Logo image
Logo image

6 keinoa neuronien uudistamiseksi

3 minuuttia
Voidaksesi uudistaa neuronejasi aikuisiässä, kannattaa asettaa aivoille haasteita erilaisilla "peleillä", kuten esimerkiksi puhelinnumeroiden tai päivämäärien mieleen palauttamisella. Lisäksi on tärkeää harrastaa runsaasti liikuntaa.
6 keinoa neuronien uudistamiseksi
Viimeisin päivitys: 07 helmikuuta, 2019

Olet ehkä joskus kuullut sanottavan, että meillä jokaisella on tietty määrä aivosoluja, jotka “kuluvat” ihmisen ikääntyessä, eivätkä enää korvaudu uusilla. Tämä ei kuitenkaan ole totta, ja itse asiassa voit uudistaa neuronejasi vaihtamalla eräät huonot tavat parempiin.

Jos aivojesi terveys kiinnostaa, jatka lukemista – nyt nimittäin annamme parhaat vinkit mielen terävyyden ylläpitämiseksi vuosien vieriessä.

Neurogeneesi aikuisen aivoissa

Tämä prosessi tapahtuu ihmisellä alkiovaiheessa, ja sen avulla aivot saavat tarvitsemansa neuronit kaikkien aktiviteettiensa suorittamiseksi.

Ennen ajateltiin, että kun kyseinen prosessi on ohitse, se ei enää koskaan toistu. Tosiasiassa kuitenkin aikuinen ihminen pystyy tuottamaan uusia soluja.

Ruotsin Karoliinisen instituutin mukaan neuroneja voi tulla luoduksi aikuisiässäkin, ja tämä edistää aivojen kunnollista toimintaa.

Lisäksi tieteilijät uskovat, että nämä solut voivat tuottaa erään lisähyödyn: ne saattavat kenties estää tai hoitaa rappeuttavia sairauksia, kuten Alzheimerin tautia. Tässä tulee muistaa, että neurogeneesin vaikutus on kuitenkin hyvin rajallinen, eikä se voi esimerkiksi paikata aivovammoja.

On kuitenkin jo iso askel, että nyt tiedetään neuronien uudistamisen mahdollisuudesta ja siitä, että se voi olla hyödyksi sairauksista kärsiville.

Mitä voimme tehdä edistääksemme neuronien uusiutumista?

On monia aktiviteetteja ja menetelmiä, jotka mahdollistavat tämän uudistamisen. Kyseessä on helpompi asia kuin voisi luulla, ja seuraavat tavat on todella helppo ottaa osaksi päivittäistä arkea.

1. Vältä alkoholia ja huumeita

Some figure

Tämä kategoria sisältää tupakoinninkin. Kaikki nämä aineet “tappavat” neuroneja ja vähentävät synaptista toimintaa. Siten synapsit eivät voi saada yhteyksiä toisiinsa, ja tämä aktiivisuuden puute aiheuttaa solujen kuolemaa.

Lue aiheesta lisää: 8 vaarallista myyttiä tupakasta, jotka vaarantavat polttajien terveyden

2. Liiku runsaasti

Tämä tuottaa tietysti suuret hyödyt terveydelle, mutta myös aivoille, sillä näin saat enemmän happea aivosoluillesi.

Vaikka neuronien luominen vaatiikin hyvin intensiivistä liikuntaa (esimerkiksi kestävyyslajeja), rivakkatahtinen kävely puolen tunnin ajan joka päivä on jo hyvä alku.

Yritä lisätä intensiteettiä ja liikunnan määrää, jos haluat uudistaa neuronejasi ja varmistaa, että ne toimivat kunnolla.

3. Pidä ruokavaliosi terveellisenä

Some figure

On syytä varmistaa, että arjen ruokavaliosi on vähäkalorinen ja -rasvainen, jos haluat edistää neurogeneesiä aivojesi hippokampuksessa. Näitä aineita vain vähän sisältävä ruokavalio stimuloi aivoja ja parantaa neuronien tuotantoa.

Ruoat, joissa on runsaasti Omega-3 -rasvahappoja, kuten lohi, avokado ja oliiviöljy, edistävät tätä prosessia, joten lisää kyseisiä tuotteita lautasellesi mitä pikimmiten.

4. Seksi

Kyllä – seksuaalinen aktiivisuus on yhteydessä neuronien tuotantoon, sillä se lisää kemikaalien tuotantoa aivoissa.

Impulssit, joita syntyy hippokampuksessa seksin aikaan, johtavat aikuisella neurogeneesiin. Se seksuaalisen aktiivisuuden määrä, joka tähän tarvitaan, vaihtelee, mutta kerran viikossa on yleinen suositus.

Lue aiheesta lisää: Mitä kantasolut todella ovat ja mitä ne voivat tehdä

5. Hallitse stressin määrää

Some figure

On olemassa monen tyyppistä stressiä, mutta tällä viittaamme negatiiviseen stressiin: sitä ilmenee, kun tunnet niin voimakasta painetta, että aivosi eivät enää toimi kunnolla.

Miten sitten stressiä tai uupumista voidaan vähentää, jos elämässä on niin paljon kaikenlaista? Tarjolla on monia tekniikoita mediaatiosta joogaan ja kylpyihin tai vaikkapa vaellusretkiin.

Sinun tarvitsee itse selvittää, mikä sopii parhaiten omaan tilanteeseesi. Jos olet rauhallinen, aivosi pystyvät luomaan uudelleen neuronejaan. On siis erittäin hyväksi yrittää oikeasti rentoutua.

6. Pidä aivosi aktiivisina

Tämä on ihan perusasia. Neuronisi eivät “katoa” siksi, että aivosi ovat liian aktiiviset – ne kuolevat liian vähäisen aktiivisuuden vuoksi.

Sen lisäksi että käytät hiukan aikaa vaikkapa sudokun tai ristisanojen parissa, on tarjolla vaikka minkälaisia tapoja aivojen stimuloimiseksi ja niiden pitämiseksi aktiivisina.

Voit valita sopivimmalta tai hauskimmalta tuntuvan tavan – ehkä tykkäät kirjojen lukemisesta, matemaattisten pulmien ratkaisemisesta ilman laskinta tai vaikkapa numeroiden ja syntymäpäivien mieleen palauttamisesta.

Muita vaihtoehtoja ovat runsas sosiaalinen elämä ystävien kanssa ja arjen tottumusten muuttaminen esimerkiksi seuraavaan tapaan:

  • hampaiden harjaaminen toisella kädellä kuin normaalisti
  • eri reitin valitseminen töihin tai kotiin mennessäsi
  • se, että annat itsesi yllättyä jonkin odottamattoman asian vuoksi – kaikkea ei tarvitse aina järjestää etukäteen!

Kuten huomaat, et tarvitse hintavia terapioita, hoitoja tai lääkkeitä uudistaaksesi neuroneitasi. Tässä on kyse vain eräiden arjen tottumusten muuttamisesta, jotta saisit viettää tulevaisuudessa mahdollisen täyttä elämää ja välttää sairauksia sekä muita ongelmia.

Kun luot uudelleen neuroneitasi, pystyt parantamaan aivojesi kapasiteettia. Ja tämähän olisi kaikille meille tervetullutta, eikö vain?


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Braun, S. M. G., & Jessberger, S. (2014). Adult neurogenesis: mechanisms and functional significance. Development. https://doi.org/10.1242/dev.104596

  • Zhao, C., Deng, W., & Gage, F. H. (2008). Mechanisms and Functional Implications of Adult Neurogenesis. Cell. https://doi.org/10.1016/j.cell.2008.01.033

  • Spalding, K. L., Bergmann, O., Alkass, K., Bernard, S., Salehpour, M., Huttner, H. B., … Frisén, J. (2013). XDynamics of hippocampal neurogenesis in adult humans. Cell. https://doi.org/10.1016/j.cell.2013.05.002


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.