla ihoa muutosten varalta: pyydä kumppaniasi tarkkailemaan luomiasi ja kertomaan sinulle, mikäli ne muuttuvat tai sinulle on ilmestynyt uusi huomattava luomi.

Etenkin ihoalueet jotka eivät ole sinulle itsellesi helposti näkyvissä, kuten selkä ja reisien takaosat, voit antaa kumppanin tarkistettavaksi.

Suositeltua lukemista: Tunnista vaaralliset luomet

2. Tyhjästä ilmestynyt kyhmy tai muhkura

Puoliso tuskin kieltäytyy, jos pyydät häntä tutkimaan rintasi. Esileikin ja seksin aikana kumppani hyväilee rintojasi ja saattaa löytää kyhmyn, jota ei aikaisemmin rinnassa ollut. Yllättävä muhkura rinnassa riittää syyksi hakeutua lääkärille, jossa voidaan poissulkea syövän mahdollisuus. Monet naiset hakeutuvatkin lääkäriin puolison löytämän kyhmyn takia.

Jos et ole parisuhteessa, voit pyytää lääkäriä tutkimaan rintasi tai suorittaa tarkastuksen itse.

Samalla tavalla voit pitää huolta kumppanisi terveydestä tutkimalla hänen kiveksensä kyhmyjen varalta. Mitä aikaisemmin kyhmy löydetään, sitä nopeammin saadaan diagnoosi ja siihen sopiva hoito.

3. Puoliso huomaa varmasti kuorsauksen

nainen ei kestä kuunnella miehensä kuorsausta

 

Kuorsaaminen ei ole ihan yhtä normaalia kuin ihmiset kuvittelevat sen olevan. Kun kumppani kuorsaa, kärsii siitä puoliso, joka yrittää uinua samassa sängyssä.

Jos puolisosi kuorsaa, hän saattaa kärsiä uniapneasta. Uniapneassa kuorsaus on kovaäänistä ja siihen liittyvät pitkät, hengittämättömät tauot, jonka jälkeen ilmaa vedetään keuhkoihin kovaäänisesti ja nukkuja saattaa havahtua hereille. Uniapnea liittyy usein muihin vaivoihin, kuten korkeaan verenpaineeseen ja tyypin 2 diabetekseen.

Kun kumppanisi kuorsaa kovaäänisesti, on syytä kertoa heille asiasta, jotta he voivat hakeutua lääkäriin. Uniapnea voi johtaa unen heikentyneeseen laatuun, joka puolestaan aiheuttaa väsymystä ja keskittymiskyvyn puutteita.

4. Kärsit kuulon heikkenemisestä

Ehkäpä puolisosi on huomannut, että hän joutuu toistelemaan asioita sinulle tai puhumaan äänekkäämmin. Hän on ehkä sitä mieltä, että kuulosi on heikentynyt ilman että itse tajuat sitä.

Kuulon heikentyminen on hidas prosessi, jota ei välttämättä itse heti huomaa. Saatat kääntää televisiota kovemmalle tai kuunnella radiota huomattavan kovalla. Kuuntele puolisoasi ja varaa aika lääkärille, jossa kuuloasi voidaan testata. Joskus kyseessä on pelkästään vahatulppa, ja toisinaan kuulo on heikentynyt muista syistä.

Pidetään huolta kumppanimme terveydestä

Kumppanisi saattaa huomata jotain terveydessäsi, joka on muuttunut tai heikentynyt, ja hän osaa varoittaa sinua ennen kuin itse olet ehtinyt huomaamaan vaivaa. Älä ohita hänen huomioitaan, vaan varaa tarvittaessa aika lääkäriin. On parempi olla varma asiasta kuin jättää se tutkimatta.

Tämä saattaa kiinnostaa sinua...
10 outoa kipua, joita ei tulisi sivuuttaa
Askel Terveyteen
Lue se täällä Askel Terveyteen
10 outoa kipua, joita ei tulisi sivuuttaa

Usein kipu kaikkoaa itsestään tai vähintäänkin särkylääkkeiden avulla, mutta on olemassa 10 mysteeristä kipua, joita sinun ei tulisi sivuuttaa.


Tämän julkaisun sisältö on puhtaasti informatiivista. Se ei missään tilanteessa voi avustaa tai korvata lääkärin diagnooseja, hoitoja tai suosituksia. Käänny askarruttavissa asioissa luotetun ammattilaisen puoleen ja pyydä suostumus ennen minkään toimenpiteen aloittamista.