5 syytä juoda kahvia
Jos olet aina ajatellut kahvia ikään kuin paheena, tulet iloiseksi kun kuulet että se on itse asiassa juomaa, joka voi olla hyödyllinen terveydellesi. Ja jos treenaat, kahvista voi olla sinulle jopa vielä enemmän hyötyä. Tässä artikkelissa kerrotaan viisi syytä miksi juoda kahvia, miten ylläpitää aktiivista elämäntapaa ja miten nauttia kaikista tämän juoman ominaisuuksista, joita se tarjoaa.
Moni ihminen juo kahvia ensimmäiseksi aamulla, ja tuoreen tutkimuksen mukaan kahvikupillisen juominen auttaa painonpudotuksessa. Espanjalaisessa tutkimuksessa, joka julkaistiin International Sports Nutrition and Metabolism Magazine -lehdessä todettiin, että urheilijat jotka nauttivat kofeiinia ennen urheilua polttivat noin 15 % enemmän kaloreita kolme tuntia urheilun jälkeen verrattuna niihin, jotka ottivat lumelääkettä. Annos, joka aiheutti vaikutukset oli 4,5 milligrammaa kofeiinia yhtä painokiloa kohti. Naisille, jotka painavat 68 kilogrammaa, annos joka pitäisi juoda joka aamu on noin 300 milligrammaa kofeiinia, joka on suunnilleen 340,2 grammaa kahvia.
Erinomaisia syitä juoda kahvia
Katsotaanpa sitten tarkemmin, miksi kahvia kannattaa juoda!
1. Kahvi parantaa verenkiertoa
Tuore japanilainen tutkimus selvitti kahvin vaikutuksia verenkiertoon ihmisillä, jotka eivät olleet juoneet säännöllisesti kahvia. Jokainen osallistuja joi kupillisen jossa oli noin 142 grammaa normaalia ja kofeiinitonta kahvia. Tutkijat mittasivat jälkeenpäin veren virtausta sormessa tietääkseen kuinka hyvin pienimmät verisuonet kehossa toimivat. Ihmisten, jotka joivat kofeiinia sisältävää kahvia, veren virtaus kasvoi 30 % 75 minuutin aikana verrattuna niihin, jotka joivat kofeiinitonta kahvia. Niinpä jos juot kahvia joka aamu tai aterian jälkeen, verenkiertosi voi parantua.
2. Vähentää lihaskipua
Tutkijat Illinoisin yliopistossa selvittivät, että juomalla sellaisen kofeiinimäärän joka vastaa 2 – 3 kupillista kahvia tuntia ennen 30 minuutin korkean intensiteetin urheilua, lihaskivun todennäköisyys pienenee. Johtopäätös on, että kofeiini voi auttaa harjoittelemaan vähän kovemmin rankan urheilun aikana tai jopa muun tyyppisen urheilun aikana, jonka on tarkoitus vahvistaa lihaksia ja/tai kestävyyttä.
3. Parantaa muistia
Tänä vuonna Johns Hopkins -yliopiston julkaisema tutkimus selvitti, että kofeiini parantaa muistia jopa 24 tuntia sen nauttimisen jälkeen. Ihmisille, jotka eivät juo säännöllisesti kahvia annettiin lumelääkettä tai 200 milligrammaa kofeiinia viisi minuuttia kuvasarjan tarkastelun jälkeen. Seuraavana päivänä tutkijat pyysivät molempia ryhmää muistelemaan kuvia ja ryhmä, joka oli nauttinut kofeiinia muisti kuvat huomattavasti paremmin. Tämä tarkoittaa että kahvi voi parantaa muistia. Tämä voisi auttaa todella paljon päivittäin.
4. Auttaa lihasten ylläpitoa
Tuoreessa eläimillä tehdyssä tutkimuksessa Coventry -yliopiston urheilutieteilijät selvittivät, että kofeiini auttoi kompensoimaan ikääntymisestä johtuvaa lihasten voiman katoamista. Suojaavia vaikutuksia havaittiin myös sekä palleassa, tärkeässä lihaksessa jota käytetään hengittämiseen, että selkärangan lihaksissa. Tulokset osoittavat että kohtuullinen ja asianmukainen kofeiinin käyttö voi auttaa säilyttämään yleisen fyysisen kunnon ja vähentää ikään liittyvien vammojen riskiä.
5. Antaa lihaksille energiaa
Journal of Applied Psychology -lehdessä julkaistun tuoreen tutkimuksen mukaan todettiin, että vähäinen määrä kofeiinia urheilun jälkeen voi olla myös hyödyllistä, varsinkin kestävyysurheilussa, jossa treenataan päivä toisensa jälkeen. Tutkimuksessa selvisi että verrattuna pelkkien hiilihydraattien syömiseen, yhdistelmä hiilihydraatteja ja kofeiinia johti 66 % lihasten glykogeenin kasvuun neljä tuntia intensiiviharjoituksen jälkeen. Glykogeeni on tapa jolla hiilihydraatit varastoituvat lihaksiin ja se toimii elinvoimaisena energiana urheilun aikana ja “tankkaa” voimaharjoittelua. Isompi glykogeenivarasto tarkoittaa, että urheilukapasiteettisi kasvaa.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Gotteland, Martín, & de Pablo V, Saturnino. (2007). ALGUNAS VERDADES SOBRE EL CAFÉ. Revista chilena de nutrición, 34(2), 105-115. https://dx.doi.org/10.4067/S0717-75182007000200002
- Ramírez Prada, Dianna Mayrene. (2010). CAFÉ, CAFEÍNA VS. SALUD REVISIÓN DE LOS EFECTOS DEL CONSUMO DE CAFÉ EN LA SALUD. Universidad y Salud, 12(1), 156-167. Retrieved January 18, 2019, from http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0124-71072010000100017&lng=en&tlng=es.
- Roales-Nieto, J. G., San Pedro, E. M., Luciano, A. G., & Coronado, J. L. B. (2004). Efectos del consumo de café para la salud cardiovascular, la diabetes y el desarrollo de cáncer. Psicothema, 16(4), 531-547.
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.