Logo image
Logo image

6 vinkkiä ruoanhimon hallitsemiseksi

3 minuuttia
Estääkö ruoanhimo sinua pudottamasta painoa? Käytä kaikki tahdonvoimasi ja pidä nämä suositukset mielessäsi hallitaksesi ruoanhimoa nopeasti.
6 vinkkiä ruoanhimon hallitsemiseksi
Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Kontrolloimaton ruoanhimo on yksi suurimmista esteistä ihmisille, jotka yrittävät laihduttaa.

On pidettävä mielessä, että ruokavalioon ja fyysiseen aktiivisuuteen liittyy myös muita tekijöitä. Jatkuva himo syödä voi kuitenkin olla syy siihen, miksi monet eivät näe tuloksia.

Ongelma on yleensä huonot ruokavalinnat. Syömme enemmän kaloripitoisia ruokia kuin meidän pitäisi. Sen tuloksena aineenvaihdunta hidastuu. Vaikka saatammekin tehdä muita asioita, kuten harrastaa liikuntaa, kehomme menettää kykynsä polttaa rasvaa.

Hyvä uutinen on se, että voimme hallita ruoanhimoa luonnollisesti. Meidän tulee vain pitää mielessä joitakin asioita, jotka saavat meidät tuntemaan olomme kylläiseksi pidempään.

Tässä artikkelissa haluamme jakaa kanssasi 6 helppoa neuvoa.

1. Juo enemmän nesteitä

Some figure

Terveellisten nesteiden kulutus pitää kehosi nesteytettynä. Se on välttämätöntä muun muassa oikeanlaisessa myrkkyjen poistamisessa.

Tällaisten juomien pitäisi korvata täynnä sokeria olevat virvoitusjuomat. Niissä on myös vähemmän kaloreita ja ne auttavat pitämään kehosi tyytyväisenä ja täynnä energiaa.

Vinkit

  • Aloita päiväsi juomalla teetä tai lämmintä vettä sitruunan kanssa.
  • Varmista, että juot 6-8 lasillista vettä päivässä (1,5-2 litraa).
  • Juo luonnollisia mehuja ja smoothieita virvoitusjuomien ja muiden sokeristen juomien sijaan.

2. Lisää kuituja ruokavalioosi

Kuitupitoiset ruoat ovat täydellisiä ihmisille, jotka yrittävät hallita ruoanhimoaan.

Kuitu auttaa lisäämään kylläisyyden tunnetta jokaisen aterian jälkeen. Se myös auttaa hallitsemaan kolesterolia ja ruoansulatusongelmia.

Vinkit

  • Syö enemmän täysjyväviljoja, kasviksia ja pähkinöitä.
  • Vaikka keitetyt ruoat ovatkin täyttävämpiä, sinun ei tulisi unohtaa salaatteja, smoothieita tai muita reseptejä, joissa on raakoja hedelmiä ja kasviksia.

3. Aloita liikuntaharrastus

Some figure

Meidän täytyy syödä riittävästi silloin kun harrastamme liikuntaa. Kannattaa kuitenkin muistaa, että liikunnan harrastamisesta on paljon hyötyä jatkuvan ruoanhimon estämiseksi.

Se johtuu siitä, että liikunta auttaa vapauttamaan endorfiineja. Ne ovat hormoneja, jotka hallitsevat ruoanhimoa. Lisäksi nämä hormonit auttavat myös hallitsemaan stressiä ja muita tunteita, jotka tulevat hyvinvoinnin tielle.

Vinkit

  • Omista vähintään 30 minuuttia päivittäiselle liikunnalle.
  • Jos et ole tottunut liikuntaan, aloita itsesi kannustaminen siihen asteittain.
  • Yritä yhdistää aerobinen liikunta voimaharjoitteluun.

4. Syö viisi ateriaa päivässä

Terveellinen ruokavalio ei ole sama asia kuin nälkä tai aterioiden skippaaminen, vaan päinvastoin!

Itse asiassa paras tapa ehkäistä ruoanhimoa on syödä 5-6 ateriaa päivässä.

Vinkit

  • Jaa ateriasi siten, että syöt viisi pientä ateriaa päivässä kolmen suuren aterian sijaan.
  • Valitse terveellisiä ruokia, jotka ovat vähäkalorisia.
  • Vältä aterioiden skippaamista. Se voi aiheuttaa enemmän ruoanhimoa myöhemmin päivällä.

5. Syö monimutkaisia hiilihydraatteja

Some figure

Joillakin ihmisillä on se käsitys, että heidän tulee hankkiutua eroon monimutkaisista hiilihydraateista. He luulevat, että se antaa heille parempia tuloksia painonhallinnassa tai -pudotuksessa.

Totuus on se, että ei ole hyvä syödä jalostettuja hiilihydraatteja. On kuitenkin tärkeää syödä monimutkaisia hiilihydraatteja.

Näissä ruoissa on pienempi glykeeminen indeksi, minkä takia ne eivät nosta verensokeria.

Ne auttavat pitämään yllä hyvää energiatasoa. Ne saavat myös tuntemaan olon kylläisemmäksi pidemmän aikaa.

Vinkit

  • Syö täysjyväviljoja, täysjyväpastaa, palkokasveja ja perunoita.
  • Vältä jalostettuja vehnäjauhoja ja jyviä (leivonnaiset, makeiset, epäterveelliset murot, karkit ja niin edelleen).

6. Lisää Omega-3 -rasvahappojen saantia

Omega-3 -rasvahappoja sisältävillä ruoilla on mielenkiintoisia etuja ruoanhimosta kärsiville ihmisille.

Nämä terveelliset rasvat parantavat sydämen terveyttä, hallitsevat tulehduksia ja niillä on tärkeä rooli aineenvaihdunnassa.

Niiden imeytyminen auttaa lisäämään serotoniinin tuotantoa. Se on aivojen välittäjäaine, joka auttaa vähentämään ruoanhimoa.

Lisäksi Omega-3 -rasvahappoja sisältävissä ruoissa on myös B-monivitamiineja. Nämä vitamiinit ovat välttämättömiä hermoston hallinnassa.

Vinkit

  • Syö 2-3 annosta rasvaista kalaa viikoittain.
  • Kun sinulla on ruonahimoa, hallitse sitä syömällä pähkinöitä ja siemeniä.
  • Voit saada tätä ravintoainetta esimerkiksi parsakaalista, oliiviöljystä ja kaalista.
  • Vaihtoehtoisesti voit käyttää sitä lisäravinteena.

Estääkö ruoanhimo sinua pudottamasta painoa? Käytä kaikki tahdonvoimasi ja pidä nämä suositukset mielessäsi hallitaksesi himoa nopeasti.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Sharma, S., Fernandes, M. F., & Fulton, S. (2013). Adaptations in brain reward circuitry underlie palatable food cravings and anxiety induced by high-fat diet withdrawal. International Journal of Obesity37(9), 1183–1191. https://doi.org/10.1038/ijo.2012.197
  • Ross, B. M., Seguin, J., & Sieswerda, L. E. (2007). Omega-3 fatty acids as treatments for mental illness: which disorder and which fatty acid?. Lipids in health and disease, 6(1), 1-19.
  • ¿Está contando los carbohidratos? Comprender el índice glucémico y la carga glucémica. (2012). Retrieved 4 August 2020, from https://salud.nih.gov/articulo/esta-contando-los-carbohidratos/
  • van de Wouw, M., Boehme, M., Lyte, J. M., Wiley, N., Strain, C., O’Sullivan, O., … & Cryan, J. F. (2018). Short‐chain fatty acids: microbial metabolites that alleviate stress‐induced brain–gut axis alterations. The Journal of physiology, 596(20), 4923-4944.
  • Salmon, P. (2001). Effects of physical exercise on anxiety, depression, and sensitivity to stress: a unifying theory. Clinical psychology review, 21(1), 33-61.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.