Logo image
Logo image

Kuinka hormonit vaikuttavat kehonpainoon?

2 minuuttia
Jotta voisit stimuloida kasvuhormonin toimintaa ja edistää rasvan muuntumista energiaksi kehossasi, on hyvin tärkeää, että saat kahdeksan tuntia unta yössä. Liikunta yksinään ei siis ole riittävää.
Kuinka hormonit vaikuttavat kehonpainoon?
Carlos Fabián Avila

Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri Carlos Fabián Avila

Viimeisin päivitys: 16 syyskuuta, 2022

Ihmisen ruokavalio liittyy oleellisesti siihen, mikä kehon paino on. Se ei kuitenkaan ole ainoa tekijä, joka selittää painon laskua tai nousua, sillä hormoneilla on hyvin merkittävä rooli tämän kannalta.

Ne vastaavat useista tärkeistä kehon toiminnoista. Näihin toimintoihin kuuluvat aineenvaihdunta, ruokahalu, ruoansulatus ja muut sellaiset asiat, jotka liittyvät painoon.

Tämän vuoksi epätasapaino näissä toiminnoissa voi aiheuttaa ylipainoa. Tulee kuitenkin muistaa, että ylipaino voi myös aiheuttaa hormoniepätasapainoa, eli se toimii kumpaankin suuntaan.

Koska hormonit ovat niin tärkeitä ihmisen terveydelle, haluamme nyt puhua eräistä merkittävimmistä ja niiden suhteesta painoon – jatka lukemista, jos painonhallinta kiinnostaa!

Hormonit ja paino: leptiini

Some figure

Tämä hormoni erittyy rasvasolujen toimesta. Se kertoo aivoillesi, että sinulla on jo tarpeeksi energiaa varastossa, etkä tarvitse lisää ruokaa saadaksesi enemmän kaloreita.

Siksi se tunnetaan “ruokahalun estäjänä”, ja sen tasapaino on tärkeä terveellisen painon kannalta.

Ongelmana on se, että liika rasva nostaa leptiinin tasoa turhan paljon. Silloin aivot lakkaavat kiinnittämästä huomiota sen lähettämiin signaaleihin.

Jotta tätä ei tapahtuisi, tulee syödä enemmän hedelmiä, kasviksia ja muita sellaisia ruokia, joissa on runsaasti antioksidantteja.

Insuliini

Insuliini on eräs tunnetuimmista hormoneista, mikä johtuu siitä että sen roolina on verensokerin hallinta.

Tämän lisäksi sillä on rooli myös aineenvaihdunnan ravinteiden käytön kannalta, ja se lisää energiankäyttöä.

Kun kärsit jonkin tyyppisestä epätasapainosta, se varastoi sokereita rasvana. Tämä tekee vaikeaksi pudottaa painoa.

 Kortisoli

Some figure

Tämä tunnetaan stressihormonina, ja kortisoli liittyy runsaampaan vatsarasvan kerääntymiseen.

Se toimii rasvan, proteiinien ja sokerin käsittelyssä aineenvaihdunnassa, ja sillä on myös tehtävä verenpaineen hallinnassa.

Negatiiviset reaktiot aiheutuvat siitä, että sitä erittyy liikaa. Näin käy stressin ja muiden samantyyppisten syiden vuoksi.

Estrogeenit ja androgeenit

Estrogeenit ovat pääasiassa naisten hormoneja, ja androgeenit puolestaan miesten.

Molemmat liittyvät rasvan jakaantumiseen kehossa. Tämä selittää sen, miksi kehon massa muuttuu siirryttäessä eri vaiheisiin elämää.

Esimerkiksi hedelmällisessä vaiheessa naiset varastoivat yleensä rasvaa kehon alaosaan, ja vaihdevuosina rasvaa varastoituu enemmän vatsaan.

Kasvuhormoni

Some figure

Jotta voisit pudottaa painoa, sinulla tarvitsee olla suuremmat määrät tätä hormonia. Se toimii yhdessä rasvasolujesi kanssa, ja se auttaa muuntamaan näitä soluja energiaksi.

Sen stimuloimiseksi sinun kannattaa harrastaa intensiivistä liikuntaa ja nukkua ainakin kahdeksan tuntia yössä.

Adrenaliini

Tämä hormoni liittyy suuresti rasvan muuntamiseen energiaksi. Se hillitsee ruokahalua, estää vatsarasvan kertymistä sekä on avaintekijä ylipainon ehkäisemisessä.

Paras tapa stimuloida sitä ja pitää sen taso vakaana on harrastaa päivittäin liikuntaa.

Adiponektiini

Tämä on hormoni, joka koostuu rasvakudoksesta. Sillä on rooli glukoosin ja rasvahappojen polttamisessa.

Se lisää lihastesi kykyä saada energiaa hiilihydraateista. Se myös lisää nopeutta, jolla kehosi hajottaa rasvoja. Lisäksi se hillitsee ruokahaluasi.

Liikunta ja monityydyttymättömien rasvojen syönti on eräs tapa tasapainottaa tämän hormonin tasoja kehossa.

Irisiini

Some figure

Irisiini on hormoni, jota syntyy liikunnan ansioista. Sen tehtävänä on tehdä kalorien polttamisesta tehokkaampaa – myös liikunnan jälkeen.

Sitä tulee veren lävitse valkoiseen rasvaan (“huono rasva”), ja se muuntaa tämän ruskeaksi rasvaksi (“hyvä rasva”).

Kolekystokiniini

Tämä hormoni toimii ruokahalun hillitsijänä siten, että se hallitsee kalorien saantia.

Kun sitä vapautuu, se vähentää henkilön halua jatkaa syömistä, joten hän myös tuntee itsensä täydeksi nopeammin.

Liikunta ja hormonaalinen tasapaino ovat siis molemmat avainasioita painonhallinnassa. Pidä tottumuksesi hyvinä ja käy lääkärissä säännöllisesti, mikäli haluat estää hormonaalisia epätasapainotiloja.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Universidad Mayor de San Simón. Facultad de Ciencias Médicas., M., & Carvajal Garcés, C. F. (2010). OBESIDAD Y RESISTENCIA A LA LEPTINA. Gaceta Médica Boliviana. https://doi.org/10.1016/j.jamcollsurg.2004.07.014
  • Almanza-Pérez, J. C., Blancas-Flores, G., García-Macedo, R., Alarcón-Aguilar, F. J., & Cruz, M. (2008). Leptina y su relación con la obesidad y la diabetes mellitus tipo 2. Gaceta Medica de Mexico. https://doi.org/10.1016/j.phpro.2012.05.036
  • Vasquez-Machado, M., & Ulate-Montero, G. (2010). Regulación del peso corporal y del apetito. Acta Médica Costarricense.
  • Fernando Carrasco, N., José Eduardo Galgani, F., & Marcela Reyes, J. (2013). Síndrome de resistencia a la insulina. estudio y manejo. Revista Médica Clínica Las Condes. https://doi.org/10.1016/S0716-8640(13)70230-X

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.