Vihreä lima yskiessä: mitä se tarkoittaa?

Tässä artikkelissa selvitämme, mihin vihreä lima yskiessä voi viitata. Yskiessä esiintyvän liman väri voi osaltaan auttaa diagnosoimaan hengitystietauteja.
Vihreä lima yskiessä: mitä se tarkoittaa?
Samuel Antonio Sánchez Amador

Kirjoittanut ja tarkastanut biologi Samuel Antonio Sánchez Amador.

Viimeisin päivitys: 14 helmikuuta, 2023

Mitä tapahtuu, kun yskiessä erittyy vihreää limaa? Onko kyseessä aina antibiooteilla hoidettava infektio?

Tätä kehonnestettä erittävät nisäkkäillä hengitysteiden limakalvot. Kirjallisuuslähteiden mukaan sen tehtävänä on ylläpitää hengitysteiden kosteutta. Lima vangitsee myös vieraat aineet ja helpottaa niiden poistumista kehosta. Koska se sisältää myös lysotsyymeja (bakteerien vastaisia aineita) sekä vasta-aineita, voimme todeta sillä olevan mikrobien vastaisia ominaisuuksia.

Vaikka se kuulostaakin ehkä kummalliselta, voi liman väri paljastaa potilaan sairauden. Tässä artikkelissa kerromme mitä se tarkoittaa, ja keskitymme erityisesti vihreään limaan. Kerromme myös mihin toimenpiteisiin tulisi ryhtyä.

Liman eri värit

Vaikka aihe ehkä kuulostaakin hieman epämiellyttävältä, on tautien havaitsemisen kannalta tärkeää ymmärtää mistä liman väri tulee ja miksi värimuutosta esiintyy. 

Lääketieteelliset järjestöt ovat luokitelleet nämä värimuutokset seuraavalla tavalla:

  • Vihreä tai keltainen lima: osoitus keuhkoputkentulehduksesta, kystisestä fibroosista, keuhkokuumeesta tai poskiontelotulehduksesta.
  • Ruskea lima: osoitus keuhkoputkentulehduksesta, kystisestä fibroosista, keuhkopaiseesta, keuhkokuumeesta tai pneumokonioosista (mineraaliaineiden tunkeutuminen keuhkoihin).
  • Valkoinen lima: osoitus keuhkoputkentulehduksesta, kroonisesta keuhkoahtaumataudista (COPD), sydämen vajaatoiminnasta tai ruokatorven refluksitaudista (GERD).
  • Musta lima: osoitus sieni-infektiosta hengitysteissä, keuhkopaiseesta, pneumokonioosista ja tupakoinnista.
  • Punainen lima: osoitus sairauksista, joihin liittyy hengitysteiden sisäistä verenvuotoa, kuten jo mainitusta keuhkopaiseesta, tuberkuloosista tai keuhkosyövästä.

Kuten huomaat, liman väri on osoitus siitä, mitä immuunijärjestelmä yrittää poistaa kehosta. Yskiessä erittyvä ruskea lima voi esimerkiksi tarkoittaa, että potilas on vetänyt henkeensä maaperää tai mineraaliainesosia pitkittyneen ajanjakson ajan. Se voi myös osoittaa, että hengitysteissä on kuivunutta verta.

Punainen väri puolestaan saattaa joissakin tapauksissa olla osoitus vakavasta sairaudesta. Se voi tarkoittaa sitä, että jossakin nenäonteloihin ja suuhun yhdistyvässä kehonosassa esiintyy verenvuotoa.

Seuraavassa osiossa keskitymme tarkemmin tämän artikkelin aiheeseen. Mitä yskiessä erittyvä vihreä lima tarkoittaa?

Jatka lukemista vastauksen selvittämiseksi.

Yskään voi liittyä rinta- tai kurkkukipua, joka voi olla myös diagnoosin kannalta suuntaa antava.

Vihreä lima yskiessä: mitä se tarkoittaa?

Kuten olemme jo maininneet, on yskiessä erittyvä vihreä lima osoitus siitä, että keho taistelee infektiota vastaan. Vaikka se saattaakin kuulostaa paradoksaaliselta, johtuu tämä vihreä väri suuresta määrästä kuolleita valkosoluja sekä muista aineista, joita viruksen tai bakteerin vastainen taistelu aiheuttaa.

Tässä joitakin yleisimpiä infektioita vihreän liman erittymiseen.

Akuutti keuhkoputkentulehdus

Tutkimusten mukaan akuutti keuhkoputkentulehdus on yleisin syy diagnoosiin potilailla, jotka kärsivät yskästä ja ovat avohoidossa. Tässä tapauksessa on kyse viruksesta peräisin olevasta infektiosta, sillä 90 % tapauksista johtuu flunssaa aiheuttavasta rinoviruksesta.

Vaikka se ei olekaan kovin yleistä, haluamme silti huomauttaa, että jotkut keuhkoputkentulehdukset johtuvat bakteereista. Yllä mainittujen lähteiden mukaan 32 % potilaista, joilla on yli kaksi viikkoa kestävä yskä, kärsivät Bordetella pertussis -bakteerin aiheuttamasta infektiosta.

Muita oireita ovat:

Kystinen fibroosi

Tässä tapauksessa kyseessä on paljon aggressiivisempi ja vakavampi sairaus kuin aikaisemmin mainittu, sillä se yhdistetään pieneen kuolemanriskiin (tutkimusten mukaan jopa 1,33 potilasta miljoonaa asukasta kohti). Kystinen fibroosiyhdistys (CFF) on raportoinut, että tämä sairaus on perinnöllinen ja eksokriinisen rauhasen vajaatoiminta on sille tyypillinen oire.

Normaalissa tilanteessa rauhaset tuottavat limaa, sylkeä ja muita nesteitä, jotka auttavat kehoa toimimaan normaalisti. Kystisen fibroosin saaneilla potilailla tämä lima on liian paksua ja se tukkii keuhkot ja suoliston. Vihreää limaa erittävä yskä pyrkii pääsemään eroon tästä paksusta toimimattomasta limasta.

Muita tärkeitä sairauteen liittyviä faktoja:

  • Se ei ole tarttuva tauti
  • Siihen ei ole parannuskeinoa
  • Sitä esiintyy noin yhdellä vauvalla 3200:sta

Keuhkokuume

Maailman terveysjärjestön (WHO) mukaan keuhkokuume on syypää noin 15 % kaikista alle 5-vuotiaiden lasten kuolemantapauksista. Se on viruksen, bakteerin tai sienen aiheuttama infektiotauti. Vihreä lima yskiessä viittaa jälleen siihen, että immuunijärjestelmä taistelee tällaisia mikrobeita vastaan.

Keuhkokuumetta aiheuttavia mikrobeita ovat muun muassa Streptococcus pneumoniae ja Haemophilus influenzae (B-tyyppi) –bakteerit, Pneumocystis jiroveci –patogeeninen sieni sekä hengityselinten synkytiaalinen virus. Se saa potilaan keuhkorakkulat täyttymään nesteellä ja mädällä, mikä tekee hengittämisestä kivuliasta sekä rajoittaa hapen imeytymistä. 

Poskiontelotulehdus

Vihreä lima yskiessä on tyypillinen bakteerin aiheuttaman poskiontelotulehduksen oire. Yhdysvalloissa tehtyjen tilastollisten tutkimusten mukaan tämä sairaus vaikuttaa noin 31 miljoonaan potilaaseen vuodessa.

Tässä tapauksessa tautia aiheuttava bakteeri pesiytyy poskionteloihin aiheuttaen nenän tukkoisuutta, liman eritystä sekä kipua tai painetta nenän ja silmien alueilla.

Vihreä lima voi olla osoitus jostain taudista.
Poskiontelotulehduksen yhteydessä esiintyy silmien takana ja nenän ympärillä tuntuvaa pääkipua.

Sinua saattaa myös kiinnostaa: 3 tehokasta tapaa avata poskiontelot

Kuinka vihreää limaa erittävä yskä hoidetaan?

Kuten olemme jo todenneet, voi vihreä lima yskiessä tarkoittaa immuunijärjestelmän reaktiota infektioon tai perinnölliseen sairauteen, kuten kystinen fibroosi. Monet luontaishoidot voivat auttaa lievittämään kurkun ärsytystä, mutta lääkinnällinen hoito voi olla tarpeen sairauden vakavuudesta riippuen.

Hengitystiehoidot eivät monissa tapauksissa ole välttämättömiä, sillä nämä taudit ovat itsenäisiä. Se tarkoittaa sitä, että potilaan immuunijärjestelmä pystyy selviytymään hyökkäyksestä itse. Oireet poistuvat yleensä noin viikon kuluessa.

Muissa tapauksissa voi olla tarpeen aloittaa antibioottikuuri, käyttää inhalaattoreja keuhkojen kapeiden hengitysteiden avaamiseksi tai jopa suorittaa leikkaustoimenpide. Päätöksen tekee asianomainen lääkäri.

On siis tärkeää käydä lääkärissä tutkimuksissa.

Tämä saattaa kiinnostaa sinua...
Näin valmistat yskänääkettä inkivääristä
Askel Terveyteen
Lue se täällä Askel Terveyteen
Näin valmistat yskänääkettä inkivääristä

Yskä voi olla hyvin ärsyttävää. Tässä artikkelissa opetamme valmistamaan yskänlääkettä inkivääristä ja muista luonnollisista ainesosista.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämän julkaisun sisältö on puhtaasti informatiivista. Se ei missään tilanteessa voi avustaa tai korvata lääkärin diagnooseja, hoitoja tai suosituksia. Käänny askarruttavissa asioissa luotetun ammattilaisen puoleen ja pyydä suostumus ennen minkään toimenpiteen aloittamista.