Logo image
Logo image

Yhteys harmaiden hiusten ja stressin välillä

3 minuuttia
Hiusten harmaantumiselle stressin seurauksena on hyvät perusteet. Tästä esimerkkinä on Marie Antoinette -oireyhtymänä tunnettu tila. Lue aiheesta lisää alta.
Yhteys harmaiden hiusten ja stressin välillä
Viimeisin päivitys: 11 huhtikuuta, 2022

Harmaiden hiusten ja stressin välillä on varma yhteys. Harmaantuminen ei välttämättä aina tapahdu yhdessä yössä, kuten yleisesti kuvitellaan, mutta sille on olemassa tieteellinen selitys.

Oletko koskaan kuullut, miten jotkut politiikan johtohahmot vertaavat hiustensa sävyä ennen toimikautensa alkua ja sen loputtua? Useimmilla heistä hiukset tosiaan ovat harmaamammat toimikauden jälkeen.

Tiede on selvittänyt, että stressi saattaa saada hiuspigmenttiä tuottavat kantasolut ehtymään. Kun ne ehtyvät, ne eivät enää värjää hiustuppeja.

Tutkijat havaitsivat yhteyden myös hiusväristä vastaavien geenien ja elimistön immuunivastetta välittävien geenien välillä. Tämä selittää, miksi jotkut ihmiset harmaantuvat vaikean infektion aikana. Perintötekijät liittyvät myös ihosairauteen nimeltä vitiligo, jossa kehoon ilmaantuu valkoisia läiskiä.

Katsotaanpa tarkemmin, mikä on harmaiden hiusten ja stressin välinen yhteys.

Yhteys harmaiden hiusten ja stressin välillä

Jotkut tutkijat pitävät harmaita hiuksia hiusten luontaisena tilana. Niissä ei ole pigmenttiä, ja harmaantuminen lisääntyy ikääntyessä. Tästä näkökulmasta katsottuna uskomus siitä, että harmaannumme stressin seurauksena, on semanttinen virhe. Todellisuudessa hiukset palautuvat normaaliin tilaansa.

Hiusten väri on lähtöisin melanosyytteinä tunnetuista soluista. Nämä solut tuottavat melaniini-nimistä pigmenttiä, joka värjää hiukset ja ihon. Tummuusaste riippuu eumelamiinina tunnetun aineen vaihtelevasta määrästä.

Ikääntyessämme melanosyytit menettävät kykynsä tuottaa melaniinia. Mitä vähemmän melaniinia on, sitä vähemmän tummuutta hiuksissa on, ja tämä havaitaan harmaana. Tämä on tietysti selkeämpää tummahiuksisilla ihmisillä.

Emme siis voi sivuuttaa ikääntymisen vaikutuksia sen mahdollisuuden lisäksi, että stressi aiheuttaa harmaita hiuksia. Harmaantumiselle ei voi mitään, paitsi värjätä hiukset.

Some figure
Stressi voi aiheuttaa harmaita hiuksia kuluttamalla melaniinia tuottavat solut loppuun.

Mietitkö koskaan, voiko stressi vaikuttaa näkökykyyn?

Stressiä vai infektio?

Kuten alussa jo mainittiin, eräässä tieteellisessä tutkimuksessa havaittiin yhteys immuunivasteen geenien ja ihon ja hiusten väristä vastaavien geenien välillä. Tämä merkitsee sitä, että vakava infektio voi nopeuttaa hiusten harmaantumista.

Ei ole mitenkään yllättävää, että vaikeat infektiot, jotka vaikuttavat elimistöön voimakkaasti, ovat stressaavia. Elimistö joutuu ottamaan käyttöön sopeutumismekanismeja, jotka mahdollistavat sen selviytymisen periksi antamisen sijaan. Jos se sopeutuu oikein, se pääsee yli tuosta stressistä.

Yllä mainittu tutkimus ehdotti stressin ja harmaantumisen välistä yhteyttä MITF-proteiinin kautta. Tämä proteiini kärsii ihmisen immuunijärjestelmän vaikutuksesta, kun se taistelee isoa infektiota vastaan. Kyseinen proteiini lakkaa tällöin säätelemästä melaniinituotantoa melanosyyteissä, ja solut keskeyttävät toimintansa.

Melaniinin puuttuessa hiuksissa ei ole väriä, jolloin harmaat hiukset lisääntyvät. Tämä ei ole välitön reaktio, mutta henkilöllä saattaa olla tunne tummien hiusten lisääntymisestä, jolloin harmaat näkyvät selkeämmin.

Some figure
Vaikeat infektiot elimistössä saattavat aiheuttaa riittävästi stressiä ja näin harmaantumista.

Käy lukemassa myös: Hiusten harmaantuminen: estetiikka ja ikä

Äkillinen harmaantuminen eli Marie Antoinette -oireyhtymä

Marie Antoinette on tuttu nimi, kun puhutaan hiusten harmaantumisesta paineen alla. Yksi tarina kertoo, että Ranskan kuningattaren hiukset muuttuivat harmaiksi yhdessä yössä, kun hän sai tietää joutuvansa giljotiiniin.

Tästä syntyi nimitys Marie Antoinette -oireyhtymä kuvaamaan kliinisiä tapauksia, joissa hiukset äkillisesti harmaantuvat. Tarkasti ottaen häiriön tieteellinen nimi on canities subita.

Todellisuudessa tässä häiriössä ei ole kyse harmaantumisesta. Canities subita on itse asiassa hiusten äkillistä lähtöä stressin vuoksi. Pohjimmiltaan kyse on siis stressaavasta tilanteesta, mutta seuraukset vaihtelevat.

Jos kaivaudutaan hieman syvemmälle, tiedetään, että kyseessä on pohjimmiltaan autoimmuunisairausStressi ainoastaan nopeuttaa autoimmuuniprosessia aiheuttaen voimakasta hiustenlähtöä. Kun hiuksia lähtee yhtä aikaa paljon, harmaat näkyvät selkeämmin, ja tästä syystä näyttää siltä kuin henkilö olisi äkillisesti harmaantunut.

Tämä ei ole kuitenkaan mikään yleinen häiriö; vain 0,2 % yleisväestöstä on kokenut Marie Antoinette -oireyhtymän. Useimmilla hiukset palautuvat stressaavan tilanteen päätyttyä ilman hoitoa. 20 % näistä tapauksista etenee kuitenkin yleistyneeseen hiustenlähtöön ja täydelliseen alopeciaan.

Muuttuvatko hiukset harmaiksi stressin vuoksi?

Vastaus kysymykseen, harmaantuvatko hiukset stessin vuoksi, on kyllä. Stressi voi laukaista sisäisiä mekanismeja, jolloin melanosyytit menettävät kykynsä tuottaa melaniinia.

Äkillistä harmaantumista eli hiusten muuttumista harmaiksi yhdessä yössä ei kuitenkaan ole olemassa. Tämä Marie Antoinette -oireyhtymäksi kutsuttu häiriö on itse asiassa stressistä johtuvaa alopeciaa eli hiustenlähtöä, eikä sillä ole mitään tekemistä harmaantumisen kanssa.

Käänny ihotautilääkärin puoleen, jos koet hiustesi harmaantuneen liian nopeasti. Lääkäri ostaa ohjeistaa asiassa.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Shah, Vidhi V., et al. “Canities subita: Sudden blanching of the hair in history and literature.” International journal of dermatology 55.3 (2016): 362-364.
  • Harris, Melissa L., et al. “A direct link between MITF, innate immunity, and hair graying.” PLoS biology 16.5 (2018).
  • Triwongwaranat, Daranporn, Rattapon Thuangtong, and Sittiroj Arunkajohnsak. “A review of the etiologies, clinical characteristics, and treatment of canities.” International journal of dermatology 58.6 (2019): 659-666.
  • Kumar, Anagha Bangalore, Huma Shamim, and Umashankar Nagaraju. “Premature graying of hair: review with updates.” International journal of trichology 10.5 (2018): 198.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.