Logo image
Logo image

Vegaaniruokavalio imetyksen aikana: mitä suositellaan?

3 minuuttia
Vegaaniruokavaliosta imetyksen aikana on hyötyä, mutta siihen liittyy myös riskejä. On parasta keskustella lääkärin kanssa asianmukaisten ohjeiden saamiseksi.
Vegaaniruokavalio imetyksen aikana: mitä suositellaan?
Viimeisin päivitys: 18 elokuuta, 2022

Vegaaniruokavalioon liittyy monia myyttejä, erityisesti mitä tulee raskauteen ja imetykseen. Suurin osa näistä on kuitenkin täysin perusteettomia. Mitä yleisesti ottaen ohjeistetaan ja suositellaan, kun imetyksen aikana äidillä on vegaaniruokavalio?

Ensimmäisenä on tärkeää huomata, että jos äiti noudattaa vegaaniruokavaliota imetyksen aikana, hänen tulee varmistaa, että hän saa riittävästi proteiineja, vitamiineja, kivennäisaineita ja kaloreita. Muuten elimistöön saattaa syntyä erilaisia puutostiloja.

Suositeltava asia on keskustella asiasta lääkärisi kanssa. Hän antaa tarvittavat ohjeet, jotta ravitsemuksellisia puutostiloja ei ilmene.

Ruokavalio ja imetys

Äidinmaito itsessään sisältää suurimman osan vauvan tarvitsemista ravintoaineista riippumatta siitä, onko äidillä vegaaniruokavalio imetyksen aikana vai ei. Tästä huolimatta on myös muita ravintoaineita, joita saa ruoasta vasta, kun lapsi on yli 6 kuukauden ikäinen.

Imetyksen aikana elimistö tuottaa rintamaitoa täyttääkseen vauvan ravitsemukselliset tarpeet. Tästä syystä äidin tulee syödä hyvin, muuten hän voi kärsiä puutotiloista omassa kehossaan.

Toisaalta on joitakin ravintoaineita, joita elimistö ei pysty tuottamaan tai jotka eivät varastoidu elimistöön suurina määrinä. Tämänkaltaisia ravintoaineita ovat rauta, jodi, sinkki ja B12-vitamiini. Jos äiti noudattaa vegaaniruokavaliota imetyksen aikana, hänen tulee varmistaa, että hän saa riittävästi yllä mainittuja ravintoaineita.

Yleensä aikuisen pitäisi syödä noin 2 000 kaloria päivässä. Imettävän äidin tulisi syödä 300-500 kaloria ylimääräistä. On erittäin tärkeää pysyä tällä alueella, jotta voit tarjota laadukasta ravintoa vauvallesi vaarantamatta hänen terveyttään.

Some figure
Rintamaidon muodostuminen takaa alle 6 kuukauden ikäiselle lapselle tarvittavat ravintoaineet. Tämän jälkeen vauvaa tulisi alkaa totuttaa soseutettuihin ruokiin ja erilaisiin elintarvikkeisiin.

Lue myös: Onko liikunta raskausaikana turvallista?

Millainen on vegaaniruokavalio?

Vegaaniruokavalio perustuu yksinomaan kasviperäisiin tuotteisiin. Se ei sisällä mitään eläinperäistä ruokaa.

Tällainen ruokavalio voi olla erittäin terveellinen, mutta se myös vaikeuttaa joidenkin ravintoaineiden saantia. Näitä ravintoaineita löytyy yleensä suurina määrinä eläinperäisistä tuotteissa.

Vegaaniruokavalio voi olla terveellinen äidille imetyksen aikana, kunhan se on suunniteltu oikein. Erityisesti tulee kiinnittää huomiota B12-vitamiinin saantiin, sillä tämän vitamiinin puute voi aiheuttaa vauvalle kehityshäiriöitä.

Vegaaniruokavalio on erinomainen tapa ehkäistä tiettyjä sairauksia. Jos äiti ei kuitenkaan tiedä aiheesta paljoa tai ei ole varma kuluttamiensa ravintoaineiden osuuksista, on parasta hakeutua lääkärin tai ravintoterapeutin juttusille.

Vegaaniruokavalion mahdolliset riskit imetyksen aikana

Vegaaniruokavaliota noudattavien naisten täytyy koko raskauden ja imetyksen ajan huolehtia B12-vitamiinin riittävästä saannista. Kasvikset eivät tuota tarpeeksi tätä vitamiinia, ja sen puute voi johtaa megaloblastiseen anemiaan, sairauteen, joka vaikuttaa vakavasti vauvan fyysiseen ja neurologiseen kehitykseen.

Vastasyntyneen kilpirauhasen vajaatoimintaa on myös havaittu joillakin vegaaniäitien lapsilla jodin puutteen vuoksi. Toisaalta tämän tyyppinen ruokavalio sisältää runsaasti fytaatteja, aineita, jotka estävät kivennäisaineiden, kuten raudan, kalsiumin ja sinkin, imeytymistä.

Vegaaniruokavaliota noudattavien äitien lapsilla on alhaisemmat dokosaheksaeenihappo (DHA) -tasot. Ei kuitenkaan ole näyttöä siitä, että tämä vaikuttaisi vauvan terveyteen. Näiden äitien maidossa on enemmän seleeniä ja vähemmän tauriinia, mutta tämänkään ei ole havaittu aiheuttavan olennaisia ​​ongelmia.

Mitä vegaaniäiti tarvitsee?

Vegaaniruokavaliossa joidenkin ravintoaineiden saanti on rajallista, joten puuttuvat ravintoaineet kannattaa hankkia ravintolisistä. Erityisesti vegaaniäidin tulisi täydentää ruokavaliotaan seuraavilla:

  • B12-vitamiini: Tätä löytyy vain eläintuotteista.
  • Kalsium: Maidotonta ruokavaliota noudattavien on saatava kalsiumia muista lähteistä. Imetyksen aikana äiti tarvitsee 1000 milligrammaa kalsiumia päivässä. Kalsiumia sisältävien vihannesten saantia tulee lisätä ja lisäravinteet voivat olla tarpeen.
  • D-vitamiini: D-vitamiinin puute äidinmaidossa aiheuttaa myös D-vitamiinin puutetta vauvassa. On tärkeää ottaa aurinkoa liioittelematta ja nauttia appelsiinimehua, soijamaitoa ja viljaa. Lääkärisi kertoo, onko lisäravinteiden käyttö tarpeen.
  • DHA: Dokosaheksaeenihappo on Omega-3, jota löytyy pääasiassa kaloista. Imetyksen aikana tarvitaan 1500 milligrammaa DHA:ta viikossa.
  • Jodi: Jodi on välttämätön kilpirauhasen terveydelle. Joskus tämän elementin lisäystä vaaditaan, mutta lääkäri on se, joka ilmoittaa, onko lisäravinteiden käyttö tarpeen.
  • Rauta: Rautaa saadaan erilaisista vihanneksista, kuten vihreistä lehtivihanneksista, sienistä ja pähkinöistä. Se on kuitenkin vähän biologisesti hyödynnettävissä olevaa rautaa, joten voi olla järkevää ottaa rautalisää, jos olet vegaani ja imetät.
  • Sinkki: Imettävä nainen tarvitsee 12 milligrammaa sinkkiä päivässä. Tätä on myös kasveissa, mutta se ei imeydy yhtä hyvin kuin eläinperäisissä tuotteissa oleva sinkki.
Some figure
Lisäravinteita tulisi nauttia ammattilaisen ohjeiden mukaan, jotta vältytään ongelmilta.

Lue myös: Jakkihedelmä: vegaanien suosikki

Noudata vegaanista ruokavaliota ja pidä huolta omasta terveydestäsi sekä vauvan terveydestä

Vegaaniruokavalio on terveellinen, eikä äidillä ole mitään syytä luopua siitä, kun hän on raskaana tai imettää. On kuitenkin mahdollista, että tämä ruokavalio vaatii lisäravinteiden käyttöä.

On parasta arvioida lääkärin kanssa ruokamieltymykset ja sovittaa ne yhteen ravitsemustarpeiden kanssa. Vegaaniruokavaliossa joudutaan usein syömään erilaisia lisäravinteita jotta ei aiheuteta vahinkoa vauvan kehitykselle.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Macías, S. M., Rodríguez, S., & Ronayne de Ferrer, P. A. (2006). Leche materna: composición y factores condicionantes de la lactancia. Archivos argentinos de pediatría, 104(5), 423-430.
  • Brito, A., Hertrampf, E., Olivares, M., Gaitán, D., Sánchez, H., Allen, L. H., & Uauy, R. (2012). Folatos y vitamina B12 en la salud humana. Revista médica de Chile, 140(11), 1464-1475.
  • Leal Curí, Lisette, Drissa Bina Konaré, and Erick Robles Torres. “Nutrición de yodo y salud materno-infantil.” Revista Cubana de Endocrinología 30.2 (2019).
  • Soliveres Higuera, I. (2017). Dieta vegetariana y vegana durante el embarazo y la lactancia materna.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.