5 syytä emättimen kutinalle
Kutina emättimen alueella on yleinen ongelma, ja se voi johtua monesta eri syystä. Usein kutina on helposti hoidettavissa, mutta jos oireet eivät helpotu, on syytä kääntyä lääkärin puoleen.
Johtuipa kutina mistä syystä tahansa, se on hyvin ikävä ja epämukava vaiva, joka voi aiheuttaa huolta ja ahdistusta, etenkin jos kutinaa ilmenee yhdessä muiden oireiden kanssa.
Naisten on hyvä tarkkailla emättimen alueen oireilua, sillä kutina ja muut oireet voivat olla merkki tulehduksesta tai sairaudesta. Älä kuitenkaan ala panikoida, vaan keskustele asiasta gynekologisi kanssa, joka määrää sinut tarvittaessa lisätutkimuksiin – vain lääkärin vastaanotolla voit saada oikean diagnoosin ja siihen sopivan hoidon.
Suuressa osassa tapauksia emättimen kutina johtuu lievistä ja helposti hoidettavista tulehduksista, joista ei ole pitkäaikaista haittaa. Vain harvoissa tapauksissa kutina johtuu vakavasta ongelmasta.
Tässä artikkelissa tutustumme viiteen yleisimpään emättimen kutinaa aiheuttavaan syyhyn, ja annamme sinulle vinkit kutinan luonnolliseen hoitoon. Oletko itse kohdannut jonkun allaolevista ongelmista?
1. Hiivasienitulehdus
Emättimen luonnollinen pH-arvo on noin 4.7 eli se on suhteellisen hapokas osa elimistöä. Emättimessä kasvaa terveellisiä ja hyödyllisiä maitohappobakteereja, jotka pitävät emättimen pH-arvon ihanteellisella tasolla – tämä ehkäisee sienikasvustojen ja muiden haitallisten mikro-organismien kasvua tällä kostealla, lämpimällä alueella, jossa ne usein viihtyvät.
Monet eri tekijät voivat vaikuttaa negatiivisesti emättimen luonnolliseen pH-arvoon ja ne altistavat tulehduksille ja sienikasvustoille. Useimmiten tulehduksen yhteydessä emättimen vuoto muuttuu paksuksi ja paakkuiseksi, se saattaa haista kummalliselle tai olla väriltään kellertävää. Kutina on kovaa ja jatkuvaa. Palauttaaksesi emättimen bakteeritasapainon on suositeltavaa syödä paljon maitohappobakteereja sisältävää ruokaa, kuten jogurttia.
Jos kutina äityy pahaksi, kokeile alueen huuhtomista vedellä, johon on sekoitettu tilkka etikkaa.
Lue lisää emättimen terveydestä: Helpot hoitokeinot emätintulehduksiin
2. Emätintulehdus
Emätintulehdus voi syntyä silloin, kun emätin ärtyy esimerkiksi liian vahvoista pesuaineista tai liian rankasta pesemisestä tai kylpemisestä. Emätintä ei tule koskaan huuhdella tai pestä tavallisella saippualla, vaan pelkkä vesi riittää alapään pesuun, tai voit myös joskus käyttää intiimialueelle tarkoitettua hellää saippuaa.
Joskus hajustettu ja värillinen WC-paperi voi myös ärsyttää herkkää emätintä. Vältä kosteissa vaatteissa oleskelua: kuivaa emättimen alue suihkun, kylvyn tai uimisen jälkeen, ja vaihda päälle kuivat vaatteet treenin tai uimahetken jälkeen.
Välttääksesi inhotavat tulehdukset kannattaa emättimen alue pestä lämpimällä vedellä ja intiimialueen pesuun tarkoitetulla hellävaraisella saippualla, joka auttaa säilyttämään emättimen luonnollisen pH-tasapainon. Vältä deodorantteja ja muita suihkeita alapään alueella.
3. Karvojen ajelu
Karvojen ajelu höylällä tai muu karvojenpoisto voi laukaista allergisen reaktion emättimen herkällä alueella, joten ei ole mikään ihme, jos karvojenpoiston jälkeen emättimen alueella ilmenee kutinaa ja polttelua.
Ehkäistäksesi ongelman voit käyttää rauhoittavaa voidetta karvojenpoiston jälkeen ja välttää karvojen jatkuvaa poistoa. Suosi esimerkiksi sokerivahausta, joka on tunnetusti hellävaraisempi keino poistaa karvat – sokerointi ei ärsytä ihoa kemikaaleilla tai hajusteilla, eikä se ole yhtä kivuliasta kuin perinteinen kuumavahaus. Käy vahauksessa muutaman viikon välein, älä joka viikko.
4. Sukupuolitaudit
Älä panikoi! Harvoissa tapauksissa emättimen kutina johtuu sukupuolitaudista. Useimmiten taudit eivät ilmene alkuvaiheessa mitenkään, ja kun tauti etenee, ilmenee sen yhteydessä kipua ja tavallisesta poikkeavaa eritettä emättimestä, ei kutinaa. Jos harrastat seksiä useiden kumppaneiden kanssa, on suositeltavaa käydä sukupuolitautitesteissä säännöllisesti, sillä taudit voivat pysyä oireettomina vuosikausia.
Joskus sukupuolitaudit voivat aiheuttaa epämiellyttävää kutinaa, joten jos oireet eivät vastaa hiivatulehdusta tai ne uusiutuvat jatkuvasti, käy gynekologin vastaanotolla.
Jos kutinaa ilmenee yhdessä punoittavien ja kutisevien näppyjen tai kuhmujen kanssa, voi kyseessä olla herpes. Herpes on yksi yleisimmistä sukupuolitaudeista, ja se on tärkeää hoitaa nopeasti, niin ettei se ehdi muuttua krooniseksi.
Lue lisää herpesviruksesta: Miksi huuliherpes palaa aina uudelleen?
5. Ihotaudit
Ihotaudit ja -sairaudet, kuten psoriasis tai krooninen ihottuma voivat olla syypää emättimen alueen kutinaan. Ihottumaan taipuvainen henkilö voi herkistyä myös alapään alueella ja tuntea kutinaa ja kuivuutta.
Psoriasis ja ihottuma voivat ilmetä millä tahansa ihoalueella, ja onkin tärkeää määrittää yhdessä lääkärin kanssa johtuuko emättimen kutina ja ihottuma ihotaudeista tai jostakin muusta syystä. Käänny siis lääkärin puoleen, jotta saat oikeaa ja toimivaa hoitoa ongelmiisi.
Jos psoriasis kehittyy emättimen alueelle, voidaan sitä hoitaa tehokkaasti kortisonivoiteella ja kosteusvoiteilla, joka lievittää oireita nopeasti pitämällä ihon kosteana.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Corazza, M., Toni, G., Zedde, P., Schettini, N., & Borghi, A. (2021). Contact dermatitis of the vulva. Allergies, 1(4), 206–215. https://www.mdpi.com/2313-5786/1/4/19
- DeMaria, A. L., Flores, M., Hirth, J. M., & Berenson, A. B. (2014). Complications related to pubic hair removal. American Journal of Obstetrics and Gynecology, 210(6), 528.e1–528.e5285. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4040320/
- Khedkar, R., & Pajai, S. (2022). Bacterial Vaginosis: A Comprehensive Narrative on the Etiology, Clinical Features, and Management Approach. Cureus, 14(11), e31314. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9735379/
- Lambert, J. (2014). Pruritus in female patients. BioMed Research International, 2014, 541867. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3966341/
- Raef, H. S., & Elmariah, S. B. (2021). Vulvar Pruritus: A Review of Clinical Associations, Pathophysiology and Therapeutic Management. Frontiers in Medicine, 8, 649402. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8058221/
- Savas, J. A., & Pichardo, R. O. (2018). Female Genital Itch. Dermatologic Clinics, 36(3), 225–243. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29929595/
- Willems, H. M. E., Ahmed, S. S., Liu, J., Xu, Z., & Peters, B. M. (2020). Vulvovaginal Candidiasis: A Current Understanding and Burning Questions. Journal of Fungi (Basel, Switzerland), 6(1), 27. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7151053/
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.