Logo image
Logo image

10 ruokaa, jotka auttavat ahdistusta vastaan

3 minuuttia
Ahdistuksen hoitamisen lisäksi näiden ruokien säännöllinen syöminen voi myös ehkäistä sitä ja parantaa mielialaa.
10 ruokaa, jotka auttavat ahdistusta vastaan
Viimeisin päivitys: 18 helmikuuta, 2019

Tiesitkö, että on olemassa ruokia, jotka rauhoittavat ahdistusta ja toimivat näin ahdistusta vastaan?

Ahdistuksesta kärsivät ihmiset tuntevat tavallisesti suurta epämukavuutta ja paljon yksinäisyyttä tämän häiriön kohdatessaan. Valitettavasti häiriöön ei ole sellaista hoitoa, johon ei liittyisi sivuvaikutuksia tai riskiä riippuvuudesta. Lisäksi jos ahdistus ei ole niin vakavaa, mitään lääkettä ei määrätä siitäkään huolimatta, että vaiva voi aiheuttaa paljon mielipahaa.

Tässä artikkelissa jaamme 10 ruokaa, jotka vaikuttavat positiivisella tavalla hermostoon. Ne tasapainottavat sitä ja taistelevat ahdistusta vastaan, joka on niin yleinen nykyään.

Voiko ahdistusta ehkäistä?

Tilanteen vakavuudesta riippuen ahdistus voi aiheuttaa seuraavia oireita:

 • Takykardiaa
 • Hikoilua
 • Tärinää
 • Ahdistusta rinnassa
 • Hengitysvaikeuksia
 • Ruoansulatusongelmia
 • Lihasjäykkyyttä

Oireet voivat pahentua, jos tätä hankalaa häiriötä ei saada hallintaan.

Jos et noudata mitään erityistä hoitosuunnitelmaa, paras keino taistella ahdistusta vastaan on ruokavalion kautta valitsemalla ruokia, joilla on hermostoa sääteleviä ominaisuuksia.

Ruoat jotka auttavat ahdistusta vastaan

1. Kaakao

Some figure

Puhdas kaakao (ei pidä sekoittaa suklaaseen) sisältää runsaasti tryptofaania, aminohappoa, joka edistää serotoniinintuotantoa. Tällä hermoston välittäjäaineella on kyky tehdä olosta onnellinen.

Voit syödä muutaman palan tummaa suklaata päivässä tai kaakaojauhetta smoothieen sekoitettuna.

Ei tule kuitenkaan unohtaa, että se on myös voimakas stimulantti.

2. Kaura

Kaura on hyvin ravinteikas superruoka, joka kykenee sekä rentouttamaan hermostoa ja rauhoittamaan ahdistusta tai jännittyneisyyttä, että samanaikaisesti antamaan energiaa ja puhtia.

Tästä syystä tätä erittäin hyödyllistä viljaa kannattaisi syödä joka päivä. Sitä voi nauttia esimerkiksi myslissä, juomana, jauhoissa jne.

3. Oluthiiva

Some figure

Oluthiiva eli leivinhiiva on täynnä vitamiineja, kivennäisaineita ja aminohappoja, jotka tasapainottavat hermoston epätasapainoa ja parantavat ihon, hiusten ja kynsien kuntoa.

Sitä voi syödä satunnaisesti, erityisesti vuodenaikojen vaihtuessa tai jos sinulla on ahdistusta.

4. Lehtisalaatti

Lehtisalaatti ei ole kovin tunnettu lääkinnällisistä ominaisuuksistaan, mutta tämä vihreä vihannes on kuitenkin ihanteellinen ahdistuksen ja muiden hermoston häiriöiden, kuten unettomuuden, ehkäisemiseen ja hoitoon.

 • Sitä voi syödä säännöllisesti tai juoda teessä.
 • Suosittelemme aina valitsemaan orgaanista lehtisalaattia, sillä tämä ruoka sisältää tavallisesti paljon torjunta-aineita.

5. Avokadot

Some figure

Avokadojen suuri B-vitamiinipitoisuus auttaa parantamaan mielialaa. Tämä johtuu siitä, että se vapauttaa serotoniinia ja dopamiinia.

Lisäksi tämä hedelmä on superruoka, josta on paljon hyötyä terveydelle, joten sitä olisi hyvä syödä joka päivä.

Avokadot tulisi aina syödä kypsentämättömänä, salaateissa, soseissa, kastikkeissa tai smoothieissa.

6. Sipuli

Sipulit auttavat rauhoittamaan ahdistusta niiden sisältämien fenoliyhdisteiden ansiosta.

Tästä syystä niitä kannattaa lisätä salaatteihin ja kastikkeisiin sekä kaikkiin keittoihin ja pataruokiin.

7. Saksanpähkinät

 

Some figure

Saksanpähkinät ovat herkullisia pähkinöitä, jotka sisältävät magnesiumia ja Omega-3 -rasvahappoja. Nämä vaikuttavat suoraan keskushermostoon.

 • Jotta hyötyisit saksanpähkinöiden ainesosista, pähkinät on aktivoitava liottamalla niitä 8 tuntia ennen syömistä. Tämän tekeminen helpottaa niiden sulamista ja antaa niille enemmän hoitavia ominaisuuksia.
 • Kun ne on aktivoitu, ne voidaan syödä sellaisenaan, lisättynä salaattiin tai kerrosvoileipään tai jopa pirtelöön tai sosekeittoon.

8. Mantelit

Mantelit ovat pähkinöitä, jotka auttavat taistelemaan ahdistusta vastaan.

Ne sisältävät magnesiumia ja rasvahappoja, aivan kuten saksanpähkinät, mutta tämän lisäksi myös sinkkiä mineraalia, jolla on ratkaiseva merkitys mielialan kannalta.

9. Vihreät lehtivihannekset

Some figure

Vihreät lehtivihannekset sisältävät paljon vitamiineja, mm. foolihappoa. Tämä on hyödyllinen ravintoaine ahdistuksen, masennuksen ja muiden hermostohäiriöiden hoidossa.

Voit juoda niitä vihersmoothieissa elimistön vahvistamiseksi, energian saamiseksi ja mielialan parantamiseksi.

10. Banaanit

Banaani on herkullinen ja ravinteikas hedelmä. Ne sisältävät paljon kaliumia, kivennäisainetta joka auttaa lievittämään jännittyneisyyttä ja stressiä ja josta on hyötyä myös lihaksille.

Banaani päivässä on ihanteellinen lisäapu ahdistuksen luonnollisessa ehkäisyssä ja hoidossa.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Sunni AA., Latif R., Effects of chocolate intake on perceived stress; a controlled clinical study. Int J Health Sci, 2014. 8 (4): 393-401.
 • Dreher ML., Davenport AJ., Hass avocado composition and potential health effects. Crit Rev Food Sci Nutr, 2013. 53 (7): 738-750.
 • Larrieu T., Laye S., Food for mood: relevance of nutritional omega 3 fatty acids for depression and anxiety. Front Physiol, 2018.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.