Yleisimmät ruoan loiset ja niiden ehkäisy
Kirjoittanut ja tarkastanut ravitsemusterapeutti Saúl Sánchez Arias
Ruoan loiset ovat useita erilaisia mikro-organismeja, jotka voivat vaarantaa ihmisen terveyden. Näitä loisia niellään ruoan mukana ja ne kykenevät asuttamaan suolikanavan jotkut osat tai tuottamaan haitallisia myrkkyjä. On tärkeää tietää, mitkä ovat kaikkein yleisimmät ruoan loiset ja olla tietoinen niistä välttämättömistä toimista, joilla loisinfektio vältetään.
Huomionarvoista on se, että yksi yleisimmistä syistä käydä päivystyksessä on ruokamyrkytys. Tämä tilanne syntyy usein huonojen hygieniatottumusten seurauksena, minkä vuoksi ihminen lopulta nielee ruoansulatusongelmia aiheuttavia patogeeneja.
Jotkut niistä voivat jopa synnyttää allergisia prosesseja ja vaikuttaa haitallisesti muihin tärkeisiin elimiin, kuten maksaan. Millaisia muita vaaroja niihin liittyy?
Tässä artikkelissa kerromme lisää ruoan mukana tulevista loisista.
Ruoan loisiin liittyvät vaarat
Useimmiten ihmiset nielevät loisia tietämättä niitä olevan ruoassa, koska ne ovat niin pieniä. On myös mahdollista, että tuote sisältää vain taudinaiheuttajan munia, jotka sitten kuoriutuvat suolikanavassa aiheuttaen lyhytkestoista haittaa.
Tämä on ehkäpä kaikkein hankalin tilanne hoitaa, koska loinen asettuu isännän sisään ja aiheuttaa jatkuvia terveysongelmia. On tärkeää huomioida, että tällaiset organismit voivat kehittyä keskenään hyvin erilaisissa ruoissa: niitä voi esiintyä tuoreissa tuotteissa, mutta myös säilykkeissä.
Niitä löytyy suhteellisen usein lihasta, jota ei ole käsitelty kunnolla, ja myös joistakin kaloista. Kun ne kehittyvät elimistön sisällä, ne voivat levitä kosketuksen välityksellä, erityisesti jos käsihygieniasta ei huolehdita kunnolla.
Yleisimmät ruoan loiset
Advances in Food and Nutrition Research -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa todetaan, että ruokaperäiset loiset ovat yksi laiminlyödyimmistä patogeeniryhmistä, koska ne ovat niin salakavalia ja niitä esiintyy paljon marginaaliväestöissä. Viime vuosina ne ovat kuitenkin levinneet muihinkin väestöihin ja aiheuttaneet odottamattomia oireita.
Mitkä ovat yleisimmät ruoan loiset? Ja kuinka tartuntariskiä voidaan pienentää? Näihin kysymyksiin vastaaminen on erittäin tärkeää, mistä syystä kerromme aiheesta tarkemmin alla.
Taenia solium
Taenia solium tunnetaan myös väkäheisimatona. Tätä mikro-organismia löytyy pääasiassa sianlihasta, jota ei ole käsitelty tai puhdistettu kunnolla teurastamolla.
Loisia sisältävän ruoan syömisen seurauksena nämä väkäheisimadot pääsevät kehittymään suoliston sisällä. Ne muistuttavat ulkomuodoltaan matoja ja niillä on kyky imeä syömämme ruoan ravintoaineet.
Parasite Immunology -lehdessä ilmestyneen tutkimuksen mukaan tämä voi aiheuttaa ihmisellä vähittäistä painonlaskua, mikä johtaa tietenkin jatkuvaan aliravitsemustilaan.
Yleisimmät ruoan loiset: Echinococcus granulosus
Tämä loinen elää tavallisesti koirien suolistossa. Tutkimukset ovat kuitenkin osoittaneet, että se voi levitä myös ihmisiin saastuneen lihan, kuten sianlihan, syönnin välityksellä.
Se on heisimadon muotoinen organismi, vaikkakin kooltaan pieni. Se saa aikaan proteiinien kulutusta, mikä vähentää aminohappojen biosaatavuutta ihmisen käytössä. Tämän seurauksena siitä on merkittävää haittaa terveydelle.
Opi lisää: Onko maahan pudonnut ruoka syömäkelpoista?
Toxoplasma gondii
Tämä alkueläin voi aiheuttaa toksoplasmoosia ihmisillä. Se on pääasiassa kissoissa elävä mikro-organismi, jonka siirtyminen raskaana olevaan naiseen saa aikaan haitallisia seurauksia sikiölle.
Toksoplasmoosin hoito edellyttää erilaisia lääkkeitä, jotka kykenevät vaikuttamaan foolihapposynteesiin. Näin hoito haittaa loisen elämää ja lisääntymiskiertoa.
Toksoplasmoosin kliinisessä kuvassa erottuvat erityisesti flunssankaltaiset oireet, kuten kuume. Tämä tauti voi olla jopa kohtalokas ihmisillä, joilla on heikentynyt immuunijärjestelmä.
Jotkut tutkimukset myös viittaavat siihen, että tämän patogeenin tarttuminen saattaa lisätä riskiä sairastua skitsofreniaan keskipitkällä aikavälillä.
Strategioita riskien minimoiseksi
Yksi tehokkaimmista menettelytavoista ruokaperäisen loisinfektioriskin vähentämisessä on olla äärimmäisen huolellinen ruokahygienian kanssa. On erittäin tärkeää pestä tuoreet elintarvikkeet oikeaoppisesti, lihatuotteita lukuun ottamatta.
Lisäksi on tärkeää varmistaa, että ruoan sisälämpötila on riittävän korkea kypsennyksen aikana, sillä tämä on tehokas menetelmä mahdollisten ruoan sisällä olevien taudinaiheuttajien tuhoamiseksi.
Raa’an ja kypsennetyn ruoan käsittelyssä ei koskaan tulisi käyttää samoja keittiövälineitä. On myös tärkeää puhdistaa keittiövälineet mahdollisimman hyvin sekä pestä kädet ennen ruoan käsittelyä.
Jäädytetty ruoka tulisi aina sulattaa jääkaapissa ja välttää tuotteen jättämistä huoneenlämpöön. Tämä saattaisi edistää sen sisällä tai pinnalla olevien munien kuoriutumista.
Sinua saattaa kiinnostaa myös tämä artikkeli: Viisi valeuutista ravitsemuksesta
Varo ruoan loisia
Loisinfektion saaminen ruoasta on suhteellisen yleistä, ja se on ongelma joka voi vakavasti vaarantaa ihmisen terveyden. Se ei ainoastaan vaikuta haitallisesti ravintoaineiden aineenvaihduntaan tai niiden käytettävyyteen, vaan voi johtaa myös maksavaurioon ja jopa hengenvaaralliseen yliherkkyysreaktioon.
Lisäksi raskaana olevien naisten kohdalla jotkut myrkytykset ovat erittäin vaarallisia, koska ne vaarantavat sikiön hengen. Neuvommekin hankkimaan aina kaikkein laadukkaimpia raaka-aineita, jotka ovat läpäisseet puhtaustarkistukset ja joilla on asianmukainen sertifikaatti.
Ruoka pitää myös kypsentää täydellisesti, jotta mahdolliset sisällä elävät patogeenit varmasti tuhoutuvat. Tuotteiden säilytyksessä tulee hyödyntää turvallisia menetelmiä, jotka pitävät ruoan hyvässä kunnossa loisten lisääntymisen ehkäisemiseksi.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Gonzales I., Rivera JT., Garcia HH., et al., Pathogenesis of taenia solium taeniasis and cysticercosis. Parasite immunol, 2016. 38 (3): 136-46.
-
Robertson, L. J. (2018). Parasites in Food: From a Neglected Position to an Emerging Issue. In Biological Emerging Risks in Foods (pp. 71–113). Elsevier. https://doi.org/10.1016/bs.afnr.2018.04.003
- Almulhim AM., John S., Echinococcus granulosus. StatPerals, 2020.
- Xiao J., Prandovszky E., Kannan G., Pletnikov MV., et al., Toxoplasma gondii: biological parameters of the connection to schizophrenia. Schizophr Bull, 2018. 44 (5): 983-992.
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.