Logo image
Logo image

4 vinkkiä saada lapsi lopettamaan peukalon imeminen

3 minuuttia
Kun esikoululaiset imevät peukaloaan, se on paha tapa johon tulee puuttua - ja on olemassa keinoja joilla voit saada hänet lopettamaan sen. Tarvitset vain rakkautta ja kärsivällisyyttä!
4 vinkkiä saada lapsi lopettamaan peukalon imeminen
Kirjoittanut Thady Carabaño
Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Vanhemmat ovat huolissaan kun näkevät lastensa imevän peukaloaan. On totta, että peukalon imeminen voi aiheuttaa vakavia terveysongelmia, eikä ainoastaan hampaihin kohdistuvia ongelmia. Siksi on ymmärrettävää, että vanhemmat ovat huolissaan siitä.

Oletko nähnyt ultrassa sikiön imevän jo kohdussa peukaloaan? Se on hänen tapansa tutkia ympäröivää maailmaa, ja se on täysin normaalia. Joten ennen kuin huolestut liikaa, yritä ensin ymmärtää miksi hän tekee niin.

Peukalo vai tutti?

Vauvoilla on luonnostaan imemisrefleksi. Itse asiassa he tarvitsevat sitä selviytyäkseen. Sillä tavalla he saavat ruokaa ja se rauhoittaa heitä. Imetysiässä olevan vauvan ei välttämättä tarvitse imeä peukaloaan tai käyttää tuttia, sillä hänellä on äiti joka ruokkii ja rauhoittaa häntä.

On kuitenkin normaalia, että vauva alkaa laittaa sormen tai kaksi sormea suuhunsa 2-6 kk ikäisenä. Se on yksi vauvan kehitysvaiheista, tapa tyynnyttää itsensä. 

Some figure

Monet vanhemmat ajattelevat, että tutin antaminen on parempi vaihtoehto kuin antaa vauvan imeä peukaloaan. Sanotaan, että on helpompaa ottaa häneltä tutti pois, kun sen aika tulee. Peukaloa kun ei voi ottaa pois! Molemmilla on kuitenkin samat seuraukset, jos niitä käytetään sen jälkeen kun lapsi täyttää kaksi vuotta:

  • Hampaiden vinoutuminen ja suun epämuodostuminen
  • Ääntämisongelmat
  • Piilevät, taustalla olevat henkiset ongelmat

Kuinka peukalon imeminen saadaan loppumaan?

Yhtälailla kuin vauvalle on normaalia laittaa sormensa (peukalonsa) suuhunsa, on hänelle myös normaalia lopettaa se kahden vuoden ikäisenä. Joten ennen tuota ikää ei ole mitään syytä olla huolissaan.

Kun lapsi täyttää 3 tai 4, ja imee yhä paljon peukaloaan, tarkkaile häntä ja etsi taustalla olevia syitä. Sillä tavalla pystyt löytämään tehokkaampia tapoja saada hänet lopettamaan ja suojaamaan hampaitaan.

Mutta koska lapset eivät ole samanlaisia ja he kehittyvät eri tahtiin, voidaan sanoa että hetki jolloin tulisi alkaa toimia on silloin kun lapsen etuhampaat alkavat ilmestyä. Mikäli huomaat hampaiden alkavan kasvaa erilleen tehdäkseen tilaa peukalolle, on ehdottomasti aika toimia. Tässä 4 perusvinkkiä avuksesi.

1. Päättele syy ja anna lapselle muita vaihtoehtoja

Jos lapsesi imee peukaloaan auttaakseen itseään nukahtamaan, anna hänelle muita tukimuotoja nukkumaanmenon aikaan. Peittele hänet, lue iltasatu, anna hänelle hänen lempipehmolelunsa tai -nukkensa.

Some figure

Mikäli hän imee peukaloaan ollessaan surullinen tai levoton, sinun tarvitsee ehkä vain puhua hänelle, halata ja lohduttaa häntä. Jos lapsesi tekee sitä ollessaan tylsistynyt, on aika kannustaa hänen luovuuttaan ja harhauttaa häntä. Aloita jokin peli, askartele, käy kävelyllä… se voi olla juuri sitä mitä hän todella tarkoittaa imemällä peukaloaan.

2. Selitä seuraamukset

Toisinaan hypätään vain suoraan erilaisten keinojen käyttöön tai lääkärillä käyntiin, kun voitaisiin vain aloittaa istumalla alas ja juttelemalla lapsen kanssa. Anna hänelle yksinkertainen selitys siitä miksi ei ole hyvä ajatus imeä peukaloa.

Saatat yllättyä, kuinka paljon lapset ymmärtävät siitä mitä heille sanotaan ja toimivat asianmukaisella tavalla. Kerro lapselle että hänen hampaansa voivat mennä pilalle, että hän ei ole enää vauva ja että nyt on aika lopettaa peukalon imeminen.

Älä kuitenkaan saa häntä tuntemaan oloansa noloksi muiden ihmisten edessä. Älä missään nimessä huuda hänelle tai rankaise häntä, jos huomaat hänet peukalo suussaan. Hän saattaa lopettaa sen tekemisen sinun edessäsi, mutta jatkaa sitä silloin kun hän on yksin. On paljon parempi käyttää positiivista vahvistusta joka kerta kun huomaat hänen käsittelevän ongelman aiheuttajaa (väsymystä, levottomuutta, tylsyyttä) paremmalla tavalla.

3. Peitä peukalo

Saatat tuntea jatkotoimenpiteisiin ryhtymisen olevan välttämätöntä estääksesi lastasi imemästä peukaloaan. Hänellä on luultavasti jonkinlainen kovettuma peukalossa sen imemisestä johtuen, joten peitä se laastarilla ja selitä, että se hoitaa kovettumaa.

Some figure

Laastarin pitäisi olla suojaava, mutta ei liian tiukka. Et halua lapsesi poistavan sitä itse. Mikäli hän yrittää imeä peukaloaan, toimii laastarin rakenne ja maku estona. Jotkut vanhemmat laittavat jopa etikkaa tai sitruunaa siihen tehdäkseen siitä vielä epämiellyttävämpää. Toimi tavalla, joka sopii teille parhaiten.

Jos lapsesi ei kahden viikon jälkeen ole imenyt peukaloaan ja olet tietoinen taustalla olevista syistä, on käytöksen muutos todennäköisesti saatu päätökseen.

4. Hae apua ammattilaiselta

Mikäli mikään ylläolevista vinkeistä ei toimi saadaksesi lapsesi lopettamaan peukalon imemisen, on aika hakea ammattilaisen apua. Oikomishoidosta voi esimerkiksi saada laitteen, joka estää lasta laittamasta peukaloa suuhunsa.

Jos ongelma vaikuttaa kuitenkin suhteettomalta tai mahdottomalta hallita, tulee sinun hakea lapsipsykiatrin apua. Se saattaa olla merkki jostakin syvemmästä, vakavammasta ongelmasta.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Ellingson, S. A., Miltenberger, R. G., Stricker, J. M., Garlinghouse, M. A., Roberts, J., Galensky, T. L., & Rapp, J. T. (2000). Analysis and treatment of finger sucking. J Appl Behav Anal. https://doi.org/10.1901/jaba.2000.33-41
  • Stricker, J. M., Miltenberger, R. G., Anderson, C. F., Tulloch, H. E., & Deaver, C. M. (2002). A functional analysis of finger sucking in children. Behavior Modification. https://doi.org/10.1177/0145445502026003008
  • Pădure, H., Negru, A. R., & Stanciu, D. (2012). The class II/1 anomaly of hereditary etiology vs. thumb-sucking etiology. Journal of Medicine and Life.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.