Logo image
Logo image

5 vinkkiä suihkuverhojen puhdistamiseen

3 minuuttia
Vaihdatko suihkuverhot uusiin niin usein, että niistä on jo tullut osa kiinteitä menojasi? Tänään kerromme, kuinka voit puhdistaa ne helposti ja edullisesti, niin saat vanhat suihkuverhot näyttämään taas uusilta!
5 vinkkiä suihkuverhojen puhdistamiseen
Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Eräät kodin tavanomaiset tavarat voivat olla merkittävä bakteeripesäke, ellei niitä puhdisteta kunnolla. Tässä artikkelissa annamme joitakin vinkkejä suihkuverhojen puhdistamiseen ja sitä kautta sienien ja bakteerien ehkäisemiseen kotona.

Kylpyhuone on paikka, joka edistää terveydelle haitallisten mikro-organismien kasvua siellä olevan kosteuden ja lämmön vuoksi. Suihkuverhot ovat yksi niistä kylpyhuoneen tavaroista, jotka likaantuvat nopeammin kuin muut, emmekä siltikään kiinnitä niihin paljon huomiota.

Vinkkejä suihkuverhojen puhdistamiseen

Parasta näissä vaihtoehdoissa on se, että sinun ei todennäköisesti tarvitse lähteä kauppaan ostamaan mitään, koska useimmat niistä löytyy sinulta kotoa jo valmiiksi.

1. Alkoholi

Alkoholi on erinomainen desinfiointiaine. Jotta voit käyttää sitä suihkuverhojen puhdistamiseen, kostuta sieni tai kangas alkoholiin ja hiero sitä verhoon pyörivin liikkein. Keskity erityisesti alueisiin, jotka ovat pahiten värjäytyneet tai homeiset. Koska alkoholi haihtuu itsestään, verhoja ei tarvitse huuhdella jälkeenpäin.

2. Etikka

Etikka on luonnollinen puhdistusaine sen sisältämän etikkahapon ansiosta. Vaikka se ei desinfioi, se poistaa lian ja rasvan, kuten verhoihin roiskuneen saippuan, shampoon ja hoitoaineen.

Laita reilun kokoiseen ämpäriin 5 dl etikkaa ja lopun edestä vettä niin, että suihkuverhot saa upotettua nesteeseen kokonaan. Anna verhojen liota 20 minuuttia. Sen jälkeen huuhtele ne puhtaalla vedellä, ja tulet huomaamaan että verhot näyttävät kuin uudelta!

Sinua saattaa kiinnostaa tämäkin artikkeli: 7 haitallista henkilökohtaisen hygienian tapaa

3. Hammastahna

Tämä tapa käyttää hammastahnaa tulee taatusti yllättämään sinut. Puhdista suihkuverhot kostuttamalla pesusieni ja levittämällä siihen runsas määrä hammastahnaa. Hiero sitten tahroja, huuhtele puhtaalla vedellä ja verhot ovat puhtaammat kuin koskaan.

Some figure
Hammastahnaa voidaan käyttää muuhunkin kuin vain hampaiden puhdistukseen. Käytä sitä saadaksesi suihkuverhoista upean puhtaat.

4. Ruokasooda

Upota verhot ämpäriin, jossa on vettä ja ruokasoodaa, ja jätä ne likoamaan muutamaksi minuutiksi. Voit myös laittaa suihkuverhot pesukoneeseen ja laittaa mukaan ruokasoodaa.

5. Teepuuöljy

Tämän liuoksen valmistamiseen tarvitaan 2,5 dl vettä, 0,5 dl alkoholia, 1 tl teepuuöljyä ja 1 suihkepullo. Laita kaikki aineet pulloon ja suihkuta se verhoon. Hiero sitten sienellä ja huuhtele.

Vinkit suihkuverhojen puhdistamiseen askel askeleelta

Jos haluat pestä suihkuverhot käsin, suosittelemme seuraamaan näitä vaiheita:

  1. Poista renkaat, jotta verhot eivät vahingoitu.
  2. Upota suihkuverho isoon ämpäriin, jossa on vettä ja nestemäistä saippuaa. Voit myös käyttää karkeaa suolaa saippuan sijasta.
  3. Anna verhojen liota vähintään 2 tuntia.
  4. Poista itsepäisimmät tahrat harjalla. Jos et saa niitä harjattua pois, laita sieneen tai harjaan hieman ruokasoodaa ja hiero sillä.
  5. Huuhtele verhot runsaalla vedellä. Voit lisätä hieman etikkaa viimeiseen huuhteluun hajujen poistamiseksi.
  6. Anna verhojen kuivua paikassa, jossa on hyvä ilmanvaihto, mielellään ulkona.

Jos päätät pestä kylpyhuoneen verhot pesukoneessa, noudata seuraavia vinkkejä:

  • Varmista, että materiaali kestää konepesun. Noudata verhojen etiketissä mainittua veden lämpötilasuositusta.
  • Lisää ruokasoodaa tavallisen pyykinpesuaineen lisäksi.
  • Älä käytä linkousta.

Lue tämäkin: Näin poistat hometta kotona

Vinkkejä suihkuverhojen puhtaanapitoon

Kun verhot ovat puhtaat ja homeettomat, suosittelemme, että teet seuraavat vaiheet pitääkseen ne tahrattomina pidempään:

  • Huuhtele ne jokaisen kylvyn tai suihkun jälkeen. Näin varmistat, että saippuajäämät eivät jää verhoihin. Älä jätä niitä ryppyyn suihkun jälkeen, vaan vedä ne suoraksi jotta ne pääsevät kuivumaan.
  • Tuuleta kylpyhuone suihkun tai kylvyn jälkeen. Avaa kaikki ikkunat ja jätä ovi auki hyvän ilmankierron edistämiseksi.
  • Pese suihkuverhot usein, sillä niin tahrojen poistaminen on helpompaa.
Some figure
Ruokasoodan käyttäminen pyykinpesuaineen lisäksi tehostaa suihkuverhojen puhdistusprosessia.

Muita tapoja pestä suihkuverhot

Yllä olemme tarkastelleet yleisiä tapoja pestä suihkuverhot. Haluamme vielä antaa pari lisävinkkiä:

  • Poista home: Jos verhot ovat muuten puhtaat, mutta niissä on näkyvissä hieman hometta jota et ole saanut vielä poistettua, kokeile hieroa tahroja puoliksi leikatulla sitruunalla. Tai sekoita 3 rkl vettä ja 1 rkl ruokasoodaa ja hankaa seoksella hometahroja.
  • Valkaise verhot: Jos verhot ovat valkoiset ja pesuohjeessa ei kielletä valkaisuaineen käyttöä, lisää valkaisuainetta joko pesukoneeseen tai liota verhot valkaisuaineen ja veden seoksessa ämpärissä.

Viimeiset vinkit suihkuverhojen puhdistamiseen

Jotta et joutuisi ostamaan uusia suihkuverhoja tuon tuosta tai viettämään kovasti aikaa niiden puhdistamiseen, pidä niistä huolta jokaisen suihku- tai kylpykerran jälkeen huuhtelemalla ne huolellisesti. Pese ne säännöllisin väliajoin joko käsin tai pesukoneessa, mielellään tietysti jo ennen kuin hometta tai värivirheitä ilmestyy.

Testaa puhdistusainetta ensin huomaamattomassa osassa verhoja varmistaaksesi, että aine ei vahingoita niitä. Jos materiaali kestää käsittelyn, suorita syväpuhdistus silloin tällöin. Toivomme, että näistä vinkeistä on sinulle apua ja että saat suihkuverhosi näyttämään taas uusilta ja puhtailta!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Kahrs, R. F. (1995). Principios generales de la desinfección.  sci. tech. Off. int. Epiz14(1), 143-163.
  • Diomedi, Alexis, Chacón, Eiiana, Delpiano, Luis, Hervé, Beatrice, Jemenao, M. Irene, Medel, Myriam, Quintanilla, Marcela, Riedel, Gisela, Tinoco, Javier, & Cifuentes, Marcela. (2017). Antiseptics and disinfectants: aiming at rational use. Recommendations of the Advisory Committee on Healthcare Associated Infections. Sociedad Chilena de Infectología. Revista chilena de infectología34(2), 156-174.
  • Molina Esquivel, E. (2015). Contaminantes biológicos del aire interior de la vivienda: factores contribuyentes, afecciones relacionadas y medidas correctivas. Revista Cubana de Higiene y Epidemiología53(1), 0-0.
  • Graziano, M. U., Graziano, K. U., Pinto, F. M. G., Bruna, C. Q. D. M., Souza, R. Q. D., & Lascala, C. A. (2013). Eficacia de la desinfección con alcohol al 70%(p/v) de superficies contaminadas sin limpieza previa. Revista Latino-Americana de Enfermagem21(2), 618-623.
  • Accame, M. E. C. (2008). El árbol del té. Panorama actual del medicamento32(318), 1217.
  • Torres Cárdenas, P. A. (2020). Articulación de la limpieza y desinfección en baños públicos nacionales.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.