Erilaiset hammasimplantit ja niiden hyödyt

Hammasimplantit ovat hyvä vaihtoehto suun kuntouttamisessa hampaiden menettämisen jälkeen. Kyseessä on esteettinen ja toiminnallinen ratkaisu menetettyjen hampaiden korvaamiseksi. Lisäksi nykyaikaisen teknologian avulla voidaan varmistaa hammasimplanttien korkea laatu ja turvallisuus.
Erilaiset hammasimplantit ja niiden hyödyt

Viimeisin päivitys: 29 huhtikuuta, 2022

Puuttuvat hampaat eivät vaikuta vain ihmisen esteettiseen ulkonäköön, vaan ne vaikuttavat myös suun toimintaan. Hammasimplantit ovat hyvä vaihtoehto puuttuvien hampaiden korvaamiseksi.

Tämänkaltaiset hammasimplantit määritellään kiinteiksi implanteiksi ja niitä pitävät paikoillaan hammasproteesit. Hammasimplanteista tehdään kiinteitä asentamalla titaaniruuvit luukudokseen. Biologisen yhteensopivuutensa vuoksi titaani istuu hyvin luukudoksessa. Titaani muodostaa hammasimplantin juuren, joka toimii kruunun tai isomman proteesin otepisteenä.

Tässä artikkelissa selitämme, millaisia ​​proteeseja on olemassa ja missä olosuhteissa asiantuntijat suosittelevat niitä potilaille. Tarkastelemme myös sitä, miten hammasproteesi asennetaan suuhun sekä mitkä ovat proteesin hyödyt.

Proteesityypit ja niiden hyödyt

Hammasimplanttien proteesit ovat rakenteita, jotka sisältävät tekohampaita ja korvaavat siten potilaan menettämät hampaat. Hammasimplantit kiinnittyvät proteesiin, jonka asiantuntijat ovat asettaneet leukaluuhun. Ne eroavat tavanomaisista tekohampaista sillä, että ne pysyvät paikoillaan; ei vain siksi että ne ovat lähellä ikeniä, vaan myös luuhun asennettujen metalliruuvien vuoksi.

Tämänkaltaisissa hammasimplanteista on paljon hyötyjä:

  • Vakaus: Tämänkaltaiset proteesit ovat hyvin vakaita. Voit puhua ja pureskella ilman, että proteesi löystyy tai liikkuu, vaikka söisit kovaa tai tahmeaa ruokaa.
  • Mukavuus: Jos proteesi on asennettu oikein ja aiheuttaa vain vähän kitkaa limakalvojen kanssa, totut proteesiin ja voit käyttää suuta luonnollisesti.
  • Luun säilyttäminen: Sekä implanttien läsnäolo luukudoksessa että proteesin aiheuttama stimulointi auttaa säilyttämään luumassan. Tämä puolestaan ​​estää luumassan menetystä.
  • Luonnollisuus: Tämä kuntoutusmenetelmä muistuttaa eniten hammasrakennetta, koska se tuo takaisin hampaiden sepelosan ja juuren. Jälkimmäinen johtuu siitä, että proteesi käyttää osaa, joka on asennettu luun sisään.
  • Suun toimintakyvyn palautuminen: Hammasimplantit palauttavat potilaan kyvyn pureskella, puhua ja niellä. Kaikki nämä toiminnot ovat saattaneet vaikeutua hampaiden menettämisen myötä. Lisäksi hammasimplantit palauttavat suun esteettisen ulkonäön.
  • Monia mahdollisuuksia potilaan tarpeista riippuen: On olemassa erilaisia ​​hammasimplantteja, joista voidaan valita sopiva jokaisen potilaan yksilöllisiin tarpeisiin. Implantit vaihtelevat esimerkiksi sen mukaan, onko kyseinen potilas poistanut hampaan itse sekä korvattavien hampaiden lukumäärän mukaan.
Hammasimplantit voidaan ruuvata suuhun.
Hammasimplantin asennus sisältää vaiheen, jossa biosynteettistä materiaalia asennetaan luukudokseen.

Kiinteät proteesit

Asiantuntijat joko sementoivat tai ruuvaavat hammasimplantit luukudoksen sisälle asennettuihin proteeseihin. Kuten nimestä voi päätellä, tällaisia ​​implantteja ei voida poistaa.

Nämä rakenteet korvaavat ylä- tai leukaluun hampaat pienemmällä määrällä implantteja. Asiantuntijat asettavat ne huolellisesti valituille alueille tukemaan rakennetta. Sitten hammasimplantit pystyvät suorittamaan samat biometriset toiminnot kuin luonnollisten hampaiden juuret.

Hammasimplantit ovat pienempiä kuin normaalit tekohampaat. Tämä johtuu siitä, että ne käyttävät vain hammasosaa ilman ​​ikeniä. Yleensä asiantuntijat käyttävät 8 implanttia yläleukaan ja 4 alaleukaan, mutta tämä riippuu tapauksesta.

Jokainen hammasimplantti räätälöidään potilaan tarpeiden ja muiden olosuhteiden mukaan, jolloin suunnittelijat voivat käyttää erilaisia ​​materiaaleja. Yleisimmät proteesit on valmistettu metallista ja keramiikasta, joka on samanlaista kuin posliini.

Tällä hetkellä on olemassa myös zirkoniumoksidivaihtoehtoja. Tämä on kovaa keramiikkaa, joka on erittäin kestävää, mutta näyttää luonnolliselta. Koska ne koostuvat vain hampaista, jotka on ruuvattu tai kiinnitetty implanttien päälle, ne jäävät lähes huomaamatta ja ovat erittäin mukavia niitä käyttävälle henkilölle.

Pois otettavat proteesit

Pois otettava proteesi on eräänlainen hammasimplanttiproteesi, joka muistuttaa perinteisiä hammasproteesia. Ainoa ero on, että ne käyttävät luussa olevia ruuveja ankkureina. Tämä vahva side proteesin ja implanttien välillä antaa potilaalle mahdollisuuden puhua ja pureskella vaivattomasti.

Tällainen proteesi vaatii vähemmän implantteja kuin kiinteä proteesi. Yleisesti ottaen vain 4 yläleuan luusta ja 2 tai 3 leuasta riittää. Tästä syystä se on ihanteellinen vaihtoehto potilaille, joilla esiintyy luukudoksen menetystä.

Nämä implantit ruuvataan kiinni ankkurointijärjestelmään, jonka asiantuntijat kiinnittävät luukudokseen. Tämän ankkurointijärjestelmän avulla voit asentaa ja poistaa hammasimplantin halutessasi. Voit esimerkiksi ottaa ne pois puhdistamista varten sekä laittaa ne takaisin syömistä varten.

Hybridi

Tällainen proteesi käyttää implanttien ja ikenen tarjoamaa tukea. Nämä ruuvataan implantteihin ja vain hammaslääkäri voi poistaa ne.

Näissä on sekä hammas- että ienosa, jotka korvaavat sekä kadonneet hampaat että pehmytkudoksen. Asiantuntijat suosittelevat niitä potilaille, joilla on havaittavissa luun reabsorptio. Hybridit tarvitsevat 6 implanttia yläleuassa ja 4 alaleuassa.

Toisin kuin kiinteät proteesit, asiantuntijat tekevät hybridiproteeseja uusimmilla akryyli- tai yhdistelmämateriaaleilla, kuten perinteiset proteesit. Siksi ne näyttävät paljon keinotekoisemmilta. Joka tapauksessa ne tarjoavat henkilölle esteettisen, turvallisen sekä mukavan vaihtoehdon korvata menetetyt hampaat.

Hampaiden lukumäärän mukaan

On olemassa toinen hammasimplanttien proteesien luokitus, joka ottaa huomioon vaihdettavien hampaiden lukumäärän. Ne ovat seuraavat:

  • Yksittäinen hammasproteesi: Tällaiset korvaavat vain yhden puuttuvan hampaan. Tämä on ainoa keinotekoinen hammas, joka on kiinnitetty implanttiin. Se palauttaa suun estetiikan.
  • Osaproteesi: Tällaiset proteesit korvaavat useita puuttuvia hampaita.
  • Kokoproteesi: Nämä hammasproteesit korvaavat kaikki suun hampaat, joko ylä- tai alaosat tai jopa molemmat. Ihmiset, joilla ei ole enää omia hampaita, käyttävät yleensä tällaista. Ne voivat olla kiinteitä, irrotettavia tai hybridejä. Kaikki riippuu yksilön valinnasta tai tapauksesta.

Hammasimplanttien asentaminen

Hammasimplantin suunnittelu ja sijoittaminen on hidas sekä pitkä prosessi. Sinun tulisi miettiä sekä diagnoosia että paranemisvaiheen pituutta.

Ennen implantin asentamista on tärkeää tehdä kliinisiä tutkimuksia ja otettava röntgenkuvia. Tämä auttaa asiantuntijaa ymmärtämään luun tiheyden ja laadun.

Huolellisen taustatutkimuksen jälkeen voidaan aloittaa implanttien asentaminen. Tämä on kirurginen prosessi, jossa käytetään paikallispuudutusta ja hammaslääkäri asentaa ruuvit luukudokseen.

Kestää 2–6 kuukautta ennen kuin titaani-implantti sulautuu luuhun ja muodostaa vahvan sidoksen, joka tukee hammasproteesia. Käytettävän proteesityypin mukaan saatat tarvita lisäleikkauksia. Tämän jälkeen hammasproteesit ovat valmiit.

Kun implantit ja niiden erityiset liitäntälaitteet on suunniteltu tarkkaan, ne lähetetään valmistettavaksi. Sitten kun ne on tehty ja testattu, asiantuntija sovittaa ne potilaan suuhun.

Hammaslääkäri sementoi – tai ruuvaa, jos kyseessä on kiinteä tai hybridiproteesi – nämä potilaan suuhun. Jos kyse on kokoproteesista, hammaslääkäri näyttää potilaalle, miten ne laitetaan ja poistetaan. Lisäksi lääkäri kertoo potilaalle, kuinka hammasimplanteista tulee huolehtia ja miten niitä käytetään oikein.

hammasimplantit ja niiden hoito
Huolellinen suunnittelu on välttämätöntä prosessin onnistumisen kannalta. Tämä johtuu siitä, että implantin valmistaminen ja asentaminen on pitkä prosessi, jossa on useita eri vaiheita.

Kenelle asiantuntijat suosittelevat hammasimplantteja?

Hammasimplanttit korvaavat eri syistä menetetyt hampaat. Asiantuntijat suosittelevat näitä potilaille, joilla ei ole hampaita ylä- tai leukaluussa ja joilla on kohtalainen luukato.

Ne ovat ihanteellisia niille, jotka eivät tunne olonsa mukavaksi perinteisten hammasproteesien kanssa, lähinnä siksi, että ne ovat epämukavia tai he pelkäävät, että hammasproteesi putoaa. Ne auttavat välttämään itsetunto-ongelmia ja lisäävät potilaan luottamusta hammasproteesiin.

Hammasimplanttien hoito

Hammasimplantit tarjoavat pysyvän ratkaisun niille ihmisille, joilta puuttuu hampaita. Hammasimplanttien avulla henkilö voi pureskella, syödä, puhua ja hymyillä vaivatta. On tärkeää valita jokaisen potilaan yksilöllisiin tarpeisiin sopiva hammasimplantti. Lisäksi potilaan on huolehdittava hammasimplantin huollosta ja hoidosta.

Hampaiden, kielen ja ikenien harjaus pehmeä harjaksisella hammasharjalla on tärkeää. Tarvittaessa voidaan käyttää myös suuvettä.

Kun kyse on kokoproteesista, niiden poistaminen ja puhdistaminen syömisen jälkeen on myös välttämätöntä. Kun et käytä niitä, voit laittaa ne lasilliseen puhdasta vettä.

Lisäksi säännölliset hammaslääkärikäynnit voivat auttaa varmistamaan, että kaikki menee hyvin. Joten käyttämällä hammasimplantteja vastuullisesti, voit hymyillä, syödä ja puhua luonnollisesti!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • González, Fabián Pérez, et al. “Criterios de selección para sistemas de retención en sobredentaduras mandibulares implantorretenidas sobre dos implantes.” Revista internacional de prótesis estomatológica 19.1 (2017): 7-12.
  • Berro, Mariela, María Laura Samprón, and Emanuel Ricardo Tomaghelli. “Rehabilitación sobre implantes: Sobredentadura.” IV Jornadas de Actualización en Prácticas Odontológicas Integradas PPS-SEPOI (La Plata, 7 de julio de 2020). 2020.
  • Barreto, A. P., et al. “Sobredentadura mandibular:: opción de tratamiento rehabilitador.” Acta odontológica venezolana 55.1 (2017): 39-40.
  • Díaz Sarabia, Edinson Antonio, and José Antonio Balarezo Razzeto. “Tipos de prótesis sobre implantes en pacientes edéntulos planificados en la Clínica Dental Docente de la Universidad Peruana Cayetano Heredia.” (2019).
  • Díaz Reyes, Kusi Yveth. “Prótesis híbridas sobre implantes dentales, indicaciones, protocolo de manejo clínico y laboratorio.” (2017).
  • Zabalbú, Sirhua, and Jazmín Nozhatú. “Prótesis híbrida en pacientes edéntulo total.” (2017).
  • Navarro, Iván, et al. “Rehabilitación oral maxilar y mandibular con prótesis híbridas, utilizando implantes convencionales de una y dos fases e implantes zigomáticos en paciente con displasia ectodérmica. Caso clínico.” Odontología Vital 29 (2018): 77-83.
  • Villafuerte, Rolando F. Dau, Elizabeth C. Ortiz Matias, and Veronica R. Huacon Cherrez. “Eficacia del tratamiento con injerto óseo, prótesis fija e implantes en paciente con reabsorción del reborde óseo maxilar.” Dominio de las Ciencias 3.2 (2017): 33-45.
  • Angulo-Serrano, Aldo, Diana Quijandria-Briceño, and Sergio Alvarado-Menacho. “Rehabilitación Integral de un paciente con reabsorción ósea horizontal, mediante regeneración ósea guiada simultánea a la colocación de implantes.” Revista Estomatológica Herediana 28.2 (2018): 115-124.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.