Logo image
Logo image

5 ruokaa jenkkakahvojen karkoitukseen

3 minuuttia
Estääksesi rasvan kertymisen ja jenkkakahvojen muodostumisen lanteille, on sinun otettava käyttöön terveelliset elämäntavat ja fyysinen rasitus. Kokeile näitä luonnollisia aineita terveellisen ruokavalion ja liikuntasuunnitelman tukena.
5 ruokaa jenkkakahvojen karkoitukseen
Kirjoittanut Valeria Sabater
Viimeisin päivitys: 26 joulukuuta, 2022

Jenkkakahvoiksi kutsutaan lantion, alaselän ja vyötärön alueen ylimääräistä rasvakudosta, joka voi näkyä esimerkiksi tiukkojen housujen vyötäröltä epäesteettisesti.

Ikääntyminen, hidas aineenvaihdunta sekä geneettinen perimä määrittää pitkälti kuinka helposti jenkkakahvat muodostuvat. Esteettisten seikkojen lisäksi kyseessä on terveyteen vaikuttava, terveyttä kuvastava ongelma.

Kun rasvaa kertyy vyötärön alueelle huomattava määrä, voi se olla merkki kohonneesta riskistä esimerkiksi sydänsairauksiin, diabetekseen ja korkeaan verenpaineeseen. Rasvakudos voi myös kehittyä sisäelinten ympärille ja levitä verisuoniin, jolloin elimistön toiminnot vaikeutuvat. On tärkeää pitää mielessä muutama seikka mitä tulee jenkkakahvoihin.

Jos tarkoituksenasi on laihduttaa, ei sinun tule näännyttää itseäsi. Elimistö tarvitsee kaloreita energiakseen ja elintärkeiden toimintojen ylläpitoon, eikä nälkäkuuri ole koskaan pitkäaikainen, rakentava vaihtoehto laihdutukseen.

Sinun on varmistettava riittävä kalorien ja ravintoaineiden saanti myös laihduttaessasi. Kun elimistö on näännytystilassa, sen aineenvaihdunta hidastuu ja se tarrautuu entistä hanakammin rasvakudokseen, sillä tätä käytetään vararavintona. Elimistö alkaakin käyttämään lihaskudosta ravintonaan, jolloin menetät lihasmassaa, et rasvaa. Älä siis jätä aterioita väliin tai rajoita syömisiäsi liikaa.

On olemassa muutamia ruoka-aineita, jotka voivat vauhdittaa laihtumista ja jenkkakahvojen palamista osana terveellistä ruokavaliota. Nauti näitä aineita päivittäin ja huomaat pian eron entiseen.

1. Kahvi jenkkakahvojen karkoitukseen

 

Some figure

Pari kupillista kahvia päivässä kulkee käsi kädessä terveyden kanssa. Aivot kiittävät sinua kahvin piristävästä vaikutuksesta, se suojaa maksaa monilta eri sairauksilta ja samalla painosi putoaa helpommin. 

 • Hiljattaisen kliinisen tutkimuksen mukaan kofeiini parantaa kehon kykyä hapettaa rasvoja.
 • Jos nautit terveellistä ravintoa ja muutaman kupillisen kahvia päivässä, tämä helpottaa jenkkakahvojen sulamista.
 • Säännöllinen kofeiinin nauttiminen tehostaa aineenvaihdunnan toimintaa ja edesauttaa ylimääräisen rasvakudoksen palamista adrenaliinin vapautumisen johdosta.

On tärkeää muistaa, että kahvia tulee nauttia kohtuudella. Yksi tai kaksi kupillista päivässä riittää tuomaan terveydelle hyödyllisen vaikutuksen, kun taas liian suuri määrä kofeiinia voi aiheuttaa inhottavia sivuvaikutuksia.

2. Pomeranssi aamiaisella

 

Some figure

Pomeranssi eli hapanappelsiini ei välttämättä kuulosta kovin houkuttelevalta, mutta se on erityisen hyödyllinen ruoka-aine rasvan palamisen kannalta.

Voit käyttää pomeranssia esimerkiksi hilloissa tai muissa makeissa levitteissä, jotka hyödyntävät pomeranssin ravintoaineet, mutta maistuvat samalla makealta. Voit levittää pomeranssihilloa esimerkiksi paahtoleivälle. Hapanappelsiinin hyötyihin kuuluvat:

 • Hapanappelsiini sisältää fenyyliefriiniä, joka on voimakas aineenvaihduntaa tehostava aines.
 • Kun olet tottunut syömään hapanappelsiinia säännöllisesti, tunnet olosi kylläisemmäksi nopeammin ja huomaat että senttejä alkaa katoamaan vyötäröltä.

Lisää pieni määrä hapanappelsiinia ruisleivälle aamupalalla ja saat siitä loistavan apurin rasvanpolttoon. Jos kärsit korkeasta verenpaineesta, on syytä välttää liiallista hapanappelsiinin nauttimista, sillä se kohottaa verenpainetta lievästi.

3. Greippimehu jenkkakahvojen hyvästelemiseksi

Greippi on loistava sitrushedelmä, jota ei tule jättää ruokavaliosta pois. Suosi luomutuotettuja greippejä, joista voit valmistaa mehusi itse – vältä valmismehuja, joihin on lisätty sokereita ja säilöntäaineita. Luonnollinen greippimehu on ihanteellinen lisä ruokavalioon ja samalla saat siitä irti kaikki greipin terveyshyödyt, kuten:

 • Yhdysvaltain Arizonan yliopistossa tehdyssä kokeessa huomattiin, että yhden greipin syöminen päivässä on erityisen hyödyllistä ylipainoisille ihmisille.
 • Greippimehu ei suoranaisesti johda painon laskuun, eikä se polta pois jenkkakahvoja. Greippi parantaa kuitenkin sydämen terveyttä, alentaa kolesterolin määrää veressä ja alentaa korkeaa verenpainetta.
 • Greippimehun nauttiminen tuo mukanaan vaiheittaisia terveyshyötyjä, joiden kautta painon putoaminen käy helpommaksi.

4. Etikkaa, mutta ei mitä tahansa etikkaa

Mitä tulee jenkkakahvojen karkottamiseen, kannattaa kokeilla omenaviinietikan vaikutusta. Omenaviinietikkaa on käytetty jo vuosisatoja erilaisiin tarkoituksiin, ja se soveltuu niin terveyden kuin kauneudenkin hoitoon. Suosi luomutuotettua, mahdollisimman koskematonta omenaviinietikkaa, sillä se sisältää eniten alkuperäisiä ravintoaineita.

Bioscience -julkaisu on käsitellyt monia Washingtonin yliopistossa suoritettuja kokeita, joiden mukaan omenaviinietikan nauttiminen parantaa etenkin vatsarasvan palamista ja poistamista.

Tämän lisäksi omenaviinietikka alentaa kolesterolin määrää, poistaa tukoksia valtimoista ja huoltaa lymfaattista järjestelmää.

Haluatko tietää lisää omenaviinietikasta? Lue: 8 käyttöä omenaviinietikalle kauneudenhoidossa

5. Chili ja jenkkakahvat

 

Some figure

Muistathan, että laihduttaminen tapahtuu parhaiten terveellistä ruokavaliota noudattamalla ja aktiivista elämää viettämällä. Vaikka tässä artikkelissa käsittelemämme ruoka-aineet helpottavatkin rasvan palamista, ei niitä tulee alkaa nauttimaan liiallisesti. Tämä on tärkeää muistaa etenkin tulisten ruokien kohdalla, sillä liiallisesti nautittuna ne voivat aiheuttaa vatsavaivoja, kuten närästystä.

Chilipippureilla on kuitenkin selkeästi rasvan palamista tehostava vaikutus, josta kiitos kuuluu chilin sisältämälle kapsaisiinille. Kapsaisiini on kemiallinen yhdiste, joka antaa chilille sen mausteisen maun, josta monet nauttivat. Kapsaisiini kiihdyttää aineenvaihduntaa ja heikentää ruokahalua.

Journal of Proteome Research -julkaisun mukaan kapsaisiini stimuloi tiettyjä proteiineja elimistössä, jotka stimuloinnin vaikutuksesta hajottavat rasvaa ja ehkäisevät sen kertymistä.

Jos vatsasi ja makuhermosi kestävät chilin mausteisuuden, lisää sitä erilaisiin ruokiin säännöllisesti. Pieni polttelu maistuu herkulliselta!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Icken D, Feller S, Engeli S, Mayr A, Müller A, Hilbert A, de Zwaan M. Caffeine intake is related to successful weight loss maintenance. Eur J Clin Nutr. 2016 Apr;70(4):532-4.
 • Carr AC, Maggini S. Vitamin C and Immune Function. Nutrients. 2017 Nov 3;9(11):1211
 • Dow, C.A., Going, S.B, Chow, H-H, S., Patil, B.S., Thomson, C.A. The effects of daily consumption of grapefruit on body weight, lipids, and blood pressure in healthy, overweight adults. Metabolism: Clinical and Experimental. 2012, 61:1026-1035 (2012).
 • Pande S., Srinivasan K., Potentiation of hypolipidemic and weight reducing influence of dietary tender cluster bean (cyamopsis tetragonoloba) when combined with capsaicin in high fat fed rats. Journal of agricultural and food chemistry, 2012.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.