Logo image
Logo image

5 "terveellistä" välipalaa, jotka todellisuudessa ovat pitkälle prosessoituja ruokia

5 minuuttia
Tänä päivänä kauppojen hyllyiltä löytyy monenlaisia dieettituotteita. Kuitenkin monet tällaisista "terveellisistä" välipaloista ovat todellisuudessa ultraprosessoituja. Jatka lukemista, niin saat tietää aiheesta lisää!
5 "terveellistä" välipalaa, jotka todellisuudessa ovat pitkälle prosessoituja ruokia
Anna Vilarrasa

Kirjoittanut ja tarkastanut ravitsemusterapeutti Anna Vilarrasa

Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Pika- ja einesruuat eivät ole ainoita ruokia, jotka ovat ultraprosessoituja. Tiestikö, että jotkut terveellisinä pitämistäsi välipaloista eivät välttämättä olekaan niin terveellisiä? Tänään kerromme viidestä “terveellisestä” välipalasta, jotka ovat todellisuudessa pitkälle prosessoituja ruokia.

Tällaiset tuotteet on tärkeää oppia tunnistamaan, jotta pystyt rajoittamaan niiden määrää ruokavaliossasi. Syömällä liian paljon pitkälle prosessoituja ruokia, saatat kerryttää ylipainoa sekä erilaisia sairauksia, kuten diabeteksen tai sydän- ja verisuoniongelmia.

Ultraprosessoidut ruuat

Ulrtaprosessoidut ruuat sisältävät runsaasti keinotekoisesti makautettuja aineksia ja lisäaineita. Lisäksi niihin on usein lisätty sokeria, stabilisaattoreita tai säilöntäaineita.

Kun ajattelemme pitkälle prosessoituja ruokia, mieleen tulee yleensä pika- ja einesruoka sekä energiajuomat. Tällaisia tuotteita on todellisuudessa paljon enemmän, ja ne voivat helposti naamioitua terveysruuiksi.

Halu pitää huolta itsestä sekä terveellisestä ruokavaliosta on yhä yleisempää tämän päivän yhteiskunnassamme. Ja tämän innostuksen on huomannut myös ruokateollisuus, joka on nähnyt sen mahdollisuutena mainostaa terveellisiä tuotteita. Sen mukaan näillä tuotteilla on terveellisiä ominaisuuksia.

Useimmiten korostetaan oikeita ravintoaineita, jotka auttavat edistämään parempaa fyysistä ja henkistä kuntoa. On kuitenkin tärkeää kiinnittää huomiota näiden tuotteiden sisältöön. Muista siis, että on olemassa paljon terveellisinä pidettyjä välipaloja, jotka todellisuudessa ovat ultraprosessoituja.

Some figure

5 “terveellistä” välipalaa, jotka ovatkin pitkälle prosessoituja ruokia

Kuten olet jo saanut huomata, ultraprosessoidut tuotteet ovat hyvin yleisiä. Seuraavaksi esittelemme listan välipaloista, joita kannattaa nauttia vain kohtuudella.

1. Mysli- tai energiapatukat

Tällaiset välipalapatukat ovat ehkäpä kaikista yleisintä fitnessruokaa, ja ne valitaan usein silloin kun kaivataan jotain kevyttä välipalaa. Ne ovat hyvin käytännöllisiä, nopeita nauttia sekä helppo tapa nostaa energiatasoja missä tahansa oletkin.

Näiden patukoiden ongelma ei kuitenkaan ole niiden sisältämissä ainesosissa, sillä jotkut niistä ovat itsessään terveellisiä. Ongelma piileekin siinä, että monesti tällaiset patukat sisältävät runsaasti sokeria hunajan, siirapin tai glukoosi- ja fruktoosisiirapin muodossa.

Välipalapatukka tarjoaakin energiaa välittömästi, mutta se ei kuitenkaan ole pitkäkestoista. Lisäksi ne eivät pidä pitkään yllä kylläisyyden tunnetta. 

2. Proteiinipatukat

Toisin kuin myslipatukoissa, näissä patukoissa on runsaasti proteiinia. Näin ollen niitä usein syödään treenin jälkeen tai silloin kun halutaan lisätä proteiininsaantia.

Yleensä proteiinipatukoiden proteiini on peräisin maidosta tai kananmunasta. Jotkut proteiinipatukat sisältävät myös runsaasti sokeria ja tyydyttynyttä rasvaa. Joskus proteiinipatukka voi sisältää jopa enemmän sokeria kuin tavallinen suklaapatukka.

3. Runsaskuituiset keksit ja murot

“Terveelliset” keksit ja murot ovat hyvin suosittuja. Tämä johtuu siitä, että ne sisältävät runsaasti kuitua, mutta huomaa: myös paljon lisättyä sokeria. 

Mitä tulee runsaskuituisiin kekseihin, monet niistä sisältävät hydrattuja rasvoja ja öljyjä, jotka eivät ole hyväksi ihmiselle eikä niillä ole muitakaan hyötyjä. 

On siis tärkeää lukea tuotteiden pakkausselosteet huolellisesti ennen ostopäätöstä. Jotkut perinteisemmistä vaihtoehdoista sisältävät samoja tai jopa parempia ravinnollisia arvoja kuin nämä terveellisinä vaihtoehtoina markkinoidut tuotteet. 

4. Runsasproteiiniset leivonnaiset

Vähähiilihydraattisen ruokavalion suosion lisääntymisen ansiosta runsasproteiiniset leivonnaiset ovat uusimpia hittituotteita markkinoilla. Näitä syödään, koska halutaan parantaa kehonkoostumusta, pudottaa painoa tai ehkäistä terveydellisiä ongelmia.

Tällaisia pitkälle prosessoituja ruokia ovat muun muassa runsasproteiiniset donitsit, keksit, leivät, croissantit ja muunlaiset makeat ja suolaiset leivonnaiset.

Mutta mikä ongelma näihin oikein liittyy? Ensinnäkin ne sisältävät pitkän listan lisättyjä makeutusaineita ja säilöntäaineita. Monet niistä eivät ole edes tunnistettavissa.

Toinen ongelma piilee niiden ravitsemuksellisessa koostumuksessa. Vaikka ne sisältävätkin enemmän proteiinia kuin näiden tuotteiden perinteiset versiot, niiden ravitsemuksellinen arvo on hyvin alhainen. Ihmiset syövät niitä enemmän, koska pitävät niitä terveellisempinä, ja tämä voi olla haitaksi ihmisen terveydelle. 

5. Proteiinijuomat

Pitkän aikaa urheilijat olivat ainoita, jotka joivat proteiinijuomia. Tänä päivänä proteiinijuomia suunnataan myös tavallisille ihmisille, jotka haluavat pitää huolta itsestään, ja joilla ei ole aikaa valmistaa kokonaista ateriaa. 

Proteiinijuomat on helppo valmistaa, ottaa mukaan sekä nopeita nautittavia. Mitä niiden sisältöön tulee, ne tarjoavat samanlaisia ravintoaineita kuin energia- ja proteiinipatukatkin. 

Miksi on tärkeää välttää pitkälle prosessoituja ruokia?

Vuosien ajan ravitsemus- ja terveysalan asiantuntijat ovat varoittaneet ultraprosessoitujen ruokien liiallisesta nauttimisesta. Mutta miksi juuri nämä ruuat ovat huomion kohteena? Miksi on syytä huoleen ja miksi niitä tulisi välttää syömästä?

Ensinnäkin niiden ravitsemuksellinen laatu on ongelman aiheena. Tai pikemminkin niiden ravintoaineiden puute. Ne eivät juurikaan sisällä niitä perus ravintoaineita, joita tarvitsemme pysyäksemme terveinä ja edistämään hyvinvointiamme. Tällaisia ravintoaineita ovat esimerkiksi monimutkaiset hiilihydraatit, terveelliset rasvat, kuitu, vitamiinit ja mineraalit.

Sen sijaan nämä tuotteet sisältävät runsaasti suolaa, lisättyä sokeria sekä tyydyttyneitä ja hydrattuja rasvoja. Lisäksi niissä on usein runsaasti kaloreita.

Näitä tuotteita markkinoidaan myös siten, että niitä kannustetaan syömään runsaasti. Tämän tuloksena ihmiset sisällyttävät niitä liikaa ruokavalioonsa.

Tämä pitkittynyt ultraprosessoitujen ruokien nauttiminen voi johtaa pitkäkestoisiin terveydellisiin ongelmiin. Viimeisten vuosikymmenien aikana tieteelliset todisteet ovat osoittaneet, että tällaisten tuotteiden ja haitallisten vaikutusten välillä on olemassa yhteys.

Esimerkiksi vuonna 2020 julkaistussa katselmuksessa ultraprosessoitujen ruokien nauttimiseen liitettiin seuraavanlaisia ongelmia:

  • Suurempi todennäköisyys ylipainoon ja liikalihavuuteen, kuten myös korkeampaan painoindeksiin.
  • Kohonnut riski metaboliseen oireyhtymään ja kaikkiin siihen liittyviin tekijöihin: korkeaan verenpaineeseen, korkeaan veren glukoosipitoisuuteen sekä korkeaan lipidien määrään veressä.
  • Suurempi todennäköisyys sydän- ja verisuonisairauksiin, valtimosairauksiin ja aivoverenkierron ongelmiin.
  • Masennus.
  • IBS eli ärtyvän suolen oireyhtymä.
  • Korkeampi kuolleisuus.
Some figure

Voiko näitä pitkälle prosessoituja ruokia silti syödä?

Ultraprosessoitujen ruokien tiedetään sisältävän runsaasti lisättyä sokeria, huonolaatuisia rasvoja sekä suolaa. Ne eivät myöskään sisällä paljoa kuitua, vitamiineja tai mineraaleja.

Nykypäivänä monet ruokateollisuuden valmistajat haluavat asiakkaidensa ajattelevan näiden tuotteiden olevan tärkeä lähde edellä mainituille ravintoaineille, ja että nämä tuotteet edistävät terveyttä ja hyvinvointia. On kuitenkin parasta saada tärkeä ravintoaineet tuoreesta ruuasta. 

On myös hyvä pitää mielessä, että pitkälle prosessoitujen ruokien nauttiminen kohtuudella ei ole vahingollista ja saattaa jopa olla avuksi kehollesi. Muista kuitenkin kiinnittää huomiota ostamiisi ja syömiisi tuotteisiin sekä pitää huolen siitä, etteivät ne kuulu jokapäiväiseen ruokavalioosi. 

Jos haluat nauttia näitä ruokia satunnaisesti, suosittelemme lukemaan tuoteselosteet ja valitsemaan sellaisia tuotteita, joiden ainesosat ovat sinulle tuttuja. Jos olosuhteiden pakosta päädyt syömään tällaisia ruokia enemmän, kannattaa kokeilla tehdä niistä itse kotitekoisia vaihtoehtoja, jotka on nopea valmistaa ja helppo ottaa mukaan ja nauttia. 


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Elizabeth L, Machado P, et al. Ultra-Processed Foods and Health Outcomes: A Narrative Review. Nutrients. Junio 2020. 12(7):1955.
  • Fiolet Th, et al. Consumption of ultra-processed foods and cancer risk: results from NutriNet-Santé prospective cohort. The BMJ. Febrero2018. 360:k322.
  • Marti A. Ultra-Processed Foods Are Not “Real Food” but Really Affect Your Health. Nutrients. Agosto 2019.11(8):1902.
  • Rauber F, et al. Ultra-Processed Food Consumption and Chronic Non-Communicable Diseases-Related Dietary Nutrient Profile in the UK (2008⁻2014). Nutrients. Mayo 2018. 10(5):587.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.