5 ruokaa suoliston puhdistamiseen
Kirjoittanut ja tarkastanut liikuntapedagogi ja ravitsemusterapeutti Elisa Morales Lupayante
Ruoansulatuselinten lasketaan alkavan mahalaukusta ja päättyvän peräaukkoon. Suolistoon kuuluvat ohutsuoli ja paksusuoli, ja suoliston tehtävänä on irrottaa ihmisen syömästä ja juomasta materiaalista kaikki hyödyllinen ravinto ja hivenaineet. Paksusuoli on noin 150 cm pitkä ja se muodostaa ruuansulatusjärjestelmän alemmat osat. Suoliston puhdistaminen kannattaa, sillä se ehkäisee kuona-aineiden kertymistä.
Paksusuolen tehtäviin kuuluvat:
- Suurten vesimäärien imeyttäminen ja kehon nesteytyksen ylläpitäminen.
- Rasvahappojen kierrättäminen.
- Neurologiselle kehitykselle tärkeiden ja uusien punasolujen valmistuksessa tarvittavien vitamiinien imeyttäminen ja hyödyntäminen.
On yleistä, että monet tavalliset ruoka-aineet muuttavat suoliston terveyttä. Tämä voi johtaa ummetukseen, ärsytykseen ja tulehdukseen, mikä puolestaan heikentää suoliston toimintaa.
Tästä syystä on tärkeää lisätä terveellisten, suolta puhdistavien ruokien määrää ruokavaliossa, sillä tämä auttaa ylläpitämään suoliston terveyttä ja ehkäisee yleisiä suolistovaivoja.
Suoliston puhdistaminen ruoan avulla
Jos haluat tietää mitkä ruoka-aineet soveltuvat suoliston puhdistamiseen parhaiten, tulet löytämään vastauksen tästä artikkelista. Jatka siis lukemista, mikäli suolistosi terveys on sinulle tärkeää!
1. Omenat
Omenat ovat yksi parhaimmista vaihtoehdoista mitä tulee suoliston puhdistamiseen. Omenan sisältämät ainekset auttavat poistamaan myrkkyjä ja kuona-aineita, joita suolistoon helposti kertyy.
Jos nautit omenoita oikeaoppisesti, ne voivat ehkäistä ummetusta, ripulia ja tulehdusta tehokkaasti ja täysin luonnollisesti, ilman tarvetta turvautua voimakkaisiin ummetuslääkkeisiin.
Ainekset
- Omena (mikä tahansa laatu tai väri kelpaa)
- 1 rkl chia-siemeniä
- 400 ml vettä
- 1 rkl pellavansiemeniä
- 1 rkl hunajaa
Valmistus
- Anna siementen liota vedessä vähintään 6 tuntia.
- Huuhtele omena ja paloittele se, poista siemenkota.
- Kippaa pehmentyneet siemenet, vesi ja omenat tehosekoittimeen. Lisää hunaja ja sekoita tasaiseksi yhden minuutin ajan.
- Kaada juoma kannuun, anna sen odottaa jääkaapissa 3 tuntia ennen nauttimista.
Juoman käyttö
- Voit nauttia 1-2 lasillista juomaa päivässä. Suosittelemme nauttimaan yhden lasillisen tyhjään mahaan heti herättyäsi joka päivä yhden viikon ajan.
2. Selleri
Selleri sisältää runsaasti antioksidantteja sekä A-, B-, ja C-vitamiinia, ja tämän lisäksi selleristä saa fosforia, kaliumia, kalsiumia ja kuitua.Nämä ravintoaineet tekevät selleristä yhden parhaiten puhdistavista ruoka-aineista, ja selleriä nauttimalla voit vahvistaa suoliston terveyttä helposti.
Ainekset
- 2 porkkanaa
- 1 selleritanko
- 400 ml vettä
- 1 rkl pellavansiemeniä
Valmistus
- Huuhtele selleri ja porkkanat huolellisesti.
- Paloittele selleri ja porkkanat pieniksi paloiksi.
- Jauha pellavansiemenet huhmareessa jauheeksi.
- Lisää kaikki ainekset tehosekoittimeen ja sekoita tasaiseksi juomaksi.
- Kaada kannuun ja anna juoman uuttua 40 minuuttia ennen nauttimista.
Juoman käyttö
- Nauti 1-2 lasillista tätä luonnollista juomaa aamiaisen yhteydessä viiden peräkkäisen päivän ajan.
Lue seuraavaksi: 5 herkullista kasviproteiineja ja kuitua sisältävää vegaanismoothieta
3. Papaija
Papaija on trooppinen hedelmä, joka sisältää runsaasti sokereita, kuitua ja papaiinia. Papaiini on entsyymi, joka tehostaa ruuansulatuksen toimintaa ja tämän lisäksi se vaikuttaa elimistöön seuraavilla tavoilla:
- Papaiini tehostaa suoliston toimivuutta
- Papaiini helpottaa ummetusta ja ripulia
- Papaiini vahvistaa suolistoa
- Papaiini tukee suoliston luontaista bakteerikantaa
Ainekset
- 1/4 papaija
- 125 g jogurttia
- 2 rkl hunajaa
Valmistus
- Paloittele tuore papaija, poista siemenet.
- Aseta papaijaviipaleet kulhoon ja lisää jogurtti ja hunaja: tämä on ihanteellinen aamupala tai välipala.
Käyttö
- Nauti jälkiruokana kerran päivässä viikon ajan.
4. Vesi
Vaikka vettä ei pidetä varsinaisesti ruoka-aineena, on veden nauttiminen yksi parhaimmista tavoista pitää suolisto terveenä ja toimivana. Vesi nesteyttää elimistöä, ehkäisee ummetusta ja auttaa poistamaan jätettä ja kuona-aineita.
Vettä nauttimalla:
- Säätelet kehon lämpötilaa
- Nesteytät kehoa kokonaisvaltaisesti
- Poistat myrkkyjä
- Poistat jätteitä suolistosta
Näistä syistä vesi on ehdottoman tärkeää koko elimistön puhdistamisessa ja etenkin suoliston toiminnan ylläpitämisessä.
Jos kärsit suolistovaivoista, kannattaa ensimmäisenä kokeilla nauttimasi vesimäärän lisäämistä. Suositusten mukaan aikuisten tulisi nauttia 2-3 litraa vettä päivässä.
Suositeltua lukemista: 7 merkkiä siitä ettet juo riittävästi vettä
5. Avokado
Avokado sisältää runsaasti K-vitamiinia, foolihappoa, B-vitamiinia ja Omega-3 -rasvoja.
Nämä yhdisteet auttavat puhdistamaan, kosteuttamaan ja ravitsemaan suolta, ja samalla ne säätelevät ja suojaavat bakteerikantaa, joka auttaa tehostamaan suoliston toimintaa.
Ainekset
- 1 avokado
- 2 rkl omenaviinietikkaa
Valmistus
- Leikkaa avokado kahtia ja poista kivi.
- Kaavi hedelmäliha lusikalla kulhoon ja murskaa haarukalla tasaiseksi.
- Lisää omenaviinietikka ja sekoita.
Käyttö
- Nauti seosta vaikka leivän päällä vähintään kolme kertaa viikossa.
Lisäämällä tässä artikkelissa mainittuja ruoka-aineita päivittäiseen ruokavalioosi, pystyt helposti kontrolloimaan ja ehkäisemään suoliston ongelmia. Aloita suoliston puhdistaminen jo tänään!
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Calder PC., Omega 3 fatty acids and inflammatory processes: from molecules to man. Biochem Soc Trans, 2017. 45(5): 1105-1115.
- Jiang T, Gao X, Wu C, et al. Apple-Derived Pectin Modulates Gut Microbiota, Improves Gut Barrier Function, and Attenuates Metabolic Endotoxemia in Rats with Diet-Induced Obesity. Nutrients. 2016;8(3):126. Published 2016 Feb 29. doi:10.3390/nu8030126.
- Kooti W., Daraei N., A review of the antioxidant activity of celery (apium graveolens L). J Evid Based Complementary Altern Med, 2017. 22 (4): 1029-1034.
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.