Logo image
Logo image

Verensokeria ja kolesterolia alentava kurpitsajuoma

3 minuuttia
Jotta voisit arvioida tämän verensokeria ja kolesterolia vähentävän kurpitsajuoman vaikutukset terveydellesi, kannattaa käydä verikokeissa ennen hoitoa ja sen jälkeen.
Verensokeria ja kolesterolia alentava kurpitsajuoma
Kirjoittanut Solimar Cedeño
Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Diabetes sekä sydän- ja verisuonitaudit tunnetaan “äänettömyydestään”. On erittäin tärkeä ehkäistä ja hillitä näitä sairauksia, ja verensokerin sekä kolesterolin hillitseminen on avainasia komplikaatioiden estämiseksi. Nyt kerromme, miten kurpitsajuoma auttaa tässä.

Seuraava juoma toimii lisukkeena niille hoidoille, jotka ovat välttämättömiä hormonitasojen sekä niiden yhdisteiden hallitsemiseksi, jotka liittyvät diabetekseen sekä sydän- ja verisuonitauteihin. On selvä, että kurpitsajuoma on kuitenkin vain lisä muutenkin hyvään ruokavalioon, joka sopii kyseisten sairauksien hoitoon.

Mikä on diabetes ja mikä sen aiheuttaa?

Some figure

Diabetes on krooninen sairaus, jota ilmenee silloin, kun ihmisen haima ei toimi kunnolla insuliinia koskien. Joko elin ei tuota insuliinia tarpeeksi, tai sitten se ei käytä sitä tehokkaasti.

Insuliini säätelee kehon sokeritasoja, ja siten kyseisen hormonin epätasapaino voi aiheuttaa verensokerin nousua. Tämä tarkoittaa, että diabetes ei oikeastaan aiheuta korkeaa verensokeritasoa, vaan haiman kyvyttömyyttä hallita insuliinia.

Jos diabetesta ei hoideta, se voi vahingoittaa kehon elimiä tai järjestelmiä. Ääritapauksissa alaraajojen amputointi voi olla tarpeen.

Maailman terveysjärjestön mukaan korkea verensokeri aiheutti 2,2 miljoonaa kuolemaa vuonna 2012, ja vuonna 2014 8,5 % aikuisista kärsi tästä sairaudesta.

Vuodelle 2030 järjestö arvioi, että diabetes tulee olemaan maailman seitsemänneksi suurin kuolinsyy. Siksi sen hoito sekä verensokeritasojen säätely ovat äärimmäisen tärkeitä asioita.

Miksi kolesterolin määrää tulee hallita?

Normaalit kolesterolitasot ovat myöskin hyvin olennaiset ihmisen terveyden kannalta. Kolesteroli on aine, jota on kaikissa kehon soluissa, ja se on tarpeellinen kunnollisen toiminnan takaamiseksi. Jos sitä on liikaa, se kuitenkin sekoittuu muihin aineisiin sekä tukkii verisuonia.

Kun näin käy, ilmenee häiriötä nimeltä ateroskleroosi, joka voi aiheuttaa vaarallisia sydän- ja verisuonitauteja.

Maailman terveysjärjestö on todennut, että sydän- ja verisuonitaudit aiheuttavat kaikkein eniten kuolemia kaikista sairauksista, sillä niihin kuolee 17 miljoonaa henkeä vuosittain. Suuri määrä hyperkolesterolemiasta kärsivistä ihmisistä ei saa kunnollista hoitoa ja kontrollointia tilaansa.

Jos haluat vähentää riskiäsi saada sydän- ja verisuonitauteja, on syytä olla tarkkana ruoan kanssa. Vältä istuma-asentoon painottuvaa elämäntyyliä ja ala liikkua – näin pystyt parantamaan elämänlaatuasi merkittävästi.

Lue aiheesta lisää: Ruokavalio huonon kolesterolin vähentämiseksi

Kurpitsajuoma verensokerin ja kolesterolin säätelemiseksi

Ainekset

  • 100 g kurpitsaa
  • 200 ml vettä

Valmistus

  • Laita raaka kurpitsa paloiteltuna tehosekoittimeen ja anna sen sekoittua veden kanssa tasaiseksi.
  • Juoman koostumus saa olla makusi mukainen – käytä siis itsellesi sopiva määrä vettä. Suosittelemme yhtä lasillista.
  • Kannattaa nauttia tätä mehua joka päivä ennen aamiaista ja jatkaa hoitoa kuukauden ajan. Älä lisää juomaan sokeria, mutta voit halutessasi laittaa hiukan hunajaa.

Kurpitsan hyödyt terveydelle

Some figure

Kurpitsassa on runsaasti kuitua sekä A-, B6- ja E-vitamiinia, kuten myös kaliumia, rautaa, riboflaviinia sekä fosforia. Tämä juoma pystyy säätelemään kolesterolin ja verensokerin lisäksi myös triglyseridien tasoa.

Miten tämä kaikki sitten tapahtuu?

Kurpitsa edistää myrkyllisten aineiden poistumista verenkierrosta ja puhdistaa valtimoita, ja näin päästään paremmin eroon huonosta (LDL) kolesterolista sekä estetään sydän- ja verisuonitauteja.

Kurpitsan sisältämä kuitu auttaa torjumaan ummetusta sekä tehostaa ruoansulatuksen toimintaa. Se myös parantaa kehon toimintaa puhdistamalla pois sen, mitä ei enää tarvita.

Lisätietoa kurpitsasta ja diabeteksesta

Mitä tulee sen vaikutuksiin veren glukoositasoon, useiden tutkimusten mukaan kurpitsa parantaa insuliinin säätelyä rotilla. Tieteilijöiden mukaan tämä vaikutus ilmenee myös diabeteksesta kärsivillä ihmisillä, joten kurpitsa on tosiaankin todistetusti tehokas.

Kun otat sen osaksi ruokavaliotasi juoman tai keiton aineksena, kehosi hyötyy siitä monella tapaa. Älä kuitenkaan unohda, että hyvä ruokavalio yleisesti ottaen on aina tarpeellinen terveyden ylläpitämiseksi. Vältä sellaisia ruokia, jotka muuttavat verensokeri- ja kolesterolitasojasi huonoon suuntaan.

Lisäksi käy asiantuntijalla säännöllisesti saadaksesi analyysin terveydentilastasi, ja jotta hormonien ja erilaisten aineiden määriä voidaan tarkkailla. On syytä säädellä näitä tekijöitä, jos tasoissa ilmenee muutoksia.

Muista, että tällaisten poikkeamien huomaaminen ajoissa on tärkeää, jotta voidaan estää myöhempiä komplikaatioita. Älä myöskään unohda liikunnan roolia – jo pieni määrä arjessa auttaa estämään istuma-asentoon painottuvan elämäntyylin haittoja.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


Adams, G. G., Imran, S., Wang, S., Mohammad, A., Kok, S., Gray, D. A., … Harding, S. E. (2011). The hypoglycaemic effect of pumpkins as anti-diabetic and functional medicines. Food Research International. https://doi.org/10.1016/j.foodres.2011.03.016

YOSHINARI, O., SATO, H., & IGARASHI, K. (2009). Anti-Diabetic Effects of Pumpkin and Its Components, Trigonelline and Nicotinic Acid, on Goto-Kakizaki Rats. Bioscience, Biotechnology, and Biochemistry. https://doi.org/10.1271/bbb.80805

Bayat, A., Heydaribeni, M., Feizi, A., Iraj, B., Ghiasvand, R., & Askari, G. (2014). The effect of pumpkin and probiotic yogurt consumption separately or/and simultaneously on type II diabetes. Journal of Isfahan Medical School.

 


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.