7 lääkekasvia hermostuneisuuden lievittämiseen
Jatkuva hermostuneisuus on mielentilaan vaikuttava häiriö, johon voi liittyä myös muita oireita, kuten ahdistusta, stressiä, ärtyneisyyttä tai jopa tiheälyöntisiä rytmihäiriöitä eli takykardiaa. Jos elimistö elää jatkuvassa hermostuneisuuden tilassa, voi se pitkällä aikavälillä johtaa vakaviin terveysongelmiin. Hermostuneisuuden lievittämiseen ja ehkäisyynkin kannattaa panostaa.
Esittelemme tässä artikkelissa 7 luonnollista, tehokasta lääkekasvia, jotka voivat auttaa sinua hallitsemaan hermojasi erityisesti silloin, kun jatkuva hermostuneisuus alkaa vaikuttamaan terveyteesi. Tällä tavoin voit tuntea olosi rauhallisemmaksi ja onnellisemmaksi, sekä nukut paremmin, jolloin pysty keskittämään paremmin energiasi niihin asioihin, jotka tuovat iloa ja positiivisuutta elämääsi.
Parhaat lääkekasvit hermostuneisuuden lievittämiseen
1. Laventeli
Laventelia on käytetty rauhoittavana luontaishoitona jo muinaisista ajoista lähtien. Itse asiassa ihmisillä oli tapana hyödyntää sitä erityisesti kuumissa kylvyissä sekä laventelin miellyttävän aromin että sen terveyttä hyödyntävän vaikutuksensa ansiosta.
Voit valmistaa laventelin kukista pieniä pussukoita esimerkiksi sideharson tai muun kankaan avulla. Aseta nämä pussukat tyynysi viereen ennen nukkumaanmenoa tai hyödynnä niitä kylvyssä liottamalla ne suoraan kylpyveteen. Käyttömukavuuden parantamiseksi voit myös korvata tuoreet kukat laventelista uutetulla eteerisellä öljyllä.
2. Basilika
Basilika on samalla sekä aromaattinen että kulinaarinen kasvi, joka on tullut tunnetuksi erityisesti sen ruoansulatusta tehostavista ominaisuuksista. Basilika voi siis osoittautua erittäin hyödylliseksi hoitokeinoksi erityisesti kaikille niille ihmisille, joilla stressaavat ja ahdistavat tilanteet aiheuttavat vatsavaivoja.
- Voit käyttää tätä lääkekasvia joko haudukkeena tai tuoreeltaan esimerkiksi salaattien, kastikkeiden, keittojen tai vinaigretten valmistuksessa.
- Lisäksi voit valmistaa basilikasta jo yllä mainitun herkullisen pestokastikkeen, jonka voit halutessasi myös pakastaa myöhempiä käyttökertoja varten.
3. Bergamotti
Tämän kirpeän sitruspuun kuoresta valmistettavaa eteeristä öljyä on käytetty jo pitkään erityisesti miestentuoksujen ja parfyymien raaka-aineena sen sitruunaisen pirteän ja virkistävän aromin ansiosta, joka usein yhdistetään mielihyvään ja hyvinvointiin.
Bergamotti auttaa myös helpottamaan lievää hermostuneisuutta luonnollisesti. Jos pidät sen sitruunaisesta aromista, voit käyttää bergamottia monipuolisesti jokapäiväisessä elämässä esimerkiksi tuoksuna, vaatteiden huuhteluaineena, tuoksukynttilöissä tai ilmanraikastajana.
4. Oregano
Alunperin Välimeren alueelta kotoisin oleva oregano on tullut parhaiten tutuksi ympäri maailmaa ruoanlaitossa käytettävänä mausteena. Muinaisessa lääketieteessä oreganoa käytettiin kuitenkin pääasiallisesti sekä ruoansulatusongelmien lievittämiseen että luonnollisena antibioottina. Vaikka oreganolla maustetaankin tänä päivänä ruokia ympäri maailmaa, ei sen käyttö luonnollisena lääkekasvina ole enää kovin tavanomaista.
Oreganosta valmistettu hauduke on luonnollinen ratkaisu, joka auttaa lievittämään asteittain sekä hermostuneisuutta että ahdistusta ja stressiä täysin ilman sivuvaikutuksia. Voit myös lisätä oreganosta uutettua eteeristä öljyä esimerkiksi aikaisemmin mainittuun laventeliöljyyn sen rentouttavien vaikutusten tehostamiseksi.
5. Appelsiini
Appelsiinin herkullisen makea ja virkistävä aromi auttaa torjumaan hermostuneisuutta tehokkaasti ja luonnollisesti. Itse asiassa appelsiinin lisäksi myös kaikki muut sitrushedelmät (kuten yllä mainittu bergamotti) ovat osoittautuneet erittäin hyödyllisiksi apukeinoiksi silloin, kun hermojen hallitseminen ja rauhoittuminen on haastavaa.
- Hermostuneisuuden ja ahdistuksen lievittämiseen on suositeltavaa käyttää nimenomaan appelsiininkuorta, sillä kuori sisältää sekä runsaasti tiivistyneitä ravintoaineita, että suurimman osan hedelmän aromista.
- Voit myös valmistaa appelsiinista teetä, mehuja tai smoothieita. Lisäksi voit raastaa appelsiininkuoren jo etukäteen ja pakastaa sen myöhempää käyttökertaa varten.
6. Kamomilla
Kamomillasta valmistettu tee on aina hyvä vaihtoehto hermostuneisuuden helpottamiseksi – ja erityisesti silloin, kun ulottuvilla ei ole muita apukeinoja. Tämä yrttitee auttaa samalla sekä rauhoittumaan että helpottaa kehon lieviä kiputiloja. Tämän takia kamomilla onkin erinomainen luontaistuote hermostuneisuuden hoitoon, jota tulisi pitää aina ulottuvilla.
- Voit käyttää kamomillasta uutettua eteeristä öljyä kodin aromatisoimiseen.
- Voit myös valmistaa kamomillasta rentouttavan ja rauhoittavan hierontaöljyn sekoittamalla sitä yhdessä kasvisöljyn (esimerkiksi kookos-, manteli-, oliivi-, seesami- tai jojobaöljy) kanssa.
Sinua voi myös kiinnostaa: 5 luontaishoitoa hermostuneisuuden aiheuttamaan mahakatarriin
7. Väinönputki
Enkelten yrttinäkin tunnettu väinönputki erottuu joukosta hermoja rauhoittavilla ja ruoansulatusta tehostavilla ominaisuuksillaan. Mielenkiintoista kyllä, esimerkiksi Intiassa väinönputken juurta on lisäksi käytetty hermostoperäisten sairauksien, kuten epilepsian hoitoon. Varmista kuitenkin ennen käyttöä että kyseessä on nimenomaan angelica sinensis -lajike, sillä kaikista väinönputken alalajeista angelica sinesis on ainoa, joka omaa lääketieteellisiä ominaisuuksia.
- Väinönputken rauhoittavat ominaisuudet tekevät tästä rohdoksesta erinomaisen luonnonlääkkeen hermostuneisuuden, ahdistuksen, stressin, unettomuuden ja jopa migreenin hoitoon.
- Vaikutuksen tehon parantamiseksi voit valmistaa väinönputkesta yrttihaudukkeen ja lisätä sekaan hieman kamomillaa ja appelsiininkuorta.
- Voit myös tehostaa väinönputken rauhoittavaa vaikutusta makeuttamalla yrttihaudukkeen orgaanisella hunajalla.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Sáenz, D. (2004). Medicamentos, plantas medicinales y productos naturales. Medicina.
- Muñeton Perez, P. (2009). Plantas medicinales: un complemento vital para la salud de los mexicanos. . Entrevista con el Mtro. Erick Estrada Lugo. Revista Digital Universitaria.
- Carrillo Esper, R., Lara Caldera, B., & Ruiz Morales, J. M. (2010). Hierbas, medicina herbolaria y su impacto en la práctica clínica. Rev Invest Med Sur Mex.
- Hernández, G., Vidal, M., Gómez, A., Ibáñez, C., & Pérez, J. (2009). Ansiedad y trastornos de ansiedad. Universidad de Chile: Departamento de Psiquiatría y Salud Mental.
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.