10 keinoa hallita rahanmenoa lomalla
Matkalle lähteminen on hauskaa, mutta rahanmenoa on osattava hallita myös lomalla. Tämä voi olla vaikeaa, sillä mielessä siintää vain tuo suunniteltu matka rannalle, toiseen kaupunkiin tai ulkomaille. Ei pidä kuitenkaan unohtaa, että joudut lopulta palaamaan vanhoihin rutiineihisi. Tästä syystä rahanmenon kanssa on oltava tarkkana myös lomalla.
Kesä on vuodenaika, jolloin rentoudutaan ja nautitaan olosta, mutta pidä silti mielessä taloudellinen tilanteesi, jotta et olisi pulassa loman loputtua. Tänään jaamme vinkkejä rahanmenon hallitsemiseksi loman aikana.
10 keinoa hallita rahanmenoa lomalla
Muista, että useimmissa lomapaikoissa hinnat usein nousevat sesonkiaikaan. Tästä on tehnyt tutkimuksen Fintonic, sovellus, joka järjestää tietoja kulutuskategorioiden mukaan.
Kaikki matkustamiseen tai ajanvietteeseen liittyvä syö yleensä valtaosan budjetista kesäkauden aikaan:
- Lentokoneella matkustaminen
- Kulkuvälineet, kuten auton vuokraaminen
- Polttoaine vuokra-autoon
- Majoitus
- Baarit ja ravintolat
- Pysäköinti ja tietullit
Nämä rahasyöpöt huomioiden tiedämme jo, miten voimme säästää. Tässä siis vinkkimme ensi kesäksi.
1. Matkakohde
Useimmat ihmiset haluavat matkustaa parhaimpiin lomakohteisiin niiden etäisyydestä riippumatta. Matkakohde on kuitenkin parasta valita budjetin mukaan.
On jokseenkin epärealistista miettiä kohde ensin ja sitten katsoa, onko siihen varaa. Ota huomioon, että kesäloma on sesonkiaikaa. Tällöin kohteet, joilla on suurin kysyntä, ovat myös kaikkein kalleimpia.
Tästä syystä kannattaa harkita vähemmän suosittuja kohteita, joissa on vähemmän tungosta; useimmat kohteet ovat joka tapauksessa kiinnostavia. Näin matkalla voi myös olla pidempään.
2. Ajanviete lomalla
Matkakohteen valitsemisen lisäksi on tehtävä muitakin päätöksiä:
- Paikalliset nähtävyydet
- Niiden etäisyys majoituspaikasta
- Mihin tarvitaan kuljetusta
- Niiden hinnat ja muut mahdolliset kulut
Ota selvää, mitkä nähtävyyksistä ovat lähellä toisiaan ja vieraile niissä samana päivänä säästääksesi rahaa. Ota selvää myös mahdollisista alennuksista ja tarjouksista.
Onko tämä tuttua: Mitä on loman jälkeinen masennus?
3. Budjetti: ärsyttävä mutta tarpeellinen
Tässä ei ole kyse siitä, miten paljon haluat käyttää rahaa, vaan kuinka paljon voit käyttää.
Tärkein periaate on olla käyttämättä rahaa, jota tarvitset johonkin muuhun. Sinun on varauduttava odottamattomiin kuluihin kuten auton hajoamiseen, hintojen yllättävään nousuun jne.
Kun budjetti on laadittu, ota siitä 10 % varakassaan etukäteen. Loput 90 % on oikea budjettisi. Tarkoituksena on välttää liiallista tuhlaamista ja toisaalta liiallista kitsastelua.
4. Vertailut ja muut sovellukset
Joudut käsittelemään jonkin verran tietoa laatiaksesi budjetin. Onneksi nykyään on useita sovelluksia, joiden avulla voi vertailla muun muassa kulkuneuvojen, hotellihuoneiden ja aterioiden hintoja. Näin saat paremman arvion siitä, miten paljon rahaa tarvitset.
Tutkimusten mukaan tällaiset vertailusovellukset ovat muuttaneet ihmisten tapaa tehdä matkasuunnitelmia. Ne auttavat jopa päättämään matkakohteen budjetin perusteella.
Kiinnitä kuitenkin vertaillessasi huomiota mahdollisiin ehtoihin sesonkihintojen ja muiden yksityiskohtien osalta, käytitpä apuna sovellusta tai et. Muista, että se pieni printti pitää usein sisällään tärkeää tietoa.
5. Kodinvaihdon edut
Suurimmat kulut matkabudjetissa menevät kuljetukseen, majoitukseen ja ruokaan. Näihin kaikkin voidaan jossain määrin vaikuttaa loman aikana.
On olemassa kodinvaihtosivustoja, joiden kautta ihmiset vuokraavat huoneita kotonaan matkaajille.
Arvioiden mukaan kodinvaihto voi tuoda jopa 40 %:n säästön matkabudjettiin. Aiheesta tehdyt tutkimukset korostavat lisäksi tällaisen matkustustavan hyötyjä, kuten mahdollisuutta parempaan matkaelämykseen kohteessa.
Lue myös: 12 vinkkiä turvalliseen matkustamiseen
6. Aterioiden valmistus
Myös ruokakustannuksiin voi vaikuttaa lomalla. Pyri syömään vain yksi ateria ravintolassa ja loput majoituspaikassa.
Voit ottaa matkalle mukaan ruokaa myös kotoa, esimerkiksi voileipiä. Erityisesti menomatkalle, jos kuljet autolla tai bussilla. Haluat varmaankin myös maistaa paikallisia herkkuja matkakohteessa. Tee niin ihmeessä, mutta pysy poissa ylihintaisista paikoista.
7. Matkatavarat
Pakkaa kevyesti. Liiat matkatavarat vain haittaavat liikkumistasi, erityisesti jos et matkusta omalla autolla.
Tämän lisäksi painavaan matkalaukkuun menee ylimääräisiä kuluja. Lentokoneissa on nykyään maksimipaino matkatavaroille, ja vaikka se vaihteleekin lentoyhtiöiden välillä, rajan ylittäminen tuo usein ylimääräisiä kuluja.
8. Pysy suunnitelmassa hallitaksesi rahanmenoa lomalla
Vaikka ajatus tarkoin suunnitellusta ajanvietosta tuntuu mälsältä, liika improvisaatio voi olla haitaksi ainakin rahanmenon näkökulmasta.
Joskus suunnitelmia on kuitenkin pakko muuttaa. Aioit esimerkiksi mennä puutarhaan, mutta se onkin kiinni, joten voit ehkä käydä sen sijaan museossa. Tee vaihto pääasiassa niin, että se istuu laadittuun budjettiin.
Se mitä tulee välttää, ovat valtavat suunnitelman muutokset, kuten luksussviitin varaaminen, kun raha riittää vain yhden hengen huoneeseen. Tällaiset muutokset voivat tuoda suuria rajoituksia budjettiisi ja lyhentää lomamatkan pituutta.
9. Varo pakonomaista ostelua
Edellä mainittujen kulujen lisäksi pidä mielessä tuliaiset. Ne on sisällytettävä budjettiin, sillä haluat varmastikin ostaa matkalta jotain läheisillesi.
Yleensä ihmisillä on tapana mennä esimerkiksi markkinoille ja haluta ostaa sieltä kaikenlaista. Ole kuitenkin varovainen; nämä kulut on pidettävä kurissa, jotta se ei vaikuttaisi muuhun budjettiin. Et varmastikaan halua jäädä puille paljaille muutaman hassun matkamuiston takia.
10. Muita keinoja hallita rahanmenoa loman aikana
Ota selvää valuuttakurssista matkustaessasi toiseen maahan, jossa on eri valuutta. Valitse paikka, jossa valuuttakurssi on suotuisa. Pyri myös käyttämään kohteessa julkisia kulkuneuvoja tai muita kulkuvälineitä, kuten polkupyörää.
Miten hallita rahanmenoa lomalla: muistettavaa
Teet töitä, opiskelet ja ponnistelet tarkoituksellisesti, joten sinulla on oikeus nauttia lomasta ja matkustamisen hyödyistä. Se tekee hyvää terveydelle.
Sinulla ei kuitenkaan luultavasti ole rajatonta budjettia voidaksesi olla matkalla epämääräisen ajan. Toisaalta useimmat ihmiset pääsevät lomalle vain sesonkiaikaan, mikä syö enemmän rahaa. Tässä mielessä sinun on sumplittava asiat parhaasi mukaan.
Tärkeintä on kaikesta huolimatta myönteinen asenne. Lomasta nauttiminen riippuu täysin itsestäsi ja asenteestasi pikemminkin kuin lomakohteesta. Ne, jotka eivät ole tyytyväisiä siihen mitä heillä on, eivät ole tyytyväisiä milloinkaan. Nauti matkasta tilanteesta riippumatta!
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Berne, C., García-Gonzalez, M., & Mugica, J. (2012). How ICT shifts the power balance of tourism distribution channels. Tourism management, 33(1), 205-214. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0261517711000483
- Celata, F., Hendrickson, C. Y., & Sanna, V. S. (2017). The sharing economy as community marketplace? Trust, reciprocity and belonging in peer-to-peer accommodation platforms. Cambridge Journal of Regions, Economy and Society, 10(2), 349-363. https://academic.oup.com/cjres/article-abstract/10/2/349/2952936
- Jiménez, J. (30 de junio del 2016). Estudios Fintonic: Los gastos que más aumentan en verano. Fintonic News. Consultado el 30 de mayo del 2024. https://www.fintonic.com/blog/estudios-fintonic-los-gastos-que-mas-aumentan-en-verano/
- Rodríguez-Zulaica, A., Pastor, R., & Ara, M. (2017). Evolución de la intermediación turística en España tras la aparición de las TIC en el sector. Revista empresa y humanismo, 87-106. https://revistas.unav.edu/index.php/empresa-y-humanismo/article/view/7925
- Russo, A., & Domínguez, A. (2014). La lógica espacial del intercambio de casas: una aproximación a las nuevas geografías de lo cotidiano en el turismo contemporáneo. Scripta Nova. Revista electrónica de geografía y ciencias sociales, 18. https://www.ub.edu/geocrit/sn/sn-483.htm
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.