Ehkäise psoriaasia näillä viidellä tavalla
Kun pyrit ehkäisemään psoriaasia, tulee sinun ensinnäkin tietää, että se ei ole tarttuvaa. Se ei voi siirtyä ihmiseltä toiselle. Pahinta mitä voi tapahtua on se, että se voi kehittyessään levitä potilaan muihin kehonosiin. Ehkäise siis psoriaasia leviämästä tai jopa ilmestymästä kokonaisuudessaan; lue eteenpäin ja ota selvää miten!
Tämä ihotauti on hyvin yleinen autoimmuunisairaus. Sen tarkat aiheuttajat ovat tuntemattomia.
Psoriaasiin sisältyy ihosolujen liiallista tuotantoa ja kerääntymistä. Tämä lisää punaisten, kuivien, paksujen ja hilseilevien läikkien ilmestymistä tietyille alueille, kuten muun muassa kyynärpäihin, polviin, kalloon ja jopa silmän sisäosaan.
Psoriaasin oireet voivat olla lieviä tai vakavia riippuen sen tyypistä ja hoitomenetelmistä. Sinun tulee siis tietää mitkä asiat voivat laukaista sen puhkeamisen ja kuinka voit parantaa elämäntyyliäsi tehdäksesi sairaudesta siedettävämmän.
Miksi psoriaasia esiintyy?
Psoriaasia esiintyy tavallisesti paksuina, punaisina läikkinä iholla, jotka aiheuttavat kutinaa ja epämukavaa oloa.
Psoriaasia esiintyy eri tavoin jokaisella ihmisellä. Kaikki riippuu psoriaasin tyypistä ja kyseisen ihmisen immuunireaktiosta. Läiskäpsoriaasi on yleisin tyyppi. Se ilmenee paksuina ja kiiltävän hilseilevinä iholäiskinä, joihin liittyy yleensä kuivuutta, punaisuutta, kutinaa ja toisinaan jopa kipua.
Yhdysvaltalaisen Kansallisen psoriaasiyhdistyksen (National Psoriasis Foundation) mukaan lievät tapaukset ilmenevät läiskinä, jotka peittävät jopa 3 % kehosta. Sen sijaan tämän sairauden vakavimmat tapaukset voivat vaikuttaa jopa 10 %:iin ihosta.
Vaikka sen tarkat aiheuttajat ovat tuntemattomia, on useimmissa tapauksissa kaksi yhteistä päätekijää: genetiikka ja immuunijärjestelmä. On myös tiettyjä ympäristö- ja elämäntyylitekijöitä, jotka voivat vaikuttaa psoriaasin ulkonäköön tai pahentaa sen puhkeamista. Vaikka joitakin on vaikea vältellä, voidaan joitakin lieventää komplikaatioiden riskin vähentämiseksi.
Yleisimpiä ovat:
- Infektiot missä vain kehonosissa
- Tupakointi
- Haavat tai palovammat
- Stressaaville tilanteille jatkuva altistuminen
- Kuiva ilma, joko sään tai keinotekoisesti lämmitetyssä huoneessa olemisen takia
- Suuren alkoholimäärän kuluttaminen
- Tiettyjen lääkkeiden käyttö (kuten litiumin tai verenpainelääkkeiden)
- D-vitamiinin puute
- Ylipaino tai liikalihavuus
Lue myös: Pinnallisten sieni-infektioiden hoito luonnollisesti
Ehkäise psoriaasia näillä vinkeillä
Paras tapa ehkäistä psoriaasia leviämästä muihin kehonosiin on tietenkin parantaa elämäntyyliä. Siten vähennät laukaisevien tekijöiden mahdollisuutta ja täydennät lääkinnällistä hoitoa.
1. Omaksu terveellinen ruokavalio
Ruoalla on tärkeä rooli psoriaasin hallitsemisessa.
Terveellisen ruokavalion ylläpitäminen on yksi tärkeimmistä tavoista, joita sinun pitäisi noudattaa ehkäistäksesi psoriaasia puhkeamasta tai pahentumasta. On välttämätöntä, että tästä sairaudesta kärsivät ihmiset oikaisevat ruokailutottumuksiaan.
Alkoholi toimii suurena laukaisevana tekijänä, joten sitä pitäisi joko vältellä kokonaan tai pitää sen kulutus aivan minimissä. Vähennä myös gluteenin ja muiden ruokien käyttöä, jotka voivat aiheuttaa ärsytystä.
Lisää sen sijaan sellaisten ruokien kulutusta, jotka sisältävät runsaasti Omega-3 -rasvahappoa, D-vitamiinia ja antioksidanttia. Esimerkiksi vihannekset, hedelmät ja kalaöljy ovat hyviä vaihtoehtoja.
On kuitenkin paras istua alas ravitsemusterapeutin kanssa ja muodostaa suunnitelma yhdessä. Ravinnolliset tarpeet vaihtelevat ihmisestä toiseen.
2. Tupakointi ei missään tapauksessa auta ehkäisemään psoriaasia
Tupakka on psoriaasista kärsiville potilaille yhtä haitallista kuin alkoholi. Itse asiassa sen käyttö luokitellaan yhdeksi tämän sairauden puhkeamisen pääsyyksi.
Jos siis poltat ja haluat parantaa tämän sairauden, voit joko lopettaa tupakoinnin tai vähentää sen käyttöä minimiin. On olemassa monia menetelmiä, jotka auttavat sinua lopettamaan tupakoinnin.
3. Suojaa ihoa
Iholla on erittäin merkittävä rooli psoriaasin puhkeamisen ehkäisyssä. Koska tämä tauti vaikuttaa suoraan terveyteesi, tulee sinun kiinnittää enemmän huomiota tapoihisi suojataksesi ihoa ympäristötekijöiltä.
Auringonpolttama iho, saasteet ja haavat pahentavat oireita. Siitä syystä sinun tulee muistaa:
- Levittää aurinkovoidetta iholle päivittäin. Käytä hellävaraisia tuotteita, jotka eivät aiheuta allergioita.
- Pidä iho hyvin kosteutettuna käyttäen herkälle iholle sopivia voiteita. Pidä myös nesteytys kunnossa juomalla paljon nesteitä päivän aikana.
- Ole myös varuillasi haavojen ja naarmujen kanssa ja anna niille oikeanlaista hoitoa nopean parantumisen edistämiseksi. 100 % raakahunaja on hyvä tuote tähän tarkoitukseen.
- Mikäli mahdollista, asenna ilmankostutin kotiin tai toimistoon tai missä vietätkään paljon aikaa. Se minimoi kuivuutta.
- Vältä hajuveden tai muiden vahvojen kemikaalien käyttöä.
- Älä myöskään käy todella kuumassa suihkussa.
4. Ehkäise psoriaasia stressinhallinnan avulla
On hyvin yleistä, että psoriaasi pahenee silloin kun tunnet olosi stressaantuneeksi. Lisäksi on normaalia tuntea olo stressaantuneeksi, kun psoriaasin oireet pahenevat tai kun ne eivät vaikuta parantuvan. On kuitenkin tärkeää pitää stressi hallinnassa, koska sillä on negatiivinen vaikutus tähän sairauteen.
Kokeile seuraavia vinkkejä stressin vähentämiseksi:
- Noudata joustavaa työaikataulua.
- Omista aikaa miellyttäville aktiviteeteille.
- Vietä aikaa perheen ja ystävien kanssa.
- Pidä keho terveenä ruokavalion ja liikunnan avulla.
- Omaksu myös rentoutumisrutiini, johon kuuluu hengitysharjoituksia. Jooga ja meditointi ovat hyviä tapoja. On kuitenkin monia muitakin tapoja.
5. Nuku hyvin
Sinun tulisi nukkua vähintään 7-8 tuntia päivässä keskeytyksettä. Tämä tekee ihmeitä ehkäisten psoriaasin puhkeamista.
Oikeanlaisen nukkumisaikataulun noudattaminen vahvistaa immuunijärjestelmää, lievittää stressiä ja auttaa ylläpitämään optimaalista kehonpainoa. Kaikella tällä on erittäin positiivinen vaikutus, joka ehkäisee psoriaasia puhkeamasta.
Ei kuitenkaan sivuuteta sitä seikkaa, että psoriaasin oireet voivat oikeastaan johtaa unihäiriöihin. Omaksu siis yksinkertaisia tapoja, kuten oikeanlainen, sopivasta materiaalista valmistettu pyjama. Tee huoneesi ympäristöstä mukava ja välttele häiritsevien tekijöiden, kuten tietokoneiden, kännyköiden ja niin edelleen käyttämistä huoneessa ollessasi.
Ehkäise psoriaasia kaikilla yllä olevilla suosituksilla. Käy myös säännöllisissä lääkärintarkastuksissa arvioidaksesi sairauden tilaa ja kuullaksesi muista vaihtoehdoista, joita sinulla on sairauden hoitamiseksi.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Afifi, L., Danesh, M. J., Lee, K. M., Beroukhim, K., Farahnik, B., Ahn, R. S., … Liao, W. (2017). Dietary Behaviors in Psoriasis: Patient-Reported Outcomes from a U.S. National Survey. Dermatology and Therapy. https://doi.org/10.1007/s13555-017-0183-4
- Armstrong, A. W., Harskamp, C. T., Dhillon, J. S., & Armstrong, E. J. (2014). Psoriasis and smoking: A systematic review and meta-analysis. British Journal of Dermatology. https://doi.org/10.1111/bjd.12670
- Chapman, A., & El Miedany, Y. (2017). Psoriasis. In Comorbidity in Rheumatic Diseases. https://doi.org/10.1007/978-3-319-59963-2_4
- Menter, A., Gottlieb, A., Feldman, S. R., Van Voorhees, A. S., Leonardi, C. L., Gordon, K. B., … Bhushan, R. (2008). Guidelines of care for the management of psoriasis and psoriatic arthritis. Section 1. Overview of psoriasis and guidelines of care for the treatment of psoriasis with biologics. Journal of the American Academy of Dermatology. https://doi.org/10.1016/j.jaad.2008.02.039
- Basavaraj, K. H., Navya, M. A., & Rashmi, R. (2011). Stress and quality of life in psoriasis: An update. International Journal of Dermatology. https://doi.org/10.1111/j.1365-4632.2010.04844.x
- Gupta, M. A., Simpson, F. C., & Gupta, A. K. (2016). Psoriasis and sleep disorders: A systematic review. Sleep Medicine Reviews. https://doi.org/10.1016/j.smrv.2015.09.003
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.