Logo image
Logo image

8 vinkkiä saadaksesi terveen, vahvan selkärangan

3 minuuttia
On tärkeää antaa selkärangalle riittävästi huomiota ja omaksua terveelliset elämäntavat, jotka pitävät selän vahvana ja ehkäisevät jännitystä ja vammoja. Tässä artikkelissa annamme sinulle parhaat vinkit tämän saavuttamiseen.
8 vinkkiä saadaksesi terveen, vahvan selkärangan
Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Selkäranka on monimutkainen rakenne, joka on vastuussa kehon tukemisesta. Selkäranka pitää pään pystyasennossa, jatkuu niskaan ja selkään ja päättyy lantioon. Selkäranka muodostuu selkäytimestä, selkänikamista ja selkälevyistä, jotka toimivat aivojen kommunikointijärjestelmänä hermoston avulla. Katsotaan, miten sinäkin voit saada vahvan selkärangan!

Selän vammat, kuten välilevyn vauriot tai muut pienetkin vauriot voivat hankaloittaa selän ja hermoston toimintaa ja terveyttä, eivätkä hermoston lähettämät signaalit välttämättä pääse kulkemaan normaalisti paikasta toiseen. Vammat voivat johtaa vakaviin kipuihin ja vakavissa tapauksissa selkärangan vauriot voivat johtaa jopa muutoksiin tuntoaistimuksissa.

Kaikista näistä syistä johtuen on tärkeää antaa selkärangalle runsaasti huomiota ja ylläpitää sen terveyttä mahdollisimman monipuolisesti omaksumalla terveelliset elämäntavat, jotka pitävät sen vahvana ja ehkäisevät jännitteitä ja lihaskipuja.

Neuvot saadaksesi vahvan selkärangan

Tässä artikkelissa jaamme kanssasi 8 hyvää suositusta selän terveydestä huolehtimiselle, joita voit harjoittaa joka päivä välttääksesi erilaiset selän vaivat ja vammat.

1.  Liiku säännöllisesti

 

Some figure

Säännöllisesti liikkuminen on yksi parhaista keinoista vahvistaa selkärankaa ja pitää huolta sen terveydestä. Lisäksi säännöllinen liikunta auttaa sinua pysymään normaalipainossa, jolloin selkä ei rasitu ylipainon johdosta. Myös selän venyttely on tärkeää, sillä tämä vapauttaa jännitteitä ja jäykkyyttä.

On hyvä idea yhdistää sekä voimaharjoittelu että aerobinen liikunta, sillä näin pidät huolta selän terveydestä kokonaisvaltaisesti.

Suositeltua lukemista: 6 vinkkiä selän vahvistamiseksi

2. Paranna ryhtiäsi

Hyvä ryhti sekä kävellessä, istuessa että levätessä on erityisen tärkeää selän terveyden kannalta ja erilaisten vammojen ehkäisyssä.

Hyvä ryhti jakauttaa painon tasaisesti eri puolille kehoa ja pitää selän välilevyt ja nikamat oikeassa asennossa. Selän alueella ilmenevä kipu, jännitys ja vammat johtuvat hyvin usein huonosta ryhdistä.

3. Pysyttele terveellisessä painossa

 

Some figure

Ylipaino on hyvin vaarallista koko elimistön terveydelle, myös selälle, lihaksille ja nivelille. Tämä johtuu siitä, että ylipaino johtaa suurempaan kulutukseen, jännitykseen ja rasitukseen lihaksissa ja luustossa.

Rasvan kertyminen etenkin vatsan alueelle lisää selän vammojen ja jäykkyyden riskiä. Ylipaino liittyy myös sellaisiin vaivoihin kuin välilevyn pullistumaan ja ruston ennenaikaiseen kulumiseen.

4. Nauti terveellistä ravintoa

Terveellisten ruokien nauttiminen on tärkeää ylipainon ehkäisyssä, kokonaisvaltaisessa terveydessä sekä selän terveyden ylläpitämisessä.

Selän luusto ja rusto kaipaavat etenkin kalsiumia ja D-vitamiinia, jotka auttavat pitämään luut terveinä ja paksuina, ja ehkäisevät luukatoa ja siitä syntyviä oireita.

Näiden ravintoaineiden lisäksi on tärkeää nauttia proteiinia, antioksidantteja ja muita ravinteita, jotka pitävät luut ja nivelet hyvässä kunnossa.

5. Vältä tupakointia

 

Some figure

Tupakan sisältämät myrkyt liittyvät läheisesti erilaisten sairauksien ja terveysvaivojen kehittymiseen, jotka vaikuttavat negatiivisesti elämänlaatuun. Yksi vakavimmista tupakan aiheuttamista sairauksista on syöpä, mutta tupakan myrkyt kulkeutuvat keuhkojen lisäksi verenkierron mukana kaikkialle elimistöön ja vaikuttavat kaikkien solujen ja kudosten terveyteen.

Tupakoivat kärsivätkin tupakoimattomia enemmän selkärangan vaivoista.

6. Vahvista vatsalihaksia

Vahvat vatsalihakset ja alaselän lihakset auttavat tukemaan selkää ja ehkäisemään jännitystä ja vammautumista.

Osa ei heti ymmärrä vatsan yhteyttä selän toimintaan, mutta vahvat vatsalihakset auttavat tukemaan selkää ja kantavat osan selkään kohdistuvasta painosta ja iskuista, jolloin selkä ei vaurioidu yhtä helposti.

Lisäksi vatsalihakset toimivat luontaisena korsettina kehon alaosissa, pitäen kaiken kasassa ja jakaen painetta tasaisesti torson alueella. Näin yksi alue kehosta ei joudu liiallisen rasituksen alaiseksi.

Suositeltua lukemista: Vatsalihakset huippukuntoon näillä ohjeilla

7. Pidä taukoja ja venyttele

 

Some figure

Tämä on erityisen tärkeää niille ihmisille, jotka viettävät tuntikausia joka päivä tietokoneen edessä. Muista pitää säännöllisiä taukoja ja venyttele kunnolla ennen työpisteelle palaamista.

Vaikka sinulla olisi loistava ryhti, samassa asennossa istuminen pitkään aiheuttaa usein jännitystä ja stressiä selässä. Yksinkertaisilla venytysliikkeillä rentoutat lihaksia ja vahvistat selkää, ja pidät sen liikkuvana ja joustavana.

Suositeltua lukemista: 6 alaselkäkipua lievittävää venytysliikettä

8. Stressinhallinta

Stressillä on monia haitallisia vaikutuksia elimistöön ja se voi heikentää myös selkärangan terveyttä. Tästä syystä ihmiset, jotka altistuvat jatkuvasti stressille kärsivät usein selkärangan, niskan ja hartioiden vaivoista.

Stressi voi pahimmillaan vaikuttaa myös hermoston toimintaan ja johtaa epätasapainoon elimistössä.

Kuten tästä artikkelista käy ilmi, voi pienillä muutoksilla vaikuttaa terveyteen suurestikin ja saada vahvan selkärangan. Nämä tavat ja niksit on helppo omaksua, eivätkä ne vaadi suuria ponnisteluja. On kuitenkin tärkeää harjoittaa näitä tapoja säännöllisesti, tai muuten niiden vaikutus jää lyhytaikaiseksi.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Laporte, S., Van den Abbeele, M., Rohan, P. Y., Adam, C., Rouch, P., & Skalli, W. (2017). Spine. In Biomechanics of Living Organs: Hyperelastic Constitutive Laws for Finite Element Modeling. https://doi.org/10.1016/B978-0-12-804009-6.00022-5

  • Pope, M. H., Goh, K. L., & Magnusson, M. L. (2002). Spine Ergonomics. Annual Review of Biomedical Engineering. https://doi.org/10.1146/annurev.bioeng.4.092101.122107

  • Bogduk, N., & Mercer, S. (2000). Biomechanics of the cervical spine. I: Normal kinematics. Clinical Biomechanics. https://doi.org/10.1016/S0268-0033(00)00034-6


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.