Logo image
Logo image

Yleisiä myyttejä koronaviruksesta

3 minuuttia
Koronaviruksesta leviää paljon myyttejä, pääosin sosiaalisten medioiden kautta. Maailma on hyvin vakavan tilanteen edessä, ja nyt ei ole oikea hetki huomioida tai uskoa sellaista tietoa, joka ei tule luotettavista lähteistä.
Yleisiä myyttejä koronaviruksesta
Viimeisin päivitys: 22 toukokuuta, 2020

Koronaviruksen myötä esiin on noussut monia myyttejä. Varsinkin sosiaaliset mediat ovat täynnä valeuutisia, erityisesti koskien mahdollisia hoitoja sairauteen tai pandemian vaaroja ja laajuutta. Kaikki nämä koronavirusta koskevat myytit ovat haitallisia, koska ne aiheuttavat hämmennystä ja voivat saada ihmiset toimimaan mahdollisesti riskialttiilla ja hyödyttömillä tavoilla. Ensimmäinen suositus onkin näin ollen etsiä tietoa vain vahvistetuista ja luotettavista lähteistä väärien tietojen välttämiseksi. Alta löydät yleisiä myyttejä koronaviruksesta.

Se, mihin suuntaan pandemia etenee, riippuu pitkälti kyvystämme suhtautua siihen järkevästi. Tämän saavuttamiseksi on parasta hankkia vain asiallista tietoa ja noudattaa terveysviranomaisten suosituksia. Alla on joitakin koronviruksesta liikkuvia myyttejä, jotka on hyvä kumota.

Yleisiä myyttejä koronaviruksesta

Myytti: Koronavirus on yksi historian vaarallisimmista taudeista

Koska tämä sairaus saa mediassa niin laajalti huomiota, ihmiset ovat alkaneet uskoa sen olevan pahin pandemia koko maailman historiassa, vaikka todellisuudessa näin ei ole. Se, mikä tekee koronaviruksesta vaarallisen, on sen herkkä tarttuvuus, ei sen tappavuus.

Toinen hälytyskelloja soittanut tekijä on se, että virus on uusi ja tästä syystä tuntematon. Koska asiantuntijat eivät vielä tiedä siitä paljon, sen käyttäytymistä on mahdotonta ennakoida. Kun aikaa kuluu, viruksesta saattaa löytyä uutta tietoa.

Tällä hetkellä taudin kuolleisuus on WHO:n mukaan arviolta 3,4 %. Tämä tarkoittaa sitä, että jokaisesta sadasta tartunnan saaneesta henkilöstä kolme kuolee. Vaikka kaikkien kuolemaan johtavien sairauksien tulisi olla syy huoleen, tässä tapauksessa vain pienelle osalle tauti on kohtalokas.

Jatka lukemista: Kuinka ehkäistä koronavirustartunta ostoksilla käydessä

Some figure

Koronaviruksesta kiertää monenlaisia myyttejä, mikä vaikeuttaa pandemian hallintaa.

Myytti: Se on vain tavallinen flunssa

Toisessa päässä ovat ne ihmiset, jotka vähättelevät tämän pandemian vaaroja. On totta, että tauti aiheuttaa vain lieviä oireita 80 %:lle ihmisistä. Mutta sekin on totta, että sairaus vaikuttaa keuhkoihin, joka on tärkeä elin.

On myös edelleen epäselvää, kuinka tämä virus käyttäytyy. Asiantuntijat eivät ole varmoja, voiko se muuntautua vai ei. Toisin sanoen meillä on edessämme uhka, jota emme vielä täysin tunne. Tällaisessa tilanteessa ainoa järkevä teko on olla erittäin varovainen ja välttää riskien aliarviointia.

Lisäksi, kuten jo mainitsimme, tämä nimenomainen virus tarttuu hyvin herkästi. Jos tartuntojen määrä kasvaa, myös kuolleiden määrä kasvaa, sillä tartuntojen lisääntyessä kasvaa myös riski siitä, että se voi saavuttaa kaikkein haavoittuvaisimmat väestön osat, kuten hyvin pienet lapset, vanhemmat aikuiset ja ne ihmiset, joilla on heikentynyt immuunijärjestelmä.

Lue lisää täältä: Koronaviruksen oireet: mitä meidän tulee tietää?

Yleisiä myyttejä koronaviruksesta: Kotikonstit

Useat koronavirukseen liittyvistä myyteistä koskevat kotikonsteja taudin pysäyttämisessä tai parantamisessa. On kuitenkin sanottava, että tällaisten kotikonstien tehosta ei ole tässä tapauksessa mitään tieteellisiä todisteita.

On esimerkiksi väitetty, että valkosipuli voisi pysäyttää infektion. Vaikka Maailman terveysjärjestö (WHO) on ilmaissut, että tällä kasvilla on antimikrobisia ominaisuuksia, todellisuudessa ei ole mitään näyttöä sen tehosta koronavirusta vastaan. Sama koskee hopeavettä ja “ihmeitä tekeviä” lisäravinteita.

Tällä hetkellä koronaviruksen hoitamiseksi ei ole lääkkeitä, ja vielä vähemmän kotikonsteja. On sanomattakin selvää, että on erittäin tärkeää välttää itselääkintää, sillä tämä voi peittää COVID-19 -taudin oireet ja aiheuttaa näin suurempia terveysriskejä.

Some figure

On myytti, että valkosipuli torjuu koronavirusta. Tätä väitettä eivät tue mitkään todisteet.

Hygienian merkitys ei ole myytti…

Lopuksi on tärkeää korostaa sitä, että tiheä käsienpesu ja antibakteerisen käsidesin käyttö ovat hyväksi havaittuja toimenpiteitä tartuntariskin pienentämisessä. On arvioitu, että käsien peseminen auttaa pienentämään tartunnan saamisen riskiä jopa 50 %. Kaikkein tehokkain menetelmä on silti muiden ihmisten välttäminen ja karanteeniin jääminen altistumista epäiltäessä.

… mutta tehokkaiden desinfiointiaineiden tarve on

Ei ole totta, että käsiin on levitettävä kodin desinfiointiainetta tartuntariskin pienentämiseksi. Sekään ei ole totta, että kasvosuojukset estävät viruksen pääsemistä elimistöön. Tämänhetkisten tietojen mukaan koronavirus selviää vain muutaman tunnin esineiden pinnoilla, mistä syystä tätä kautta on epätodennäköisempää saada tartuntaa.

Kädet kannattaa silti aina pestä sellaisten esineiden koskettamisen jälkeen, joita monet ihmiset ovat käsitelleet.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Bonilla-Aldana, D. K., Villamil-Gómez, W. E., Rabaan, A. A., & Rodriguez-Morales, A. J. (2020). Una nueva zoonosis viral de preocupación global: COVID-19, enfermedad por coronavirus 2019. Iatreia, 1(1).
  • Coria-Lorenzo, José de Jesús, et al. “Influenza y los virus aviar: la amenaza latente de un nuevo virus pandémico.” Acta Pediátrica de México 40.3 (2019): 154-165.

 


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.