Logo image
Logo image

8 asiaa, joita et vaihdevuosista tiennyt

3 minuuttia
Sosiaalinen elämä voi joskus vaihdevuosioireiden alkaessa ottaa takapakkia, sillä monet naiset kokevat tarpeelliseksi omistaa enemmän aikaa itselleen. Tämä on yksi vaihdevuosien positiivisista puolista.
8 asiaa, joita et vaihdevuosista tiennyt
Gilberto Adaulfo Sánchez Abreu

Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri Gilberto Adaulfo Sánchez Abreu

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Vaihdevuodet tai menopaussi on luonnollinen osa naisen elämää. Yleensä menopaussi eli naisen viimeiset kuukautiset tulevat 45-55-vuotiaana, vaikka joillakin menopaussi voi tulla huomattavasti aikaisemmin tai myöhemminkin. Menopaussin aikana munasarjat lakkaavat käynnistämästä ovulaatiota, eikä nainen voi enää tulla raskaaksi. Munasarjojen naissukuhormonien eli estrogeenin ja keltarauhashormonien tuotanto hiipuu, mikä aiheuttaa erilaisia vaikutuksia ympäri kehoa. Vaihdevuosista voi kärsiä yleensä muutaman vuoden ajan.

Yleisimmät vaihdevuosiin liittyvät oireet ovat kuumat aallot, hikoilu ja mielialan heittelyt – nämä johtuvat hormonitasapainon muutoksista. Näiden oireiden lisäksi on olemassa muita oireita, joista kaikki naiset eivät ehkä ole tietoisia. Tässä artikkelissa kerromme sinulla 8 vaihdevuosiin liittyvää tärkeää faktaa, joista et ehkä ole aikaisemmin kuullut.

Muutokset sydämen lyöntitiheydessä

Some figure

 

Sydämentykytystä voi esiintyä vaihdevuosien alettua ja vaihdevuosia edeltävänä kautena. Potilas voi huomata muutoksia sydämensä toiminnassa ja tuntea, että sydän hakkaa kovaa ilman mitään syytä. Yleensä sydämen lyöntitiheyden muutokset johtuvat muuttuneesta hormonituotannosta, mutta jos vaiva jatkuu pitkään, kannattaa asiasta puhua lääkärin kanssa.

Pahalaatuisen kolesterolin lisääntyyminen

Estrogeeni on vastuussa kuukautiskierron säätelystä ja LDL-kolesterolin määrän kontrolloimisesta verenkierrossa. Estrogeeni myös lisää hyvälaatuisen kolesterolin eli HDL:n määrää veressä. LDL-kolesteroli on pahalaatuista rasvaa, joka kertyy verisuonten seinämiin ja aiheuttaa suonten kovettumista ja tukoksia. Tämä voi pitkällä aikavälillä johtaa kohonneeseen verenpaineeseen, sydäntautiin ja pahimmillaan halvaukseen.

Kun estrogeenin tuotanto vähenee menopaussin aikana, LDL-kolesterolin määrä veressä kasvaa ja hyvälaatuisen kolesterolin määrä vähenee. Kolesterolin vaikutukset voi kuitenkin ehkäistä omaksumalla terveelliset elämäntavat, syömällä oikein ja liikkumalla säännöllisesti ennen vaihdevuosien alkamista.

Mielenkiinto sosiaalista elämää kohtaan lopahtaa

Tämä on ehkä yksi tuntemattomammista vaihdevuosioireista, josta moni nainen ei ole ollenkaan tietoinen. Vaihdevuodet vaikuttavat mielialaan ja tunteisiin, ja monet naiset viettävätkin paljon aikaa omine ajatuksineen ja harrastuksien parissa. Jotkut naiset eivät jaksa ylläpitää sosiaalista elämää samalla tavalla kuin ennen vaihdevuosioireita, sillä mielialan heittelyt ja kuumat aallot voivat tehdä kanssakäymisestä hankalaa. Etenkin ulospäinsuuntautuneet naiset voivat huomata selkeän eron entiseen.

Siirry luomutuotettuun ruokaan

Some figure

Monet kaupoissa myytävät tuoretuotteet, kuten vihannekset ja hedelmät, sisältävät runsaasti kasvatusvaiheessa lisättyjä kemikaaleja. Nämä kemikaalit voivat estää hormonien normaalin toiminnan ja aiheuttaa hormonien epätasapainoa vaihdevuosista kärsiville naisilla.

On tärkeää siirtyä syömään luomutuotteita ja välttää etenkin sellaisia aineita, jotka sisältävät parabeenejä, ftalaatteja ja BPA:ta. Suosi luomuvihanneksia ja hedelmiä, joiden säilöntään tai kasvatukseen ei ole käytetty haitallisia hyönteismyrkkyjä ja geenimuuntelua. Tuore ja hyvälaatuinen ravinto auttaa lievittämään vaihdevuosioireita.

Hiukset kärsivät vaihdevuosista

Hormonaaliset muutokset voivat vaikuttaa hiusten kuntoon ja tehdä niistä ohuemmat, kuivat ja heiveröiset. Hiukset saattavat katkeilla ja haaroittua ja näyttää elottomilta. Jotkut naiset kärsivät hiustenlähdöstä. Onkin tärkeää varmistaa, että saat ravinnosta entistä enemmän vitamiineja, proteiinia ja mineraaleja, jotka vahvistavat ja ruokkivat hiuksia. Vältä kovia kemikaaleja hiustenhoidossa ja muotoiluvälineitä, kuten hiustenkuivaajaa ja suoristusrautaa.

Helposti herkistyvä olo

Menopaussin hormonaaliset muutokset voivat aiheuttaa muutoksia mielialoissa ja joskus olo voi tuntua tunteiden vuoristoradalta. Pienetkin asiat voivat saada herkistymään, itkemään tai raivostumaan. Tämä on täysin normaalia.

Lisääntynyt unentarve

Some figure

Yleensä naiset kokevat tarvitsevansa enemmän unta menopaussin alettua. Saatat kokea tarvitsevasi torkut kesken päivää, eikä entinen määrä unta yöaikaan enää riitä. Hyödynnä torkkumismahdollisuus, mutta älä nuku puolta tuntia kauempaa – tämä voi vaikuttaa yöuniin negatiivisesti.

Kuumat aallot

Some figure

 

Kuumat aallot ovat yleisin merkki menopaussista. Kuumia aaltoja on vaikea ennustaa tai hillitä ja ne voivat tuntua hyvin voimakkailta ja epämukavilta. Kuumiin aaltoihin voi liittyä hikoilupuuskia ja ihon punoitusta. Hikoilupuuskat voivat iskeä keskellä yötä ja aiheuttaa unitrytmin sirpaloitumista, mikä johtaa energiavajeeseen ja väsymykseen.

Paras keino kuumien aaltojen hoitoon on pukeutua kerroksittain ja käyttää mukavia, löysiä ja hengittäviä vaatteita. Kerrospukeutuminen helpottaa oloa kuuman aallon iskiessä, kun voit kuoria pois muutaman kerroksen. Käytä sängyssä luonnonmateriaalista valmistettuja lakanoita, puuvillaa tai pellavaa, ja osta tuuletin makuuhuoneeseen kuumien aaltojen hikoilua helpottamaan.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Landa Goñi, J., Lopes Rauno, P., Hernandez Nunez, J., & Nunez Palomo, S. (2002). Menopausia. Atencion Primaria. https://doi.org/10.1016/S0212-6567(02)79072-0
  • Romero, J. P. (2015). Climaterio y menopausia. Revista Peruana de Ginecología y Obstetricia. https://doi.org/10.1357/002224004774201681
  • Arriagada M., M., Arteaga U., E., Bianchi P., M., Brantes G., S., Montaño V., R., Osorio F., E., … Villaseca D., P. (2005). RECOMENDACIONES DE TRATAMIENTO EN LA MENOPAUSIA. Revista Chilena de Obstetricia y Ginecología. https://doi.org/10.4067/S0717-75262005000500011

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.