11 syytä kipuun yhdynnän aikana
Jos koet kipua yhdynnän aikana, kärsit melkoisen tavallisesta ilmiöstä, mutta se saattaa kuitenkin aiheuttaa ongelmia seksuaalisen tyydytyksen kannalta.
American Congress of Obstetricians and Gynecologists -järjestön antamien tietojen mukaan Yhdysvalloissa kolme neljästä seksuaalisesti aktiivisesta naisesta on kokenut jonkinlaista epämukavuutta seksin aikana.
Tämä kipu tai epämukavuus ilmenee usein emättimessä tai muilla alueilla, jotka ympäröivät emättimen aukkoa. Tämä tuntemus ulottuu usein alaselkään, lantion seudulle sekä jopa kohtuun ja virtsarakkoon.
Tämä aiheuttaa muutoksen naisen seksuaalisessa toimintakyvyssä sekä johtaa myös tunnetason reaktioihin.
On olemassa monia erilaisia mahdollisia syitä tähän ongelmaan, ja ne ovat kaikki yhteydessä gynekologisiin ongelmiin ja kiihottumisen puutteeseen.
Tässä artikkelissa haluamme siis kertoa 11 kaikkein tavallisimmasta syystä epämukavuuteen tai kipuun yhdynnän aikana – jatka lukemista, jotta tietäisit, kuinka suhtautua näihin pulmiin omalla kohdallasi!
1. Iho-ongelmat
Yksi tavallinen syy kipuun yhdynnän aikana ovat haavat, joita kehittyy emättimen herkälle iholle.Toinen tavallinen syy on ihotulehdus ja allergiset reaktiot, jotka aiheutuvat emättimen kasvuston pH-arvon epätasapainosta.
Sinun kannattaisikin olla varuillasi hajustettujen saippuoiden tai liukastevoiteiden kanssa, sillä ne saattavat joskus aiheuttaa tällaisia ongelmia.
2. Emättimen repeämä seksistä johtuen
Naisella voi myös syntyä sisäisiä repeytymiä emättimessä seksin aikana. Nämä saattavat sitten aiheuttaa kipua yhdynnän aikana, ja ne voivat johtaa ongelmiin seksuaalisissa suhteissa.
Tällaiset repeytymät aiheutuvat kovasta voimasta joka emättimeen on kohdistunut, ja joskus tämän voiman seurauksena on pieniä vammoja.
Jos kipu jatkuu, ja jos repeämät johtavat muidenkin oireiden ilmaantumiseen, käy gynekologillasi niin pian kuin mahdollista.
3. Emättimen kuivuminen
Emättimen kuivumista voi ilmetä missä tahansa iässä. Se on kuitenkin tavallisempaa vaihdevuosien aikana.
Tämä ongelma syntyy siitä, että naisen estrogeenitasot laskevat. Epätasapaino tätä hormonia koskien vaikuttaa emättimen kosteuteen, ja sen vuoksi tämä hormonaalinen epätasapaino voi aiheuttaa ärtymistä ja polttavaa tunnetta seksin aikana.
Näissä tilanteissa on parasta ostaa liukastevoidetta apteekista, jotta kuivuudesta voitaisiin päästä eroon. Voit myös kokeilla erilaisia kotihoitoja hormonaalisen epätasapainon korjaamiseksi.
4. Emätintulehdus
Vaginitis eli emätintulehdus syntyy siitä, että emättimessä kehittyy sieni- tai bakteeritulehdus. Naisella voi olla epämukavuutta yhdynnän aikana, ja lisäksi voi ilmetä polttavaa tunnetta ja epätavallista vuotoa.
5. Vaginismi
Kyseessä on yksi suurimmista syistä kipuun seksin jälkeen, ja tähän ongelmaan kuuluu myös joskus arpia tai kasvaimia emättimen sisällä.
Vaginismia hoidetaan yleensä jatkuvalla Kegel-harjoitteiden tekemisellä.
6. Episiotomia
Synnytyksen aikana välilihaan tehtävä viilto voi myös aiheuttaa ongelmia yhdynnän aikana vielä kuukausia synnytyksen jälkeenkin.
Jotta tätä pulmaa voitaisin hoitaa, lääkärit ehdottavat fysioterapiaa, lääkitystä sekä joissakin erityistapauksissa myös kirurgiaa.
7. Lateksikondomien aiheuttama allergia
Pieni määrä naisia saa allergisia reaktioita kondomien materiaaleista ja lateksista.Tämän allergisen reaktion aiheuttama epämukavuus alkaa yhdynnän alkuvaiheessa, ja se estää usein naista nauttimasta seksistä täysillä.
8. Tunnetason ongelmat yhdynnän esteenä
Tunne-elämän terveydellä on erittäin suuri rooli yhdynnän aikaansaamaa nautintoa koskien. Jos nainen tuntee esimerkiksi pelkoa, syyllisyyttä, häpeää tai stressiä, hän ei voi täysin rentoutua, mutta rentoutuminen on välttämätöntä jotta kiihottuminen voisi tapahtua.
Tämän vuoksi sitten naisen seksuaalinen halukkuus vähenee, mikä taas voi johtaa kipuun yhdynnän aikana.
9. Ongelmat parisuhteessa
Vaikka moni onkin tästä tietämätön, ongelmat parisuhteessa saattavat olla häiriö seksuaalisen kiihottumisen kannalta.Kommunikaatio-ongelmat, seksuaaliset vaikeudet tai uskottomuus saattavat aiheuttaa negatiivisia seurauksia seksiin liittyen.
10. Tietyt lääkkeet
Yksi ehkäisypillerien sivuvaikutuksista on alhainen seksivietti.
Lisäksi tämä vaikutus ilmenee silloin, kun ihminen ottaa liikaa kipulääkkeitä ja antibiootteja, jotka myös vaikuttavat emättimen luontaiseen kosteuteen.
11. Kystiitti
Virtsarakontulehdus, joka aiheutuu bakteeritulehduksista, voi myös aiheuttaa epämukavuutta seksin aikana.
Jatkuva tarve virtsata, kuten myös polttava tunne emättimessä, aiheuttavat kipua sekä alenemista seksihalukkuudessa.
Naisille on tärkeää hoitaa näitä ongelmia jo hyvissä ajoin, jotta niitä voitaisiin estää vaikuttamasta negatiivisesti seksielämään.
Gynekologin luona käynti antaa selvyyden siitä, mikä ongelma on kyseessä ja mikä olisi paras tapa sen hoitamiseksi ja hallitsemiseksi.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Misher, C. (2022). Vaginal dryness and painful intercourse. Cancer Resources from OncoLink, & Treatment, Research, Coping, Clinical Trials, Prevention. https://www.oncolink.org/support/sexuality-fertility/sexuality/vaginal-dryness-and-painful-intercourse
- Doyen, J., Demoulin, S., Delbecque, K., Goffin, F., Kridelka, F., & Delvenne, P. (2014). Vulvar skin disorders throughout lifetime: about some representative dermatoses. BioMed research international, 2014, 595286. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3910662/
- Manresa, M., Pereda, A., Bataller, E., Terre-Rull, C., Ismail, K. M., & Webb, S. S. (2019). Incidence of perineal pain and dyspareunia following spontaneous vaginal birth: a systematic review and meta-analysis. International urogynecology journal, 30(6), 853–868. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30770967/
- Moshesh, M., Olshan, A. F., Saldana, T., & Baird, D. (2014). Examining the relationship between uterine fibroids and dyspareunia among premenopausal women in the United States. The journal of sexual medicine, 11(3), 800–808. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24467730/
- Nucera, E., Aruanno, A., Rizzi, A., & Centrone, M. (2020). Latex Allergy: Current Status and Future Perspectives. Journal of asthma and allergy, 13, 385–398. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7532063/
- Reed S. D. (2022). Dyspareunia-where and why the pain?. Menopause (New York, N.Y.), 29(6), 639–641. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9191839/
- Tetik, S., & Yalçınkaya Alkar, Ö. (2021). Vaginismus, Dyspareunia and Abuse History: A Systematic Review and Meta-analysis. The journal of sexual medicine, 18(9), 1555–1570. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34366265/
-
Wahl, K. J., Imtiaz, S., Lisonek, M., Joseph, K. S., Smith, K. B., Yong, P. J., & Cox, S. M. (2021). Dyspareunia in Their Own Words: A Qualitative Description of Endometriosis-Associated Sexual Pain. Sexual medicine, 9(1), 100274. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7930843/
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.