Logo image
Logo image

BRCA1- ja BRCA2-geenit ja rintasyöpä

2 minuuttia
BRCA1- ja BRCA2-geenit ovat geenipari, jota tutkitaan rintasyövän vakavuusasteen määrittämiseksi. Niiden mutaatio huonontaa taudin ennustetta.
BRCA1- ja BRCA2-geenit ja rintasyöpä
Diego Pereira

Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri Diego Pereira

Kirjoittanut Toimitus
Viimeisin päivitys: 20 joulukuuta, 2022

BRCA1- ja BRCA2-geenit ovat ihmisen geenipari, joka tuottaa proteiineja, joiden tehtävänä on yrittää tukahduttaa kasvaimen kasvua. Näiden kahden geenin koodaamat proteiinit auttavat näin korjaamaan vaurioitunutta DNA:ta, ja niiden tehtävänä on varmistaa jokaisen solun geneettisen materiaalin vakaus.

Kuten kaikki geneettinen materiaali, BRCA1- ja BRCA2-geenit voivat kärsiä erilaisista mutaatioista tai muutoksia, niin että niiden rakenne muuttuu ja inaktivoituu. Kun tämä tapahtuu, ne eivät enää kykene koodaamaan ja syntetisoimaan tarvittavaa proteiinia DNA:n korjaamiseksi.

Tämän seurauksena soluissa ilmenee herkemmin sellaisia geneettisiä muutoksia, jotka voivat johtaa syöpään. Näiden geenien mutaatiot lisäävät erityisesti rinta- ja munasarjasyövän riskiä.

BRCA1- ja BRCA2-geenit ja kolmoisnegatiivinen rintasyöpä

Kolmoisnegatiivinen rintasyöpä on sellainen rinnan kasvain, jossa ei ole mitään rintasyövälle tyypillisiä reseptoreita. Siinä progesteroni-, estrogeeni- ja HER2-reseptorit eivät siis yli-ilmene. Tällaisen syövän ennuste on tällä hetkellä yksi huonoimmista, sillä kemoterapia on oikeastaan ainoa hoitovaihtoehto.

Kolmoisnegatiivista rintasyöpää on noin 12-17 % kaikista rintasyöpätapauksista. Se leviää nopeasti ja synnyttää helposti etäpesäkkeitä. Tämä ja sen vaikeahoitoisuus ovat syynä sen huonoon ennusteeseen.

Yksi yleisimmistä molekyylitapahtumista näissä kasvaimissa on BRCA-proteiinin toiminnan muutos. Niistä rintasyöpäpotilaista, joilla on perinnöllinen BRCA1-mutaatio, yli 80 %:lla on kolmoisnegatiivinen rintasyöpä. Arviolta 15 %:lla munasarjasyöpää sairastavista potilaista ja 5 %:lla rinta-, haima- tai eturauhassyöpää sairastavista potilaista on perinnöllinen BRCA1- tai BRCA2-geenimutaatio.

Some figure

Kolmoisnegatiivisen rintasyövän hoito, johon kuuluu mutaatio BRCA1- ja BRCA2-geeneissä

Vuoden 2014 joulukuussa olaparibi sai myyntiluvan monoterapiana levinneen munasarjasyövän hoidossa, johon liittyy näiden geenien mutaatio. Näistä tuloksista tutkijat analysoivat tämän lääkkeen tehokkuutta levinneen rintasyövän hoidossa jo aiemmin hoidetuilla potilailla, joilla oli mutaatio BRCA1- ja BRCA2-geeneissä.

Käytettäessä suurinta siedettyä annosta olaparibia (400 mg 12 tunnin välein kapseleina) tutkijat havaitsivat objektiivisen vastetason olevan 54 % kolmoisnegatiivista rintasyöpää sairastavilla potilailla. Tämä tarkoittaa sitä, että vaste oli hyvä seitsemällä 13 potilaasta.

Lue myös: Torju rintasyöpää – 6 suositusta

Muita muutoksia, jotka vaikuttavat BRCA-proteiiniin

Aiemmin mainittujen geenimutaatioiden lisäksi on myös muita muutoksia, jotka saattavat aiheuttaa BRCA-proteiinin epänormaalia toimintaa. Yksi niistä on näiden geenien metylaatio, mikä tarkoittaa sitä, että näiden geenien promoottori saa metyyliryhmän CH3-.

Geenin promoottori on DNA-jakso, joka säätelee tietyn osan transkription aloittamista. Selkeämmin ilmaistuna se on se DNA:n osa, joka aloittaa jonkin tyyppisen proteiinin tuotannon RNA:n kautta.

Metylaation takia nämä geenit eivät kykene syntetisoimaan proteiinia, jonka tehtävänä on tukahduttaa kasvaimen kasvua. BRCA1- ja BRCA2-geenien promoottorien metylaatiota on nähty useissa pahanlaatuisissa kasvaimissa:

  • 5-20 % munasarjasyövissä
  • 50 % mahasyövissä
  • 29-59 % rintasyövissä
Some figure
Tutkijat jatkavat rintasyöpien geneettisen osatekijän tutkimusta, mikä avaa oven uusille hoidoille.

Lue: Rintasyöpä: eri tyypit, oireet ja hoito

BRCA1- ja BRCA2-geenit: yhteenveto

BRCA1- ja BRCA2-geeneillä on merkittävä rooli rintasyövässä. Isolla osalla rintasyöpäpotilaista, joilla on muutoksia näissä geeneissä, joko mutaatioita tai metylaatioita, on rintasyövän kolmoisnegatiivinen muoto. Valitettavasti näissä tapauksissa ennuste on huonompi ja hoitovaihtoehtoja vielä rajallisesti.

On erittäin tärkeää jatkaa tutkimusta uusien hoitovaihtoehtojen kehittämiseksi ja jotta tämän sairauden hoidossa edistyttäisiin. Rintasyövän geneettinen puoli on toiveikkuutta herättävä tutkimusalue, mutta tutkittavaa riittää vielä paljon.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Litton, J. K., Ready, K., Chen, H., Gutierrez-Barrera, A., Etzel, C. J., Meric-Bernstam, F., … Arun, B. K. (2012). Earlier age of onset of BRCA mutation-related cancers in subsequent generations. Cancer. https://doi.org/10.1002/cncr.26284.
  • Ledermann, J., Harter, P., Gourley, C., Friedlander, M., Vergote, I., Rustin, G., … Matulonis, U. (2014). Olaparib maintenance therapy in patients with platinum-sensitive relapsed serous ovarian cancer: A preplanned retrospective analysis of outcomes by BRCA status in a randomised phase 2 trial. The Lancet Oncology. https://doi.org/10.1016/S1470-2045(14)70228-1.
  • Burgess, M., & Puhalla, S. (2014). BRCA 1/2-mutation related and sporadic breast and ovarian cancersmore alike than different. Frontiers in Oncology. https://doi.org/10.3389/fonc.2014.00019.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.