Logo image
Logo image

Yhteys lymfa-ja verenkiertojärjestelmän välillä

3 minuuttia
Lymfa- ja verenkiertojärjestelmä ovat kaksi isoa suonien verkostoa, joiden sisällä kulkee nestettä. Tässä artikkelissa kerromme niiden välisestä yhteydestä ja niiden toiminnasta erikseen.
Yhteys lymfa-ja verenkiertojärjestelmän välillä
Viimeisin päivitys: 03 maaliskuuta, 2022

Lymfa- ja verenkiertojärjestelmä ovat kaksi perustavanlaatuista elimistön rakennetta. Kumpikin on periaatteessa laaja suonien verkosto, joka kulkee kaikkialla elimistössä. Usein ihmiset pitävät niitä toisistaan erillisinä järjestelminä, mutta näin ei ole. Tässä artikkelissa kerromme, millainen yhteys lymfa- ja verenkiertojärjestelmän välillä on.

Lymfajärjestelmä ja verenkiertojärjestelmä ovat kytköksissä toisiinsa. Tämän yhteyden pääasiallisena tehtävänä on säädellä elimistössä olevan nesteen määrää. Lisäksi se mahdollistaa infektioiden ja tautien torjumisen.

Näiden järjestelmien tehtävät ovat monimutkaisia, mutta saat tietää niistä artikkelin lopussa. Nyt kerromme verenkierrosta ja lymfajärjestelmästä sekä siitä, miten ne täydentävät toisiaan.

Mikä on verenkiertojärjestelmä?

Verenkiertojärjestelmän tehtävänä on kuljettaa verta kudoksiin ja elimiin kaikkialla kehossa. Järjestelmä koostuu verisuonista ja sydämestä. Sydän on se elin, joka pumppaa verta suonten läpi.

Tämä on erittäin tärkeää, sillä veri kuljettaa happea, jota kaikkien kudosten solut tarvitsevat elääkseen. Myös muita aineita (ravintoaineita, hormoneja ja kaasuja) kulkeutuu veressä, kuten selitetään tässä Visuals Online -lähteen artikkelissa.

Verenkiertojärjestelmä auttaa osaltaan myös poistamaan kuona-aineita, kuten hiilidioksidia ja tiettyjä proteiineja. Lähes 90 % kaikesta pumpatusta verestä palaa sydämeen.

Kudokset suodattavat loput 10 % hiussuonten ansiosta. Tämä suodatettu neste sisältää proteiineja, kuona-aineita, bakteereja ja muita mikro-organismeja ja erottautuu valtaosasta verisoluja.

Mikä on lymfajärjestelmä?

Lymfajärjestelmä on verenkiertojärjestelmän tavoin suonien ja kudosten verkosto. Tässä tapauksessa kuljetettu neste tunnetaan lymfana eli imunesteenä. Imusuonet ovat putkimaisia rakenteita, jotka kulkevat läpi elimistön. Eri puolilla elimistöä on myös 500–600 imusolmuketta.

Lymfajärjestelmän pääasiallinen tehtävä on puhdistaa imuneste epänormaaleista soluista ja tarttuvista mikro-organismeista. Toisin sanoen sillä on johtava asema immuunijärjestelmässä. Siihen kuuluvia elimiä ovat nielurisat, kateenkorva ja perna.

Kaikkien näiden elinten tehtävänä on muodostaa immuunijärjestelmän soluja, kuten T- ja B-lymfosyyttejä. Näiden vastuulla on torjua patogeeneja erikoistuneella tavalla. Ne kulkeutuvat imunesteen mukana ja kertyvät suurina määrinä imusolmukkeisiin, jotka suodattavat mahdollisesti haitalliset partikkelit.

Some figure
Lymfajärjestelmä ulottuu elimistön joka kudokseen.

Sinua saattaa kiinnostaa myös: 6 imusuonia puhdistavaa luontaishoitoa

Millainen yhteys lymfa- ja verenkiertojärjestelmän välillä on?

Jotkut luulevat, että lymfa- ja verenkiertojärjestelmä ovat toisistaan erillisiä. Verisuonet eivät kuitenkaan ole läpäisemättömiä, ja pieniä määriä nestettä voi tihkua niistä ulos.

Breast Cancer -sivuston artikkelin mukaan tämä neste kertyy solujen ja kudosten välisiin tiloihin. Lymfajärjestelmän suonet keräävät sen ja muodostavat imunesteen.

Lymfajärjestelmä ei ole umpinainen, toisin sanoen se voi erittää tai kerätä nesteitä. Toisin kuin verenkiertojärjestelmällä, sillä ei ole sydäntä vastaavaa pumppua nesteen kierrättämiseen, minkä vuoksi imuneste liikkuu hitaasti.

Imunesteen liike johtuu lihasten imusuoniin kohdistamasta paineesta. Tästä syystä liike, kuten kävely, stimuloi imunestekiertoa.

Imunestekierto

Pienempiä imusuonia kutsutaan myös hiussuoniksi, ja neste kertyy niiden kautta. Imuneste siirtyy näistä imuhiussuonista kerääviin suoniin, jotka ovat isompia ja läpällisiä.

Läpät päästävät imunesteen kulkemaan vain yhteen suuntaan. Tämä neste kulkee imusolmukkeiden kautta, jotka ovat siis vastuussa mahdollisten kuona-aineiden, toksiinien ja mikro-organismien suodattamisesta.

Ne pitävät sisällään immuunijärjestelmän soluja, joten ne voivat torjua infektioita. Vaikka imusolmukkeita on kaikkialla elimistössä, niitä on enemmän tietyillä alueilla, kuten kainaloissa, nivusissa ja kaulalla.

Imuneste poistuu imusolmukkeista mennäkseen imutiehyisiin, ja nämä tiehyet päästävät sen isoon laskimoon. Näin neste palaa verenkiertojärjestelmään.

Tutustu myös: Lymfajärjestelmä: neljä mielenkiintoista faktaa, jotka kannattaa tietää

Lymfa- ja verenkiertojärjestelmän infektiot

Lymfajärjestelmän tehtävänä on puhdistaa elimistön nesteitä ehkäistäkseen infektioita. Veri on yleensä steriiliä, sillä verenkiertojärjestelmä on umpinainen.

Veri voi kuitenkin infektoitua haavojen, katetrien tai neulojen kautta. Tällöin immuunisolut, vasta-aineet ja muut tekijät hyökkäävät taudinaiheuttajia vastaan.

Kun elimistö epäonnistuu tässä torjunnassa, mikro-organismit leviävät nopeasti. Kun vereen pääsee bakteereja, kyseessä on bakteremia, ja kun sinne pääsee viruksia, kyseessä on viremia. Septikemiasta puolestaan on kyse silloin, kun taudinaiheuttajat alkavat lisääntyä ja levitä veressä.

Lymfajärjestelmän infektiot

Lymfajärjestelmässäkään ei yleensä ole mikrobeja, sillä immuunisolut tuhoavat mahdolliset taudinaiheuttajat jo varhaisessa vaiheessa.

On kuitenkin olemassa hyvin virulentteja patogeeneja, jotka voivat päästä tämän puolustuksen läpi. Tällöin lymfajärjestelmässä on infektio, joka johtaa voimakkaaseen tulehdusvasteeseen. Kyseessä sanotaan olevan lymfangiitti, kun tämä vaste tapahtuu imusuonissa.

Kun tulehdus puolestaan on imusolmukkeessa, henkilöllä on lymfadeniitti (imusolmuketulehdus). Tämä on yleistä ihmisillä, joiden immuunijärjestelmä on heikentynyt.

Some figure
Lymfadeniitti on pahamaineisempi lapsilla, mutta se ei aina ole merkki mistään vakavasta.

Lymfa- ja verenkiertojärjestelmää voi stimuloida

Lymfajärjestelmä on yhteydessä verenkiertojärjestelmään ylläpitääkseen nesteen määrän tasaisena elimistössä. Nämä järjestelmät toimivat yhdessä suojatakseen elimistöä mahdollisilta infektioilta.

Toisin kuin verenkiertojärjestelmällä, lymfajärjestelmällä ei ole pumppua imunestekierron stimuloimiseksi. Siksi neste voi kertyä.

Yksi keino stimuloida lymfajärjestelmää on harrastaa liikuntaa. Vaihtoehtoja ovat esimerkiksi kävely, hölkkä, uinti tai lihaskuntotreeni. Toinen vaihtoehto on hieronta.

Lymfahieronta parantaa imunestekiertoa. Siinä kehon eri alueita painellaan kevyesti suonten reittejä pitkin. Näin se vähentää nesteturvotusta ja stimuloi lymfajärjestelmää.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • El sistema linfático. (n.d.). Retrieved May 6, 2021, from https://www.breastcancer.org/es/tratamiento/linfedema/como/sistema_linfatico
  • Sistema Circulatorio y Sistema Linfático (Circulatory System And Lymphatic System): Image Details – NCI Visuals Online. (n.d.). Retrieved May 6, 2021, from https://visualsonline.cancer.gov/details.cfm?imageid=12215
  • Vinyes, Frederic. La linfa y su drenaje manual. RBA Libros, 2016.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.