Adenomyoosi: oireet, diagnosointi ja hoito

Tulehduskipulääkkeet kramppeihin ja ehkäisypillerit hormonien säätelyyn kuukautiskierron aikana auttavat usein lievittämään adenomyoosin oireita. Lue lisää alta!
Adenomyoosi: oireet, diagnosointi ja hoito
Diego Pereira

Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri Diego Pereira.

Kirjoittanut Toimitus

Viimeisin päivitys: 13 joulukuuta, 2022

Adenomyoosi on kohdun seinämää paksuntava sairaus. Sen seurauksena nainen kärsii kivusta, verenvuodosta ja pahoista vatsakivuista kuten myös muista oireista, joista keskustelemme lisää alempana.

Tämä sairaus ilmenee silloin, kun kohdun limakalvon kudosta, joka normaalisti reunustaa kohtua, kasvaa kohdun seinämän sisällä. Väärässä paikassa oleva kudos jatkaa toimintaansa normaalisti, paksunee, hajoaa ja aiheuttaa runsasta verenvuotoa kuukautisten aikana.

Adenomyoosi on hyvänlaatuinen ja yleinen vaiva naisilla, jotka ovat synnyttäneet ikävuosina 35-50. Tämä sairaus voi ilmetä kahdella eri tavalla, riippuen kudoksen määrästä:

  • Diffuusi adenomyoosi. Tässä tapauksessa vaiva käsittää koko kohdun tai ison osan sitä.
  • Paikallinen adenomyoosi, joka tunnetaan myös adenomyoomana. Tämä koostuu massasta tai kasvannaisesta kohdun lihaksessa.

Adenomyoosin aiheuttajat

Adenomyoosi paksuntaa kohdun seinämää

Sairauden syytä ei tiedetä tarkasti. Joitakin mahdollisia tieteellisiä selityksiä ovat:

  • Kohdun vauriot aiempien kohdun tai muiden gynekologisten leikkausten seurauksena, kuten myös useampi kuin yksi raskaus tai keisarileikkaus.
  • Invasiivinen kudoksen kasvu. Lääkärit uskovat, että sairaus on seurausta kohdun limakalvon solujen tunkeutumisesta suoraan kohdun seinämän lihakseen.
  • Alkuperä sikiön kehityksessä. Asiantuntijat uskovat, että adenomyoosi saattaa olla lähtöisin kohdun lihaksen sisältä kohdun limakalvon kudoksesta, joka joutui sinne sikiön kohdun kehittyessä.
  • Alkuperä kantasoluissa. Viimeisempi teoria ehdottaa, että luuytimen kantasolut saattaisivat tunkeutua kohdun lihakseen ja aiheuttaa adenomyoosia.

Pidä mielessä, että sairauden syystä riippumatta kudoksen kasvu riippuu täysin naisen estrogeenitasoista.

Kuinka adenomyoosi oireilee?

Noin yksi kolmesta adenomyoosista kärsivästä naisesta on oireeton. Lopuilla kahdella kolmasosalla on oireita, joista merkittävin on runsas kuukautisvuoto ja kivuliaat krampit.

Myös seksin jälkeistä verenvuotoa voi esiintyä.

Kannattaa lukea myös: Luontaishoitoja kuukautiskipuihin

Muita yleisiä oireita ovat:

  • Lantiokipu.
  • Voimakkaat krampit.
  • Runsaan kuukautisvuodon aiheuttama anemia (sairauden komplikaatio). Tätä ilmenee kun vuodot pitkittyvät. Tämä aiheuttaa väsymystä ja muita terveysongelmia.
  • Ongelmat hedelmällisyydessä.

Vaikka sairaus ei ole vakava, kipu ja hyvin runsas verenvuoto voivat haitata potilaan elämänlaatua. Monet tästä sairaudesta kärsivät naiset välttelevät lempiharrastuksiaan voimakkaan kivun tai verenvuodon pelon vuoksi.

Kuinka adenomyoosi diagnosoidaan?

Adenomyoosi voidaan diagnosoida ultraäänellä

Kohtu voidaan nähdä ultraäänessä tai magneettikuvauksessa. Ensimmäinen on tehokkain ja käytettävissä olevin menetelmä. Ultraäänen ansiosta lääkäri näkee kohdun heterogeenisesti ilman tarkkarajaisia paikallisia massoja, kuten myoomia, jotka ovat tyypillisiä joillekin sairauksille.

Magneettikuvauksella diagnosointi puolestaan on tarkempaa, sillä siinä on parempi resoluutio ja kuvissa on korkeampi kontrasti, mitä tarvitaan erityisesti adenomyoosin ja kohdun fibroidien erottamiseksi toisistaan.

Sen sijaan oireettomat naiset, joilla kohdun paksuus ei lisäänny, voidaan diagnosoida ehdottomalla varmuudella vain tutkimalla kohtu kohdunpoiston jälkeen.

Adenomyoosin hoito

Ainoa tehokas hoito adenomyoosiin on kohdun poisto leikkauksessa eli hysterektomia. Koska oireet yleensä pahenevat 40-45 ikävuoden jälkeen ja katoavat vaihdevuosien mentyä, useimpien naisten ei tarvitse turvautua radikaaleihin hoitoihin.

Tulehduskipulääkkeet kramppeihin ja ehkäisypillerit hormonien vapautumisen säätelyyn kuukautiskierron aikana auttavat usein lievittämään sairauden oireita.

Lääkäri saattaa tosin harkita leikkausta, vaikka potilas ei olisi edes lähellä vaihdevuosi-ikää, hänellä on jo lapsia eikä hän halua enempää lapsia, eikä kykene lievittämään tai saamaan sairauden oireita hallintaan.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.



Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.