5 tapaa hoitaa vitiligoa kotikonstein
Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri Carlos Fabián Avila
Vitiligo eli valkopälvi on ihosairaus. Vitiligoa ilmenee silloin, kun ihon kudokset menettävät normaalia pigmentaatiotaan. Iholla näkyy tällöin normaalia väriä vaaleampia läikkiä, jotka ovat hyvin näkyvillä alueilla kuten käsissä, vatsassa, kasvoissa tai kaulalla.
Joissakin tapauksissa tätä sairautta ilmenee myös suun sisäpuolella, nenäonteloissa, sukupuolielinten ympäristössä ja jopa silmän verkkokalvolla. Vitiligo liittyy pääasiassa ihoon, mutta hoitoon tulisi kuulua myös tunne-elämän tukea, sillä ihmisen itsetunto saattaa joskus olla melkoisella koetuksella.
Mikä aiheuttaa vitiligoa?
Toistaiseksi tutkijat eivät ole pystyneet selvittämään mikä tätä sairautta tarkemmin ottaen aiheuttaa. Toisten mielestä kyseessä on vastustuskykyyn liittyvä ongelma, joka aiheuttaa vasta-aineiden muodostumista ja siten häiritsee ihosolujen kehittymistä. Melanosyytit ovat soluja, jotka ovat vastuussa ihon värin luomisesta, ja ne saattavat muuttua tai vain yksinkertaisesti kuolla, mikä sitten voi aiheuttaa tällaisten valkoisten alueiden ilmenemistä kehon useilla alueilla.
Yksi asia, josta ollaan kuitenkin varmoja vitiligoon liittyen on se, että useimmissa tapauksissa tämä ongelma liittyy perintötekijöihin. Kyseessä on sairaus, johon ei ole olemassa parannuskeinoa, mutta oireita voidaan kyllä hoitaa niin, että vitiligo ei heikennä ihmisen elämänlaatua kohtuuttomasti.
Suosituksia vitiligon hoitoa ajatellen
Vitiligoa sairastavien on oltava erittäin varovaisia ihonsa kanssa, sillä tähän sairauteen liittyy valkoisten alueiden muuta ihoa suurempi herkkyys ja hauraus.
Suojaa itsesi auringolta
On hyvin tärkeää, että suojaat itseäsi auringon haitallisilta UV-säteiltä ja tähän tulisi käyttää jotakin hyvin tehokasta aurinkovoidetta. Laita sitä runsaasti joka puolelle kehoasi, ja odota vähintään puoli tuntia ennen kuin menet ulos aurinkoon.
Voit myös pitää hattuja, aurinkolaseja ja suojaa antavia vaatteita ihosi peittämiseksi, ja kannattaa myös välttää auringossa oleilua päivän kaikkein kuumimpina tunteina. Vitiligosta kärsivät ihmiset polttavat ihonsa auringossa muita helpommin ja tämä tekee kyseisen iho-ongelman vieläkin hankalammaksi.
Vältä tatuointeja
Eräs tatuointitekniikka, nimeltään mikropigmentaatio, peittää vitiligon aiheuttamia valkoisia läikkiä tai ainakin tekee ne vähemmän selkeiksi. Tällä tekniikalla, kuten myös muilla saman tyyppisillä ratkaisuilla on kuitenkin se riski, että ne saattavat tehdä sairauden vieläkin pahemmaksi. Tällöin voi ilmetä uusia valkoisia alueita.
Luonnolliset hoitokeinot vitiligoon
Jotkut luonnolliset tuotteet sopivat vitiligon vaivaamalle iholle erittäin hyvin, sillä ne saattavat hidastaa tämän ongelman etenemistä. On kuitenkin syytä muistaa, että näiden tuotteiden tehokkuus vaihtelee ihmisestä riippuen. Joka tapauksessa olisi tarpeellista noudattaa ohjeita hyvin johdonmukaisesti ennen kuin mitään vaikutuksia voidaan odottaa. Seuraavassa on luonnontuotteita, jotka ovat hyväksi iholle, jossa on vitiligoa.
Papaija
Tämä hedelmä sisältää ravinteita, jotka auttavat stimuloimaan melanosyyttejä, jotka tuottavat melaniinia eli toisin sanoen ihon väriä. Tämä on kuitenkin melko hintava hoitomuoto, sillä papaijaa pitäisi laittaa iholle hyvin usein, mikäli tuloksia halutaan nähdä.
Miten tämä hoito toteutetaan?
- Leikkaa papaijan palanen ja murskaa se ja laita hedelmälihaa sitten suoraan kyseessä oleville ihoalueille. Odota kunnes papaija kuivuu ja toista käsittely kaksi kertaa parhaan vaikutuksen saamiseksi.
- Voit myös tehostaa vaikutusta juomalla papaijamehua.
Punainen savi
Savi sisältää kuparia, joka pystyy auttamaan ihon pigmentaation palauttamisessa. Se myös parantaa verenkiertoa sekä edistää yleisesti ottaen ihon tervettä ulkonäköä.
Miten tämä hoito toteutetaan?
- Sekoita kaksi ruokalusikallista punaista savea inkivääriuutteen kanssa, ja laita seosta kyseessä oleville ihoalueille noin 15 minuutin ajaksi.
Kurkuma
Tämä mauste voi olla hyvin hyödyllinen vitiligon vaivaamalle iholle, sillä se edesauttaa pigmentaation muodostumista luonnollisella tavalla.
Tarvittavat ainekset
- vajaa puoli kiloa raakaa kurkumaa
- reilu 200 grammaa tuoretta inkivääriä
- viiden sitruunan mehu
Miten tämä hoito tulisi toteuttaa?
- Sekoita ainekset kulhossa, ja laita se sitten jääkaappiin. Nauti kaksi ruokalusikallista ennen jokaista ateriaasi.
- Toinen vaihtoehto on valmistaa teetä, jossa on kurkumaa, ja laittaa nestettä sitten suoraan iholle.
Lemnoideae
Lemnoideae eli “vesilinssi” on pienikokoinen vedessä kasvava kasvi, jota löytyy järvistä ja lammista, ja se on hyvä tuote vitiligon vaivaaman ihon kohentamiseksi. Sitä saattaa kuitenkin valitettavasti olla hyvin vaikea löytää kaupoista.
Miten tämä hoito tulisi toteuttaa?
- Jauha kasvia ja tee siitä tahnaa lisäämällä hunajaa. Nauti sitten teelusikallinen kahdesti päivässä aterioiden jälkeen.
Inkivääri
Inkivääristä on tullut hyvin suosittu luonnontuote, sillä sitä voidaan käyttää erittäin monella tapaa lääkinnällisenä ratkaisuna. Siitä on hyötyä myös vitiligon hoidossa, sillä se pystyy tehostamaan verenkiertoa.
Tarvittavat ainekset
- 1 tuore inkiväärin palanen
- 1 teelusikallinen sinappiöljyä
- hiukan jauhettua kurkumaa
Miten tämä hoito tulisi toteuttaa?
- Raasta inkivääri ja sekoita se sinappiöljyn ja jauhetun kurkuman kanssa. Laita tätä tahnaa sitten suoraan vitiligon vaivaamille ihoalueille, ja anna sen vaikuttaa ihollasi 20 minuutin ajan.
Jos vitiligo on siis itseäsi vaivaava iho-ongelma, kannattaa kokeilla näitä luonnollisia tuotteita ja neuvoja, jotta voisit helpottaa tilannetta sekä torjua sairauden etenemistä.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Sad.org.ar. (Consulta 2018). CONSENSO SOBRE VITÍLIGO. Online [http://www.sad.org.ar/wp-content/uploads/2016/04/Consenso-vitiligo-2015.pdf].
- Salinas-Santander, M., Sánchez-Domínguez, C., Cantú-Salinas, C., Ocampo-Garza, J., Cerda-Flores, R., Ortiz-López, R., & Ocampo-Candiani, J. (2014). Vitíligo: Factores asociados con su aparición en pacientes del noreste de México. Dermatologia Revista Mexicana.
- Díaz, V. del C. G., Domínguez, M. A., Pedrero, M. L. P., Santacruz, F. J., Fonseca, A. A., Casas, P. C., & Arreola, L. del P. T. (2011). Guía de práctica clínica para el tratamiento del vitíligo. Dermatologia Revista Mexicana. https://doi.org/10.1016/j.medcli.2013.07.010
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.