7 vinkkiä kodin pitämiseksi järjestyksessä
Epäjärjestyksellä on itse asiassa suurempi vaikutus ihmisen arkeen kuin vain se, että tavaroita on siellä täällä ja niitä on vaikea löytää. Tämä on “elämäntyyli”, joka voi usein aiheuttaa jännitettä ja hämmennystä. Lue parhaat vinkit kodin pitämiseksi järjestyksessä.
Siten haluammekin tässä artikkelissa antaa eräitä neuvoja, jotta voisit pitää kodin pitämiseksi järjestyksessä. Nämä vinkit voivat olla avuksi muissakin ympäristöissä, kuten esimerkiksi työpaikalla. Jatka siis lukemista, jotta voisit hyötyä järjestyksen syvällisistä parannuksista arjessasi!
Epäjärjestys on opittu käyttäytymiskaava
Joillekin ihmisille epäjärjestyksessä eläminen tuo hyötyä. Tämä johtuu siitä, että näin voidaan välttää ajan käyttämistä siivoukseen. Kaaoksessa tavarat voidaan myös napata käyttöön paljon nopeammin.
Mutta kodin pitämiseksi paremmassa kunnossa ja elämän kohentamiseksi yleisesti ottaen on aina parempi laittaa asiat paikoilleen sinne, minne ne kuuluvat. Näin elämä on tehokkaampaa.
Mieli tarvitsee järjestystä, jotta se voisi ajatella paremmin. Siksi on niin, että jos työpaikalla pöytä on paperien, kansioiden ja kirjojen peitossa, on helpompaa menettää keskittymiskyky. Huonossa järjestyksessä et suuntaa huomiotasi siten kuin olisi tarpeen.
Seuraavat vinkit järjestyksen parantamiseksi tuovat mukanaan monet hyödyt. Tietysti on kuitenkin kyse tavoista, jotka pitää muuttaa. Tämä vie aikaa ja vaivaa, mutta muutoksen myötä tulet takuulla näkemään useita hyötyjä.
On todella miellyttävää tulla kotiin, jossa kaikki tavarat ovat niillä paikoilla, joilla niiden kuuluu olla. Ja on miellyttävää, että kun ystävät tulevat kylään, ei tarvitse tunkea puolta asunnon sisällöstä kaappiin piiloon!
Järjestyksen luonti vie kyllä aikaa, tätä emme ryhdy kieltämään.
Kun kuitenkin pääset sen makuun, pystyt olemaan järjestäytyneempi missä tahansa ympäristössä. Pääset eroon jännitteestä sekä pääset tilaan, jossa olet vähemmän stressaantuneempi.
Neuvot järjestyksen parantamiseksi kotona
Tee niin, että käytät ensin viikonloppuna muutaman tunnin siihen, että järjestät kotisi ja laitat kaikki tavarasi niille paikoille, joille ne kuuluvat. Tietysti tätä tapaa tulee myös pitää yllä, mutta kun näet, kuinka hyvältä koti näyttää, tulet haluamaan nähdä kyseisen vaivan epäjärjestyksen välttääksesi.
1. Aloita yhdestä alueesta
Jos haluat saada kotisi täydelliseen kuntoon, ei kannata järjestää kaikkia huoneita yhdellä kertaa.
Aloita siis yhdestä kohdasta, kuten esimerkiksi olohuoneesta. Kannattaa aloittaa siitä huoneesta, johon tulet ensimmäisenä kotiin saapuessasi. (Tämä tila voi olla vaikka keittiö, riippuen omasta kodistasi.)
- Katso niitä tavaroita, jotka eivät ole paikoillaan, ja laita ne sinne, minne ne kuuluvat.
- Ota tilasta muille alueille kuuluvat tavarat, ja laita ne paikoilleen, kun etenet muihin huoneisiin kodissasi.
2. Anna kaikille tavaroille oma paikkansa
Pidä siis keittiövälineet ja ruoka keittiössä, kirjat ja lehdet työhuoneessa, ja vaatteet ja kengät vaatekaapissa – ja niin edelleen. Se, että kaikelle on oma paikkansa kotonasi, mahdollistaa tavaroiden löytymisen helposti.
Jos tarvitset takkiasi, voit näin etsiä sitä oven läheltä, etkä joudu katsomaan sohvalta. Näin pystyt säästämään paljon aikaa silloin kun olet kiireessä, sillä tavarat eivät ole hukassa.
3. Noudata järjestyksessä suunnitelmaa
Voit myös luoda suunnitelman jokaista huonetta varten. Voit esimerkiksi laittaa kaikki likaiset vaatteesi koriin ja sitten sen jälkeen pesukoneeseen. Tai laittaa kaikki roskat pussiin, sijata sängyn, laittaa kaappiin vain puhtaita vaatteita sekä laittaa huonekalut paikoilleen.
Jos noudatat suunnitelmaa jokaisessa huoneessa, siivous tulee helpottumaan paljon. Älä unohda sitä, että järjestyksen parantamiseksi tarvitaan strategiaa. Näin voit välttää sen, että joudut tekemään siivouksen joka ikinen viikonloppu.
4. Heitä pois ne tavarat, joita et tarvitse
Sinullakin on luultavasti paljon sellaista, jota et käytä. Nämä tavarat voivat olla syystä tai toisesta sellaisia, että et tarvitse niitä.
Nyt on se oikea hetki hankkiutua niistä eroon. Voit myös korjauttaa tavaroita, tai ne voidaan lahjoittaa erilaisille järjestöille.
Tavaran kerääminen on yksi asioista, jotka saavat aikaan epäjärjestystä. Ne tavarat, joilla ei ole kodissa tiettyä paikkaa, päätyvät lattialla, tuoleille tai nurkkiin lojumaan.
5. Siivoa silloin, kun likaa ei ole paljon
Yksi säännöistä kodin pitämiseksi järjestyksessä on tämä: Jos käytät tiettyä tavaraa, laita se paikoilleen. Pese likaiset tavarat. Laita järjestykseen se, mikä on saatu epäjärjestykseen. Jokaisen perheenjäsenen tulisi omaksua tämä ajattelutapa.
Kun koti on sitten puhdas ja kaikki on paikoillaan, tilojen pitäminen tässä kunnossa voi olla haasteellista. Tässä on kuitenkin kyse siitä, että muutetaan tapoja. Lisäksi tulee ymmärtää se, että järjestyksellä on monenlaisia hyötyjä ihmisen elämässä.
6. Käytä laatikkoja tai arkistointikaappeja
Usein on niin, että tavaroita ei haluta heittää pois tai lahjoittaa siksi, että ne tuovat esiin tärkeitä tunteita. Tavaroiden kertyminen voi myös johtua siitä, että ne ovat tarpeellisia, vaikka niitä ei käytettäisikään usein.
On hyvä idea ostaa koristeltuja laatikoita tai muita sopivia säilytysratkaisuja esimerkiksi laitteille, jotta voisit estää sitä, että joudut erilaisten tavaroiden ympäröimäksi kotonasi.
Älä unohda laittaa laatikkoihin lappuja, jotka kertovat, mitä on sisällä. Laita sitten laatikot sängyn alle tai ylös kaappien päälle, tai sitten vaikka autotalliin tai sopiville hyllyille.
7. Osta hyviä huonekaluja
Ehkäpä ongelmana sotkun kanssa on se, että kotonasi ei ole tarpeeksi tilaa tavaroiden säilytykseen.
Tämä ei tarkoita sitä, että kannattaisi täyttää koti erilaisilla huonekaluilla, tai että niiden tulisi olla tekosyy sille, että jatkat sellaisten asioiden ostamista, joita et tarvitse.
Tämä voi kuitenkin ratkaista sen ongelman, että kodin sisällöstä täytyy aina silloin tällöin tunkea suuri osa kaappeihin!
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
Muszynski, R., Seger, B., & Kamat, P. V. (2008). Decorating graphene sheets with gold nanoparticles. Journal of Physical Chemistry C. https://doi.org/10.1021/jp800977b Tunzi, M. (2016). Home. Hastings Center Report. https://doi.org/10.1002/hast.538 Dow, J. (2004). Home, Sweet Home. Journal of Integrated Care. https://doi.org/10.1108/14769018200400003
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.