7 kotikonstia hämähäkkisuoniin ja suonikohjuihin
Tarkistanut ja hyväksynyt: liikuntapedagogi ja ravitsemusterapeutti Elisa Morales Lupayante
Hämähäkkisuonet ja suonikohjut ovat laajentuneita verisuonia, joista veri ei palaa sydämeen. Kyseessä on siis alaraajojen laskimoiden vajaatoiminta.
Tämän päivän artikkelissa jaamme muutamia parhaita kotikonsteja hämähäkkisuonten ja suonikohjujen hoitoon. Lue lisää, jos aihe koskettaa sinua!
Miksi suonikohjuja ja hämähäkkisuonia syntyy?
Suonikohjut syntyvät, kun laskimoiden seinämissä tapahtuu rakenteellisia muutoksia ja laskimoiden läpät eivät sulkeudu kunnolla, mikä aiheuttaa laskimon paineen nousun ja nesteen tihkumisen verisuonten ulkopuolelle.
Hämähäkkisuonet ovat jaloissa esiintyviä pieniä, laajentuneita pinnallisia laskimoita. Nilkan alueella hämähäkkisuonet voivat olla merkki vakavasta laskimoiden vajaatoiminnasta.
Seuraavaksi listaamme muutamia yleisimpiä riskitekijöitä, jotka altistavat suonikohjujen ja hämähäkkisuonten syntymiselle.
Ylipaino
Jos jalkasi joutuvat kannattelemaan paljon painoa, valtimot ja laskimot joutuvat kuljettamaan enemmän verta. Tämä voi ylittää suonten kapasiteetin.
Liikkumaton elämäntapa
Jos istut useita tunteja päivässä, jalkalihaksissasi ei kierrä veri tarpeeksi tehokkaasti. Tämä aiheuttaa veren kerääntymisen suoniin sekä suonten läppien ylikuormituksen, mikä johtaa suonikohjujen ja hämähäkkisuonten syntymiseen.
Seisominen
Kuten istuminen, myös pitkäaikainen seisominen estää verta palaamasta sydämeen tehokkaasti, sillä verenkierto joutuu toimimaan painovoimaa vastaan.
Ehkäisypillerit
Ehkäisypillerit voivat aiheuttaa nesteturvotusta ja retikulaaristen suonten läppien pettämisen. Tätä ehkäisymenetelmää käyttävät naiset saattavat huomata jaloissaan muutoksia sekä suonikohjujen ja hämähäkkisuonten syntymistä.
Perintötekijät
Suvussasi saattaa esiintyä suonikohjuja, hämähäkkisuonia, laskimotulppia tai muita alaraajojen verenkiertoon liittyviä ongelmia.
Muut riskitekijät
Tupakointi, korkea verenpaine ja korkea kolesteroli voivat olla suora tai epäsuora syy verisuoniongelmiin.
Suonikohjut ja hämähäkkisuonet kuriin kotikonstein
On tärkeää aloittaa suonikohjujen ja hämähäkkisuonten hoito heti niitä havaitessasi, kun suonet ovat vasta alkaneet laajentua. Tämä voi estää vaivoja saavuttamasta vaiheita 2 (epämukavuus, painavilta tuntuvat jalat ja krampit), 3 (muutokset ihossa ja ihonalaisissa kudoksissa) ja 4 (kova kipu ja tulehdus).
Alla esittelemme parhaat luonnolliset hoitokeinot suonikohjujen ja hämähäkkisuonten hoitamiseen.
Mustikat
Tämä pieni sininen marja parantaa verenkiertoa verisuonia laajentavien ja suonten seinämiä vahvistavien ominaisuuksiensa ansiosta. Mustikoissa on myös runsaasti C-vitamiinia ja flavonoideja.
Näitä marjoja voidaan syödä tuoreina jälkiruoaksi tai välipalana tai niistä voidaan valmistaa teetä, jossa on lusikallinen mustikoita yhtä vesikupillista kohden. Teetä tulee juoda kaksi kupillista päivässä.
Aloe vera
Aloe veran käyttö on suosittu ja tehokas konsti suonikohjujen ja hämähäkkisuonten hoidossa.
Halkaise yksi lehti pituussuunnassa ja kerää kasvin geeli talteen. Levitä sitä jalkojen ongelma-alueille.
Aloe veraa voi myös sekoittaa muutamaan ruokalusikalliseen porkkanaraastetta ja omenaviinietikkaa. Tätä seosta voidaan käyttää voiteena, jonka annetaan vaikuttaa 20 minuuttia.
Suositeltavaa luettavaa: Paranna jalkojen verenkiertoa ravinnon avulla
Peltokorte
On monia yrttejä, jotka parantavat verenkiertoa ja auttavat vähentämään suonikohjujen ja hämähäkkisuonten syntymistä.
Näistä yhdessä, peltokortteessa, on lukuisia mainitsemisen arvoisia hyötyjä laskimoille ja valtimoille. Peltokortteen nauttiminen voi saada suonikohjut jopa katoamaan.
Peltokortetta ei suositella raskaana oleville naisille tai henkilöille, joilla on sydänongelmia tai laskimotukkotulehdus.
Kehäkukka
Toinen verisuonten terveyttä parantava yrtti on kehäkukka. Tämä kasvi vähentää iän myötä syntyvää suonten rappeutumisalttiutta. Kehäkukan kukinnoista valmistettu tee korjaa vaurioituneita kudoksia, vähentää alaraajojen turvotusta ja lievittää kipua.
Voit ostaa tai valmistaa itse kehäkukan lehdistä valmistettuja voiteita. Murskaa kehäkukat, kaada sekaan hieman vettä ja sekoita seos tavallisen kosteusvoiteesi kanssa. Levitä voidetta iholle joka ilta ennen nukkumaanmenoa.
Eteeriset öljyt
Hieronta on loistava vaihtoehto suonikohjuista kipeytyneille jaloille tai ehkäisemään liikkumattomaan elämäntapaan tai pitkäaikaiseen seisomiseen liittyviä ongelmia. Käytä pyöriviä liikkeitä ja aloita nilkoista, edeten kohti reisiä.
Voit käyttää oliiviöljyä edistämään verenkiertoa ja ehkäisemään veren hyytymistä. Kokeile lämmittää öljy ennen käyttöä.
Sypressi
Sypressipuun rungossa on runsaasti ominaisuuksia, jotka hoitavat verenkiertohäiriöitä, mukaan lukien suonikohjuja ja hämähäkkisuonia.
Ainekset
- 2 teelusikallista sypressin lehtiä ja runkoa
- 1 litra vettä
Valmistus
- Kuumenna vesi lähelle kiehumispistettä ja lisää lehdet ja runko.
- Anna seoksen hautua 10 minuuttia. Jäähdytä ja siivilöi neste.
- Nauti seitsemän ruokalusikallista päivässä.
Voit käyttää seosta myös paikallisesti kostuttamalla vanupallon nesteessä ja levittämällä sitä suoraan hoitoa vaativalle alueelle.
Kastanjat
Kastanjoita pidetään yhtenä parhaista kotihoidoista suonikohjuihin ja hämähäkkisuoniin. Niitä suositellaan myös ihmisille, jotka kärsivät laskimotulehduksesta, sillä ne parantavat verenkiertoa.
Kastanjalla on kyky palauttaa suonten ja niiden läppien toiminta.
Ainekset
- 5 ruokalusikallista kastanjan runkoa
- 1 litra vettä
Valmistus
- Lämmitä vesi kiehumispisteeseen ja lisää kastanjan runko. Anna hautua 10 minuuttia.
- Siivilöi neste ja juo se lämpimänä.
- Toista joka päivä aamuin tai illoin.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Gloviczki, P., Comerota, A. J., Dalsing, M. C., Eklof, B. G., Gillespie, D. L., Gloviczki, M. L., … Wakefield, T. W. (2011). The care of patients with varicose veins and associated chronic venous diseases: Clinical practice guidelines of the Society for Vascular Surgery and the American Venous Forum. Journal of Vascular Surgery. https://doi.org/10.1016/j.jvs.2011.01.079
- Arora, M. (2017). Management of varicose veins. JK Science. https://doi.org/10.9738/INTSURG-D-14-00084.1
- Gloviczki, P., & Gloviczki, M. L. (2012). Guidelines for the management of varicose veins. Phlebology. https://doi.org/10.1258/phleb.2012.012S28
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.