7 usein sivuutettua varoitusta kilpirauhasongelmista
Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri Diego Pereira
Tiedätkö, mitä merkkejä kilpirauhasen toiminnan ongelmilla on? Nämä oireet eivät aina ole selkeästi havaittavissa, ja tällä kertaa haluammekin kertoa, mistä voit päätellä että kilpirauhasessasi on jokin häiriö. Jatka siis lukemista ja paina seuraavat ohjeet mieleesi!
Mitä kilpirauhaset ovat?
Kilpirauhaset ovat perhosen muotoiset rauhaset, jotka sijaitsevat kaulassa aivan solisluun yläpuolella. Ne ovat umpirauhaset, jotka tuottavat hormoneja.
Tämän rauhasen hormonit vastaavat monen kehosi aktiviteetin rytmistä, kuten esimerkiksi siitä, kuinka nopeasti poltat kaloreita ja siitä, mikä sydämesi syke on.
Kaikki nämä tekijät muodostavat aineenvaihduntasi.
Lue aiheesta lisää: 8 oiretta, joista tunnistat kilpirauhasen vajaatoiminnan
Mitä merkkejä kilpirauhasen toiminnan häiriöillä on?
1. Väsymys ja ärtyneisyys
Kilpirauhasen häiriöt voivat vaikuttaa energian määrään ja ihmisen mielialaan.
- Jos ilmenee kilpirauhasen vajaatoimintaa, saattaa oireena olla vakavaa väsymystä ja heikotusta.
- Lisäksi usein on myös uniongelmia, ahdistusta ja ärtyneisyyttä.
2. Muutokset sydämen lyöntinopeudessa
Kilpirauhaset vaikuttavat käytännössä jokaiseen kehon elimeen, ja ne saattavat vaikuttaa myös sydämen lyöntinopeuteen. Muista, että tavallinen sydämen lyöntinopeus on 60-100 lyöntiä minuutissa.
Sen päättely, onko sydämen lyöntinopeus merkittävästi alempi tai korkeampi kuin normaali arvo, on helpompaa kuin luulet. Pysähdy vain hetkeksi ja tarkastele omaa kehoasi.
3. Muutokset painossa
Äkilliset muutokset painossa ovat olennainen merkki kilpirauhasen toiminnan ongelmista. Tämä on itse asiassa yksi kaikkein tavallisimmista oireista.
Painon lisääntyminen tai lasku lyhyessä ajassa saattaa tarkoittaa sitä, että kilpirauhasesi hormoneissa on epätasapainoa.
4. Kuiva iho ja hauraat kynnet
Kuiva ja kutiseva iho voi olla merkki kilpirauhasen ongelmista. Jos näin on omalla kohdallasi, kyntesi myös katkeilevat helpommin.
5. Kehno kehon lämpötilan säätely
Häiriöt näissä rauhasissa saattavat vaikuttaa kehon kykyyn säädellä lämpötilaa. Sinulla saattaa olla kuuma tai kylmä, ja tämä voi näkyä liiallisena hikoiluna ja kuumuudesta kärsimisenä.
6. Pullistumat kaulassa
Kaulassa tuntuvat kyhmyt ovat toinen selkeä merkki siitä, että kilpirauhasessa saattaa olla jokin häiriö.
Jos huomaat uusia pullistumia kaulassa, mene asiantuntijan vastaanotolle, jotta saisit tietää onko kyseessä jokin epätasapaino näitä rauhasia koskien.
7. Lihaskivut
Lihaskipu on toinen oire kilpirauhasen vajaatoiminnasta, ja ihmisellä saattaa olla kipua kaikkialla kehossa.
Nämä oireet liittyvät turpoamiseen lihaksissa tai kyhmyihin, jotka puristavat hermoja, joten jos huomaat tämän oireen, käy lääkärissä.
Tarkista, onko kaikki kunnossa kilpirauhasen toiminnan osalta
Jos epäilet, että sinulla saattaa olla kilpirauhasen vajaatoimintaa, voit tarkistaa tämän etenkin iltapäivällä tai yöllä ja usealla tavalla.
Yöllä voit esimerkiksi niellä sellaista seosta, jossa on 5 % jodia, ja vetää jodi-viivat molempiin ranteisiisi.
Tämä tehdään siksi, että kilpirauhaset ovat parilliset elimet, ja kumpikin näistä rauhasista toimii eri tavoin.
Aamulla katso sitten, kumpi ranne on imenyt jodia enemmän, eli toisin sanoen tarkastele, missä jodi on kadonnut täysin.
Niillä alueilla, joilla jodi on imeytynyt, on suurempi tarve tälle mineraalille.
- Jos näet, että jodi jonka laitoit ranteisiisi, on kadonnut oikealta puolelta, tiedät että sinulla on hormonaalisia epätasapainotiloja oikealla puolella kilpirauhasiasi.
- Jos sen sijaan jodi katoaa vasemmalta puolelta, ongelma on tällä puolella kilpirauhasia. Yleisesti ottaen voidaan sanoa, että ongelma ilmenee vain yhdellä puolella kilpirauhasia.
Vaikka nämä oireet eivät olekaan sellaisinaan riittäviä merkkejä ongelman diagnosoimiseksi omin avuin (sillä kyseisiä oireita on usein muidenkin häiriöiden ollessa kyseessä), muista, että mikäli huomaat niitä itsessäsi, ei kuitenkaan kannata jättää niitä huomiotta.
Paras, mitä tässä tilanteessa voit tehdä, on käydä lääkärissä ja tarkastuttaa terveytesi.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Klein, I., & Danzi, S. (2016). Thyroid Disease and the Heart. Current Problems in Cardiology. https://doi.org/10.1016/j.cpcardiol.2015.04.002
- Gilbert, J. (2017). Hypothyroidism. Medicine (United Kingdom). https://doi.org/10.1016/j.mpmed.2017.05.009
- Baudoin, T. D., Carter, K. J., & Harper, M. B. (2016). Thyroid disease. In Family Medicine: Principles and Practice. https://doi.org/10.1007/978-3-319-04414-9_128
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.