8 keinoa kynsien suojaamiseen ja ravitsemiseen
Hauraat ja heikot kynnet vaivaavat monia, ja kynsien kellastuminen ja muut värimuutokset ovat yleisiä. Hauraat kynnet katkeilevat ja voivat jäädä kiinni vaatteisiin tai hiuksiin ja revetä inhottavasti. Älä huoli, meiltä saat niksit kynsien kunnossapitoon, suojaamiseen ja ravitsemiseen.
Helpot keinot kynsien suojaamiseen ja niistä huolehtimiseen
1. Oliiviöljy tai risiiniöljy
Öljy on yksi helpoimmista ja tehokkaimmista tavoista suojata kynsiä kulutukselta ja hauraudelta. Voit tehdä kynsille ravitsevan ja edullisen naamion helposti kotona. Oliiviöljy sopii kauneudenhoitoon moitteettomasti, sillä se pehmentää ja kosteuttaa niin ihoa, hiuksia kuin kynsiäkin. Oliiviöljy sisältää kynsille hyödyllisiä vitamiineja.
Kaada pieni tilkka öljyä kulhoon, kostuta vanulappu öljyssä ja painele öljy kynsille. Anna öljyn imeytyä vähintään 20 minuutin ajan. Kun aika on loppu, huuhtele ja pese kädet hellävaraisella saippualla. Hoidon voi toistaa kolme kertaa viikossa ja tulet varmasti huomaamaan eron kynsiesi ulkomuodossa. Oliiviöljyn sijaan voi käyttää risiiniöljyä – se toimii aivan yhtä hyvin kuin oliiviöljy.
2. E-vitamiini
E-vitamiini on keholle välttämätön ainesosa, joka vahvistaa elimistön toimintoja, luustoa, hiuksia ja kynsiä. E-vitamiini lisäksi kosteuttaa ihoa ja suojaa sitä ympäristöstä saatavilta vapailta radikaaleilta, kuten ilmansaasteilta. Suosittelemme hankkimaan E-vitamiinikapseleita apteekista tai hyvinvointimyymälästä.
Tähän hoitoon tarvitset vain yhden kapselin, mutta parhaan tuloksen saavuttamiseksi kannattaa nauttia E-vitamiinia myös sisäisesti. Lisäksi tarvitset läpikuultavaa, väritöntä kynsilakkaa, jonka pulloon kaadat E-vitamiinin. Riko kapseli neulalla tai muulla terävällä välineellä ja purista öljy kynsilakkapulloon. Lakkaa kynnet säännöllisesti tällä hoitavalla lakalla ja pikkuhiljaa alat huomata, miten kynnet muuttuvat hauraista vahvoiksi, eivätkä ne katkeile enää.
3. Valkosipulihoito
Jos valkosipulin laittaminen kynsille tuntuu kummalliselta, älä huoli, olemme varmoja, että huomatessasi valkosipulin myönteisen vaikutuksen kynsiisi, et kummastele sitä enää. Valkosipuli on tehokas luonnollinen desinfioija, joka suojaa kynsiä bakteereiden lisäksi sienitulehduksilta ja myrkyllisiltä aineksilta.
Leikkaa valkosipulinkynsi puoliksi ja hiero puolikasta kynnen pintaan, kynsinauhat ja kynsivallit mukaanlukien. Toteuta hoito ennen nukkumaanmenoa ja pese valkosipuli pois hellävaraisella saippualla. Valkosipulin vahva haju hälvenee kunnollisen pesun aikana.
4. Näin kasvatat vahvat ja kauniit kynnet
Jos kynsien surkea kunto ärsyttää, suosittelemme tätä ravitsevaa naamiota, joka tekee kynsistä vahvat ja terveet. Tämä naamio on helppo toteuttaa. Tarvitset tuoretta papaijaa, kananmunan keltuaisen, sitruunan ja maitoa.
Muussaa pala papaijaa, tarvitset sitä ruokalusikallisen verran. Erottele kananmunan valkuainen keltuaisesta. Purista sitruunan mehu pieneen kulhoon ja lisää viisi teelusikallista maitoa. Heitä sekaan keltuainen ja papaija, sekoita, kunnes seos on tasainen. Levitä kynsille ja anna imeytyä vähintään 10 minuuttia. Jos toistat tämän hoidon kahdesti viikossa, tulet näkemään upeita tuloksia.
5. Korte
Saniaisten sukulaiset kortteet sopivat hyvin kynsien vahvistajiksi ja ravitsijoiksi. Korte kovettaa kynttä ja tekee siitä vastustuskykyisemmän. Tarvitset neljä peltokortteen oksaa ja kupillisen vettä. Kiehauta oksat vedessä ja anna sitten jäähtyä niin kauan, että vesi on kylmennyt. Liota kynsiä uutteessa vähintään 15 minuuttia. Toista hoito kahdesti viikossa ja pian huomaat, miten kauniilta ja vahvoilta kyntesi näyttävät!
6. Sitruuna ja manteliöljy
Tämä klassinen hoitomenetelmä kynsien suojaamiseen on helppo tehdä itse, ja sen teho perustuu sekä sitruunan desinfioivaan vaikutukseen että manteliöljyn kosteuttaviin ominaisuuksiin. Manteliöljyä löytyy helposti luontaistuotekaupoista.
Tehdäksesi tämän ravitsevan naamion sinun tulee puristaa yhden sitruunan mehu pieneen astiaan. Lisää joukkoon ruokalusikallinen sokeria. Liota kynsiä nesteessä kymmenen minuutin ajan. Viimeistele hoito kostuttamalla vanulappu manteliöljyssä ja hieromalla se kynsiin. Tämä hoito on uskomattoman tehokas ja tulet näkemään tuloksia lähes heti.
7. Kynsien vaalentaminen ja kirkastaminen
Joskus kynnet saattavat muuttua kellertäviksi tai elottoman näköisiksi. Usein tämä johtuu liian vähäisestä kosteutuksesta, liiallisesta lakkaamisesta tai tekokynsien käyttämisestä. Jos kynsi ei pääse hengittämään, se voi muuttaa väriä. Onneksi on olemassa helppo keino päästä eroon inhottavista värimuutoksista, nimittäin etikka!
Uita kynsiä etikkatilkassa 5 minuutin ajan ja pese kädet huolellisesti. Voit myös kokeilla vetyperoksidia (3 %): kostuta vanulappu vetyperoksidilla ja sivele kynsille. Kynsien väri vaalenee ja muuttuu takaisin luonnolliseksi.
8. Viimeiset vinkit kynsien suojaamiseen ja huoltoon
- Älä pure kynsiä! Käytä aina kynsisaksia ja viilaa kynsien leikkaukseen ja muotoiluun. Kynsien pureskelu on huono tapa, joka tekee kynsistä hauraat ja epäesteettiset. Lisäksi kynsien pureskelu voi altistaa tulehduksille, jos järsit myös kynsiä ympäröivää ihoa. Kynsien pureskelusta voi päästä eroon käyttämällä siihen tarkoitettuja aineita.
- Älä lakkaa kynsiä jatkuvasti. Aivan kuten ihon, pitää kynsienkin saada happea ja lepotaukoa. Jos tykkäät lakata kynsiä, pidä muutama päivä väliä lakkauskertojen välillä. Käytä aina suojaavaa aluslakkaa, etenkin vahvojen värien kanssa. Jatkuva lakkaus ja kynsilakanpoistoaine haurastuttaa kynttä ja voi johtaa värimuutoksiin.
- Älä käytä kynsiäsi esimerkiksi pakkausten avaamiseen. Kynnet eivät ole työkalu, käytä saksia.
- Totuttele käytämään kumihanskoja. Kun tiskaat tai siivoat kotia erilaisilla kemikaaleja sisältävillä tuotteilla, altistat kynnet voimakkaille aineille sekä jatkuvalle kosteudelle ja haurastutat niitä. Myös käsien iho kärsii tästä. Osta siis mukavat kumihanskat, jotka kädessä suojaat kynnet vaurioilta.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
-
García Dorado, J., & Alonso Fraile, P. (2016). Alteraciones del pelo y de las uñas. Pediatria Integral. https://doi.org/10.1016/B978-84-8086-390-2.50029-2.
-
Galarza, V., & Cabrera, G. (2008). Hábitos alimentarios saludables. Nutrición, Salud y Alimentos ….
-
Ruiz-Villaverde, R., Sánchez-Cano, D., & Pacheco Sánchez Lafuente, F. J. (2007). Distrofia de las 20 uñas y liquen plano. Anales de Pediatria. https://doi.org/10.1186/1745-6215-11-63.
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.