7 merkkiä umpilisäkkeen tulehduksesta, jotka tulee tunnistaa
Umpisuoli on pieni putkilomainen paksusuolen alkuun kiinnittynyt osa, joka sijaitsee vatsan oikealla alapuoliskolla. Umpilisäke on umpisuolen pohjassa oleva ohut 5-15 cm pitkä pussukka. Umpilisäkkeen tarkoitus ei ole tiedossa, sillä lisäkkeellä ei tiettävästi ole mitään merkittävää vaikutusta esimerkiksi suoliston toimintaan.
Umpisuolen tulehdus syntyy, kun umpisuoli tukkeutuu esimerkiksi ulostekokkareen tai ravinnosta saadun materian takia, paine suolessa lisääntyy ja verenkierto estyy – tästä syntyy tulehdusreaktio. Umpisuolen tulehdus voi olla hengenvaarallinen tila, mikäli sitä ei hoideta ajoissa, sillä umpisuoli voi revetä ja levittää tulehduksen muualle suolistoon.
Umpilisäketulehduksia on noin 7 %:lla ihmisistä ja niitä esiintyy eniten eliniän toisella ja kolmannella vuosikymmenellä, mutta tulehduksen voi saada myös nuorempana tai vanhempana.
Umpilisäkkeen tulehduksen yleisin oire on vatsakipu, joka alkaa usein epämääräisenä ja keskittyy lopulta oikealle puolelle vatsaa. Varhainen diagnoosi on tärkeää pikaisen hoidon kannalta, joten tutustutaan siis 7 yleisimpään oireeseen, jotka kielivät tulehduksesta.
1. Pistävä kipu
Vatsakipu voi alkaa epämääräisenä, usein navan tienoilta ja keskittyy muutaman tunnin kuluessa vatsan oikealle alapuoliskolle. Kivun vakavuus voi vaihdella ja se voi säteillä alaselkään. Usein kipu pahenee liikkuessa ja yskiessä.
2. Kuume ja vilunväreet
Oireet voivat muistuttaa vatsatautia, mutta usein kivun lisäksi ilmenee kuumeilua, vilunväreitä ja tärinää.
Jos kärsit yhtäkkisestä kovasta kuumeesta ja vakavasta vatsakivusta, voi kyseessä olla umpisuolentulehdus ja yhteys lääkäriin tulee ottaa välittömästi. Tämä ehkäisee lisäkkeen puhkeamista ja siitä seuraavia vakavia komplikaatioita, kuten vatsakalvontulehdusta.
Kuume ei välttämättä ole kaikissa tapauksissa korkealla, tulehdus voi oireilla noin 37 asteen lämmölläkin.
Suositeltua lukemista: Umpilisäketulehduksen varoitusmerkit
3. Pahoinvointi, oksentelu ja ruokahalun menetys
Pahoinvointi, oksentelu ja ruokahalun menetys ovat kolme oiretta, jotka ilmenevät usein käsi kädessä umpisuolen tulehduksen yhteydessä. Jopa 90 % kaikista potilaista kärsii näistä oireista, ja ne syntyvät usein yhdessä kovan vatsakivun kanssa.
Ikävä kyllä monet potilaat kuvittelevat kärsivänsä vatsataudista, eivätkä ota heti yhteyttä lääkäriin. Tämä lisää riskiä tulehduksen etenemiselle ja umpilisäkkeen puhkeamiselle, sekä sen aiheuttamille komplikaatioille.
Jos koet äkillisiä, vakavia oireita, jotka viittaavat siihen että kyseessä voi olla umpisuolen tulehdus, on tärkeää ottaa yhteys lääkäriin välittömästi. Mitä nopeammin diagnoosi saadaan, sitä vikkelämmin voidaan tulehdus hoitaa joko antibiootein tai leikkaushoidolla.
Suositeltua lukemista: Mistä vatsakipu yleensä johtuu?
4. Ummetus tai ripuli
Sekä ummetus että ripuli ovat yleisiä vaivoja umpilisäkkeen tulehduksesta kärsivillä potilailla.
Muista perinteisistä oireista eriävästi nämä voivat kuitenkin olla merkki jostain täysin muustakin vaivasta, sillä suolistovaivat ovat yleisiä, eivätkä ne läheskään aina liity umpilisäkkeen oireiluun. Jos ripulia tai ummetusta ilmenee muiden oireiden kanssa, on syytä kysyä asiasta lääkäriltä.
5. Ilmavaivat ja turvotus
Monet ruuat voivat laukaista suolikaasujen erittymisen ja kovan turvotuksen, mutta jos kumpiakin oireita ilmenee ilman selkeää syytä (esimerkiksi suuri ateria tai alkoholin nauttiminen), on syytä keskittyä oireiden tarkkailuun.
Umpisuolen oireilu voi aiheuttaa jatkuvaa turvotusta, tulehdusta, sekä ilmavaivoja ja vatsakipuja.
6. Ruokahalun puute
Jos ruokahalusi heikentyy yhtäkkiä ilman näkyvää syytä, vaikka yleensä syöt hyvin, on syytä ottaa asia puheeksi lääkärin kanssa. Monet krooniset sairaudet voivat johtaa heikentyneeseen ruokahaluun, ja myös umpilisäkkeen tulehduksen aiheuttama pahoinvointi ja kipu voi viedä ruokahalun mennessään.
Aina heikentynyt ruokahalu ei välttämättä kieli mistään suuremmasta ongelmasta, mutta siitä on syytä huolestua, mikäli sen kanssa ilmenee muita oireita.
7. Kosketusarkuus
Lääkäri voi tehdä painelutestin, jossa umpilisäkkeen kohtaa painetaan kevyesti ja vapautuksen jälkeen ilmenee kipua. On tärkeää välttää alueen liian kovakouraista painelua, sillä tämä voi pahentaa oireita. Jos kipu pahenee heti painamisen jälkeen, voi kyseessä olla umpisuolen tulehdus.
Jos kärsit kovista vatsakivuista ja muista tässä artikkelissa mainituista oireista, ota yhteys lääkäriin. Lääkäri suorittaa diagnoosin oireiden, ultraäänitutkimuksen, tulehdusarvojen seurannan ja joissain tapauksissa tietokonetomografian avulla, minkä jälkeen umpisuoli voidaan joko leikata tai hoitaa antibiooteilla. Lievät tapaukset eivät vaadi leikkaushoitoa, mutta tilaa seurataan sairaalassa antibioottien antamisen jälkeen. Lapsilla umpisuolen leikkaus on yleisempää, sillä lasten vatsakalvo on heikko tulehdusta vastaan, ja komplikaatioiden riski on suurempi.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Diagnóstico de la apendicitis. (n.d.). Retrieved November 21, 2018, from https://www.webconsultas.com/apendicitis/diagnostico-de-la-apendicitis-405
- Clasificación del dolor. (n.d.). Retrieved November 21, 2018, from https://www.dolor.com/clasificacion-dolor.html
- Apendice, apendicitis, apendicectomía. (2003). Acta Médica Costarricense, 45(5). Retrieved from http://www.scielo.sa.cr/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0001-60022003000200003
- Apendicitis. (n.d.). Retrieved from https://medlineplus.gov/spanish/appendicitis.html
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.