Logo image
Logo image

6 parasta tekniikkaa harjoittamaan itsekontrollia

3 minuuttia
Tiesitkö, että fyysinen harjoittelu on mahtava keino vapauttaa jännitystä ja parantaa itsekontrolliasi? Jos sinulla on vaikeuksia pysytellä rauhallisena, kokeile joidenkin näiden toimien harjoittelemista auttaaksesi itseäsi.
6 parasta tekniikkaa harjoittamaan itsekontrollia
Viimeisin päivitys: 08 huhtikuuta, 2019

Ehkä yrität lopettaa tupakoinnin, sinun täytyy vähentää ruokaan liittyvää ahdistusta, tai sinulla on pakonomainen shoppailuongelma. Näillä ohjeilla opit harjoittamaan itsekontrollia tehokkaasti – jatka lukemista ja paranna elämänlaatuasi!

Kyky kontrolloida tunteita on välttämätöntä, kun kohtaamme sellaisia tilanteita joiden seuraukset voivat olla katastrofaalisia.

Tästä syystä tämä seuraava artikkeli näyttää sinulle parhaat tavat harjoittamaan itsekontrollia.

Opi harjoittamaan itsekontrollia

Some figure

Tunteiden, houkutusten ja perusvaistojen kontrollointi on erityisen tärkeää eläessämme täyttä ja terveellistä elämää.

Itsekontrolli on kyky, joka voidaan oppia. Lisäksi voit työstää sitä päivittäin pystyäksesi välttämään negatiivisia tunteita, kuten vihaa, mässäilyä ja kateutta.

Itsekuri voi auttaa elämän jokaisella alueella. Sitä tarvitaan kun huumeille tulee sanoa “ei” tai kun pikavipit houkuttavat, monien muiden tilanteiden muassa.

Saavuttaaksesi tämä kontrollin, ensimmäinen ja tärkein asia mitä sinun tulee tehdä on oppia tuntemaan itsesi. Tämä tarkoittaa, että sinun tulisi tietää vahvuutesi ja heikkoutesi. Ennen kaikkea, sinun tulisi työskennellä heikkouksiesi parissa.

Ruokavalion noudattaminen, tupakoinnin lopettaminen tai olla suuttumatta liikenneruuhkassa ovat kaikki mahtavia asioita sekä henkisen, että fyysisen terveytesi kannalta.

Mutta pystyäksesi tekemään nämä asiat ja harjoittamaan itsekontrollia näissä tilanteissa on välttämätöntä, että haluat ymmärtää itseäsi ja heikkouksiasi.

Tietoisuus on välttämätöntä

Some figure

Koska epärationaalisuus nähdään usein itsekontrollin vastakohtana, meidän täytyy yrittää olla tietoisia siitä joka hetki, mutta etenkin jos meidän täytyy tehdä päätös tai käyttäytyä tietyllä tavalla.

Suklaan ahmiminen, tupakointi tai uusien kenkien ostaminen antaa meille lyhytaikaista tyydytystä, mutta se ei ole hyväksi tulevaisuudellemme. Pahinta on, että myöhemmin kohtaamme katumusta, turhautumista, ja monissa tapauksissa masennusta.

Siksi on tärkeää kuunnella ja etsiä merkkejä, joita kehosi antaa sinulle eri tilanteissa. Ota sitten hetki aikaa todella anlysoidaksesi tilannettasi.  

Jos katselet kaunista laukkua kaupan ikkunassa… älä välittömästi mene kauppaan ostamaan sitä. Mieti, onko sinulla laukkuun varaa ja kuinka paljon sinulla jo on velkaa.

Jos meinaat sytyttää tupakan, muista tupakoinnin negatiiviset vaikutukset terveydellesi. Samaten jos meinaat ottaa toisen annoksen jälkiruokaa, tai haluat ottaa vielä yhden juoman, kokeile ottaa askel taaksepäin ja harkita uudelleen.

Opi harjoittamaan itsekontrollia näillä avuilla

Some figure

Tietenkään se ei ole helppoa. Kaiken kaikkiaan itsekontrolli on hauras väline, eikä se kestä pitkään. Muutamassa sekunnissa se voi kadota, ja voimme alkaa käyttäytyä irrationaalisesti.

Samoin kuin lihaksemme, tahdonvoimamme on harjoitettavissa. 

Kuinka?

Harjoituksen, jatkuvuuden ja kompromissien avulla.

On tärkeää aina olla tarkkaavainen, ja muistaa missä tilanteissa itsekontrolli on tervetullutta. Parhaat tekniikat tunteidesi kontrolloimiseen ovat:

1. Kiinnitä huomiota käytökseesi.

Jos et ole tietoinen tavoistasi ja rutiineistasi, on hyvin vaikea kontrolloida päätöksiäsi ja asennettasi.

  • Jos haluat pudottaa painoa, sinun tulisi suunnitella mitä syöt päivittäin.
  • Jos sinun täytyy pitää pankkitilisi “vihreällä”, sinun täytyy ymmärtää kulutustottumuksiasi.

2. Älä ajattele asioita, jotka huolestuttavat sinua.

Some figure

Vaikka sinun tulisi olla rationaalinen tekojesi kanssa, ei ole hyvä olla pakkomielteinen niiden suhteen.

Mielesi voi olla oikukas. Näissä tapauksissa mitä enemmän yrität välttää tiettyä ajatusta, sitä enemmän se ilmaantuu mielikuvituksessasi. 

Siispä, harjoita näitä itsekontrollin tekniikoita vain, kun ne ovat tarpeen. Omista loppuaikasi muille aktiviteeteille.

3. Ylläpidä terveellisiä tapoja.

Kaikki asenteen ja tapojen muutokset vaativat itsekontrollia ja kompromisseja. Tämä pätee kaikkeen, oli kyse kuntosalille menosta, ruokavaliomme muuttamisesta, työskentelystä tupakoinnin lopettamiseksi tai turhanpäiväisestä rahankulutuksesta.

Sanotaan, että aivot tarvitsevat 21 päivää muuttaakseen jonkun käytösmallin tavaksi. Sinun täytyy kestää tämän verran aikaa saavuttaaksesi tavoitteesi.

Kolmannen viikon jälkeen nämä terveelliset tavat eivät enää tunnu robottimaisilta tai pakotetuilta. Sen sijaan ne muuttuvat automaattisiksi. On vain kyse siitä, voitko selvitä tämän aikajakson.

4. Rentoudu.

Some figure

Syvään hengittäminen, laskeminen kymmeneen ja silmiesi sulkeminen voivat olla mahtavia tekniikoita rauhoittamaan itsesi ja kasvattaaksesi itsekontrolliasi.

Kun tunnet olosi ahdistuneeksi, vihaiseksi, tai kun olet tekemässä virheen, kokeile rentoutua. Voit myös ottaa käytäntöön muita metodeja, kuten esimerkiksi meditaation tai kamomillateen juomisen.

Idea on, että et tee painostuksen alla olevia tai irrationaalisia päätöksiä.

5. Kiinnitä huomiota ympäristöösi.

Jos ystäväsi menevät baariin joka päivä töiden jälkeen ja yrität lopettaa juomisen, ehkä sinun tulisi etäännyttää itsesi heistä hetkeksi, tai tarjota tehdä jotain muuta juomisen sijaan.

Samankaltaisesti, jos olet kompulsiivinen shoppailija, älä mene ostoskeskukseen kun olet surullinen tai tylsistynyt.

Jos haluat pudottaa painoa, käy ruokaostoksilla kun olet syönyt lounaan. Samaten jos haluat keskittyä töihisi enemmän, pidä puhelin poissa ulottuviltasi, jne.

Ympäristösi voi saada sinut käyttäytymään tietyllä tavalla. Muuta tilanteita, jotka eivät salli sinun harjoittavan itsekuriasi tavalla, jota tarvitset.

6. Vapauta jännityksesi.

Some figure

On monia aktiviteetteja, jotka voivat auttaa sinua kanavoimaan tunteesi, jotka vaikuttavat sinuun. 

Liikunta, urheilu, kävely tai vaahtokylpy ovat mahtavia tapoja vapauttaa jännitettä ja välttää negatiivista käyttäytymistä.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Allemand, M., Job, V., & Mroczek, D. K. (2019). Self-control development in adolescence predicts love and work in adulthood. Journal of Personality and Social Psychology, 117(3), 621–634. https://doi.org/10.1037/pspp0000229
  • Duckworth, A. L., Gendler, T. S., & Gross, J. J. (2016). Situational Strategies for Self-Control. Perspectives on Psychological Science, 11(1), 35–55. https://doi.org/10.1177/1745691615623247
  • Grass, J., Krieger, F., Paulus, P., Greiff, S., Strobel, A., & Strobel, A. (2019). Thinking in action: Need for Cognition predicts Self-Control together with Action Orientation. PLoS One, 14(8), e0220282. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0220282
  • Galla, B. M., & Duckworth, A. L. (2015). More than resisting temptation: Beneficial habits mediate the relationship between self-control and positive life outcomes. Journal of Personality and Social Psychology, 109(3), 508–525. https://doi.org/10.1037/pspp0000026

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.