Dementian riskin alentaminen: neljä tapaa
Niin epäuskottavalta kuin se saattaakin kuulostaa, ihmissuhteet ovat erittäin tärkeitä dementian riskin alentamisessa. Valitettavasti dementia on asteittain paheneva sairaus, joka vaikuttaa lopulta moniin aivotoimintoihin. Dementian riskin alentaminen onnistuu tietyillä tavoilla.
Tässä artikkelissa opit, mikä merkitys on psyykkisellä tasapainolla, aktiivisena pysymisellä ja aivotoiminnan parantamisella dementian ehkäisyssä.
Dementia
Dementialle on ominaista tiettyjen psyykkisten kykyjen heikkeneminen tai menetys. Se vaikuttaa erityisesti muistiin, käytökseen ja järkeilykykyyn. Valitettavasti tämä psyykkisten kykyjen lasku on usein kroonista ja asteittaista.
Dementiaa esiintyy tyypillisesti vanhuksilla, ja lopulta potilaista tulee yleensä täysin riippuvaisia muista ihmisistä.
Perintötekijöiden lisäksi myös muut tekijät voivat nostaa dementian riskiä:
- Korkea verenpaine
- Korkea kolesteroli
- Tupakointi
- Diabetes
- Tietynlaiset masennustilat
- Tajuttomuuteen johtaneet päävammat
- Aivoverisuonten sairaudet
- Altistuminen raskasmetalleille, kuten elohopealle
Käy lukemassa tämäkin: Magnesiumkloridijuoma hillitsee ahdistusta sekä vähentää painoa
Dementian riskin alentaminen
1. Treenaa muistia
Yksi yleisimmistä dementian oireista on muistin heikkeneminen. Tästä syystä suosittelemme treenaamaan muistia päivittäin.
- Joka ilta ennen nukkumaanmenoa kertaa mielessäsi kaikki mitä teit päivän aikana.
- Yksi keino treenata muistia on kiinnittää erityisen paljon huomiota uusiin paikkoihin, tehdä jotain uutta ja erilaista tai tavata uusia ihmisiä. Kertaa sitten mielessäsi, mitä uutta löysit ja opit.
2. Paranna kykyjäsi
Jotkut ihmiset ovat kiinnostuneempia numeroista, kun taas toiset pitävät enemmän sanoista. Kumpi tahansa onkaan sinun mieleesi, treenaa aivojasi parantaaksesi kykyjäsi.
Jos olet kiinnostunut numeroista, suositut sudokut ovat erinomainen valinta. Jos taas sanat ovat enemmän sinun juttusi, lue joka päivä.
3. Osallistu tapaamisiin ja väittelyihin
Kaikenlaiset sosiaaliset aktiviteetit, joihin kuuluu vuorovaikutusta muiden ihmisten kanssa ja toisenlaisia ajattelutapoja, stimuloivat aivoja ja auttavat näin alentamaan dementian riskiä. Esimerkiksi kokouksiin osallistuminen lisää aivotoimintaa mielipiteiden vaihdon kautta.
Väittely ja jonkun ajatuksen puolustaminen panee neuronit töihin ja aktivoi uudelleen monia sellaisia kykyjä, joihin dementia yleensä vaikuttaa.
Kielen, keskustelujen ja jutustelun kautta muisti ja järkeilykyky saavat harjoitusta. Kaiken kaikkiaan tämä on erittäin tärkeää, sillä jotkut sairaudet kuten Alzheimerin tauti vaikuttavat henkilön kykyyn omaksua uutta tietoa.
4. Pyri psyykkiseen tasapainoon
Dementiapotilaalle perheen rakkaus ja ymmärrys ovat erittäin tärkeitä. Valitettavasti joidenkin ihmisten on vaikea käsitellä läheisensä rappeumasairautta. Psyykkinen tasapaino auttaa kuitenkin parantamaan potilaan elämänlaatua.
Potilaan hoidon tuleekin olla kokonaisvaltaista. Lisäksi fysiologisten, sosiaalisten ja psyykkisten tarpeiden tulee täyttyä joka hetki. Usko tai älä, tämä voi alentaa dementian riskiä, tai jos jo sairastat sitä, hidastamaan kykyjen menetystä.
Tutustu tähän artikkeliin: Paranna psyykkistä terveyttäsi näiden 8 vinkin avulla
5. Pysy aktiivisena
Yksi hyvä tapa alentaa dementian riskiä on fyysinen aktiivisuus, tai pikemminkin kaikenlaiset aktiviteetit, jotka parantavat sekä fyysistä että psyykkistä terveyttä. Yleisesti ottaen fyysinen aktiivisuus parantaa sydämen ja verisuonten terveyttä sekä verenkiertoa. Aktiivinen ja eloisa asenne onkin paras keino alentaa dementian riskiä.
Tässä mielessä kannattaa harrastaa liikuntaa vähintään puoli tuntia päivässä. Itse asiassa olisi hyvä tehdä aktiviteetteja, jotka ovat hyvin haastavia sinulle.
Lisäksi kannattaa ajatella positiivisesti ja oppia mukautumaan muutoksiin.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Gatz, M. (2005). Educating the Brain to Avoid Dementia: Can Mental Exercise Prevent Alzheimer Disease? PLoS Medicine. https://doi.org/10.1371/journal.pmed.0020007
- Ahlskog, J. E., Geda, Y. E., Graff-Radford, N. R., & Petersen, R. C. (2011). Physical exercise as a preventive or disease-modifying treatment of dementia and brain aging. Mayo Clinic Proceedings. https://doi.org/10.4065/mcp.2011.0252
- Pillai, J. A., & Verghese, J. (2009). Social networks and their role in preventing dementia. Indian J Psychiatry.
- Causas y factores de riesgo. (2018). Retrieved 7 May 2020, from https://www.alz.org/alzheimer-demencia/causas-y-factores-de-riesgo?lang=es-MX
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.