Dermatitis neglecta: kun ihminen ei peseydy

Peseytymättömyys aiheuttaa kehossa erilaisia muutoksia, jotka vaikuttavat pääosin ihoon. Tavallisin kliininen muoto tästä on dermatitis neglecta. Tässä artikkelissa kerromme siitä lisää.
Dermatitis neglecta: kun ihminen ei peseydy

Viimeisin päivitys: 23 syyskuuta, 2020

Kehossa tapahtuu melko kummia asioita, kun emme käy pesulla. Tarinat huonon hygienian aiheuttamasta pahasta hajusta ja ihotulehduksista pitävät paikkansa. Itse asiassa tiede on tutkinut peseytymättömyyden vaikutuksia ja jopa tunnistanut siihen liittyvän sairauden, joka tunnetaan nimellä dermatitis neglecta.

Et kenties tiennyt tätä, mutta ihoa asuttavat jatkuvasti erilaiset mikro-organismit. Tämä epidermiksen mikrobiomi koostuu bakteereista ja sienistä. Bakteereja on useita erilaisia ja ne vaihtelevat ilmaston ja henkilön iän mukaan.

Ihon mikrobiomilla on erilaisia tehtäviä, ja hygienialla on iso merkitys mikrobiomin ylläpitämisessä. Kun emme käy pesulla, emme enää puutu myönteisellä tavalla bakteerien ja sienten kasvuun, vaan annamme niille mahdollisuuden lisääntyä hallitsemattomasti.

Peseytymättä jättäminen helpottaa bakteerien lisääntymistä, ja keho alkaa assimiloida tauteja aiheuttavia mikro-organismeja, jotka eivät enää täytä terveellisiä tehtäviä kehossa. Lyhyesti, meistä tulee alttiimpia ulkoisille bakteereille ja sienille.

Dermatitis neglecta syntyy, kun emme käy pesulla

Keho muuttuu, kun emme käy pesulla useisiin päiviin. Vaikka jotkut näistä muutoksista ovat sisäisiä, kuten muutos aineenvaihdunnassa, useimmat niistä ovat ulkoisia ja keskittyvät iholle. Peseytymättömyyden aiheuttamia muutoksia ovat:

  • Hidas aineenvaihdunta. Suihkut ja kylvyt stimuloivat sisäisiä soluprosesseja. Aineenvaihdunta kiihtyy hygieniasta huolehtiessa, koska se saa ärsykkeen tuottaa energiaa. Sitä vastoin puutteellinen hygienia peruuttaa energianluomisprosessit.
  • Kuolleen ihokudoksen kertyminen. Peseytyminen poistaa kuolleita ihosoluja epidermiksen pinnalta tehden tilaa uusille soluille. Tämä vähentää myös talintuotantoa, joten se vaikuttaa erityisesti aknesta kärsiviin ihmisiin.
  • Ihoinfektiot. Peseytymättömyys edistää kehossa taudinaiheuttajamikro-organismien kiinnittymistä. Dermatitis neglecta on tästä kliininen muoto, jota katsomme tarkemmin myöhemmin.
  • Paha haju. Iho alkaa haista pahalta, kun emme peseydy säännöllisesti. Vaikka epämiellyttävä haju yhdistetään usein hikeen, se ei ole todellinen hajun syy. Peseytymättömyys saa aikaan sellaisten bakteerien kiinnittymisen, jotka eivät kuulu ihon normaaliin mikrobiomiin. Näin bakteerit kertyvät iholle ja ihoon jää mädäntyvää kuollutta ihosolukkoa. Haju on peräisin tästä.
Peseytymättömyys aiheuttaa pahaa hajua

Dermatitis neglecta

Tutkijat kuvailivat tämän sairauden suhteellisen vähän aikaa sitten, vuonna 1987. Se ei siis ole mikään uusi tauti, ja sitä tutkitaan edelleen.

Dermatitis neglecta syntyy kehossa silloin, kun emme peseydy riittävän usein. Se näkyy karstaisena ihona; sen voi tuntea ihon pinnalla ja siinä on runsaasti talia. Sen pääasiallinen syy on siis huono hygienia.

Huono hygienia ei aina liity laiskuuteen tai välinpitämättömyyteen omaa ulkonäköä kohtaan. Esimerkiksi psyykkisesti sairaat ihmiset eivät huolehdi itsestään johtuen sairaudestaan. Dermatitis neglecta voi esiintyä myös paikallisesti, usein leikkausarpien ympärillä, jotka jätetään kivuliaisuuden vuoksi puhdistamatta.

Toinen kliininen tila, johon dermatitis neglecta usein sekoitetaan, on terra firma-forme dermatitis. Suurin ero näiden kahden välillä on puhkeamisikä, sillä jälkimmäisestä kärsivät usein teini-ikäiset. Siitä kärsivät teinit eivät huolehdi hygieniastaan johtuen käytöksen muuttumisesta, joka on tyypillistä tässä elämänvaiheessa. Näihin muutoksiin kuuluvat tietysti huonot hygieniatottumukset.

Karstainen iho on ainoa dermatitis neglectan oire. Ihovaurioiden mukana tulee pahaa hajua, joka johtuu solujäämien kertymisestä ja bakteerien lisääntymisestä iholla. Peseytyminen on ainoa hoito, eikä tila vaadi antibiootteja.

Dermatitis neglecta näkyy ihomuutoksina

Ei ole tervettä peseytyä myöskään liian usein

Peseytymättömyys aiheuttaa kehossa haitallisia muutoksia, mutta liikakin peseytyminen voi kostautua. Parasta onkin tasapaino.

Liika peseytyminen aiheuttaa dermatiittia. Iho saattaa kuoriutua liiaksi ja näin ollen siitä häviää soluja, jotka ovat tärkeitä epidermiksen suojaamisen kannalta.

Lisäksi käytämme peseytyessämme yleensä myös kemikaaleja, kuten saippuaa, suihkugeeliä ja shampoota, ja myös tällä on tiettyjä seurauksia. Iho saattaa reagoida huonosti tällaisiin yhdisteisiin, mikä voi johtaa haitallisiin sivuvaikutuksiin.

Yhteenveto

Kun emme peseydy riittävästi, kehossamme tapahtuu erilaisia ihoreaktioita. Yli kolmen päivän peseytymättömyys voi olla haitallista ja johtaa pahan hajun syntyyn johtuen mikrobiomin muutoksista.

Myöskään liikaa ei tule peseytyä. Tässä tulee löytää tasapaino, jonka avulla ylläpidät kehosi hygieniaa sopivissa määrin.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Saritha M, Karthikeyan K. Dermatitis neglecta-to be remembered, not neglected! Indian Dermatol Online J 2015; 6(2): 138-9.
  • Poskitt, L., et al. “‘Dermatitis neglecta’: unwashed dermatosis.” British Journal of Dermatology 132.5 (1995): 827-829.
  • González-Consuegra, Renata Virginia, Diana Carolina Pérez-Valderrama, and Luisa Fernanda Valbuena-Flor. “Prevención de lesiones de piel: educación en el equipo de salud y familiares de personas hospitalizadas.” Revista de la Facultad de Medicina 64.2 (2016): 229-238.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.