Vauvan pään aukileet: kaikki mitä tulee tietää
Kun vauva syntyy, keskustelun aiheeksi perheissä nousee usein vauvan pään aukileet eli kallossa olevat pehmeät kohdat. Osaa huolettaa niiden koko, pehmeys tai se, kuinka kauan ne pysyvät auki.
Kaikki huolet ovat luonnollisia ja ymmärrettäviä, sillä meillä aikuisilla ei ole vauvojen tapaan aukileita. Tästä syystä niiden olemassaolo, mahdollinen osuminen johonkin ja sykkiminen voivat aiheuttaa huolta.
Syntyessä kallon luut eivät ole täysin kiinni toisissaan. Juuri tämä mahdollistaa vauvan tulemisen ulos synnytyskanavasta pienentämällä kallon läpimittaa.
Syntyessä meillä ei ole kuutta luuta kallossamme, kuten aikuisina, vaan niitä on enemmän. Tämä johtuu esimerkiksi otsaluusta, joka koostuu vauvoilla kahdesta osasta. Ajan myötä nämä luut yhdistyvät prosessissa nimeltä luutuminen.
Alueet, joissa kallon luut liittyvät yhteen, ovat saumoja. Saumojen välissä ovat vauvan pään aukileet, jotka ovat edelleen pehmeitä ja huomattavan kokoisia. Niiden ansiosta lapsen pää voi kasvaa helposti muun kehon mukana.
Vauvalla on kaksi pääasiallista aukiletta: etummainen ja takimmainen. Muutkin pehmeät kohdat ovat aukileita, mutta ne ovat pienempiä ja sulkeutuvat yleensä aiemmin. Sulkeuduttuaan kohdassa on kiinteä luu.
Kallon saumat ja niiden yhteys aukileisiin
Saumat ovat kallon luiden yhtymäkohtia. Kuten jo kerrottiin, imeväisikäisillä saumojen välissä on aukileita eli pehmeitä kohtia, jotka eivät ole vielä luuta, vaan joiden yli luutuminen tapahtuu.
Kun saumat eivät ole vielä luutuneet yhteen, ne liikkuvat. Niiden voisi tavallaan sanoa olevan niveliä. Vauvan kasvaessa saumojen välinen pehmeä kudos laajenee ja muuttuu luuksi. Kun ne lopulta sulkeutuvat kokonaan, kallon kasvu on tullut päätökseensä.
Kallon tärkeimmät saumat ovat:
- Metooppinen sauma eli otsasauma: Tämä erottaa otsaluun kahteen osaan vauvoilla. Se kulkee otsaa pitkin nenään asti.
- Sagittaalisauma eli pitkittäissauma: Tämä sauma kulkee kallon läpi keskeltä takaa eteen.
- Koronaalisauma eli kietosauma: Tämä kulkee kallon läpi sivulta toiselle sagittaalisaumaan nähden poikkisuuntaisesti.
- Lambdasauma eli takaraivosauma: Tämä sauma yhdistää päälaen luut takaraivoluuhun.
Lue lisää täältä: Deformaation aiheuttama plagiokefalia: ehkäisy ja hoito
Milloin vauvan pään aukileet sulkeutuvat?
Aukileiden on sulkeuduttava, vaikka ne eivät sulkeudukaan välittömästi syntymän jälkeen. Ne käyvät läpi prosessin, joka noudattaa lapsen kasvua ja aiheuttaa luutumisen näiden aikojen perusteella.
Aukileiden odotettavissa oleva sulkeutumisajankohta on likimääräinen. Kaikilla lapsilla se ei tapahdu näihin aikoihin, mutta ne antavat viitteitä siitä, milloin tulisi varata aika lastenlääkärille:
- Etuaukileen tulisi sulkeutua ja luutua kokonaan noin 18 kuukauden iässä.
- Sitä vastoin taka-aukile sulkeutuu noin nelikuukautisena, sillä se on paljon pienempi kuin etuaukile.
Jos aukileiden sulkeutuminen vie pidempään, tarvitaan lääkärin konsultaatiota. Lastenlääkäri arvioi vauvan aukileiden koon, niiden koostumuksen ja vauvan yleisen terveydentilan. Jos jokin viittaa siihen, että sulkeutumista voidaan odottaa vielä hieman pidempään, lääkäri suosittelee seurantakäyntiä.
Jos lääkäri epäilee jotakin patologista, hän saattaa vaatia kallon ultraääntä. Tämä tutkimus ei aiheuta minkäänlaista vaaraa lapselle, mutta sen avulla voidaan sulkea pois sairaudet kuten kraniosynostoosi tai hydrokefalia.
Lue lisää: Aivolohkot: osien jakautuminen ja toiminnot
Aukileiden epämuodostumat
Vauvan pään aukileissa voi olla mahdollisesta poikkeavuudesta kertovia merkkejä. Vanhempien tulisi olla valppaina tämän varalta ottaakseen yhteyttä terveydenalan ammattilaiseen pikaisesti.
Ensiksi on selvennettävä, että aukileissa näkyvä sydämensyke on normaalia eikä kerro mistään poikkeavasta. Vauvan aukileissa on paljon verisuonia, ja syke näkyy niissä.
Jos aukileissa sen sijaan on pullottava kohta, se voi olla merkki ongelmasta. Itkiessä näkyvä pullotus on yleensä hyvänlaatuista, sillä se on reaktio kallonsisäisen paineen kasvuun. Jos pullotusta taas esiintyy lapsen ollessa rauhallinen, vanhempien tulisi pyytää lääkärin arviota mahdollisesta hydrokefaliasta.
Kuopalla oleva aukile saattaa olla oire nestevajeesta. Sitä esiintyy useammin vakavasta mahataudista kärsivillä vauvoilla, jotka oksentavat jatkuvasti eivätkä saa pidettyä nestettä sisällään.
Vauvan pään aukileiden merkitys
Vauvan pään aukileet ovat hyvin tärkeitä, ja on täysin normaalia olla niistä huolissaan tuoreina vanhempina. Jos jokin huolestuttaa sinua, kannattaa kääntyä lastenlääkärin puoleen. Yleensä tähän anatomiseen alueeseen ei itsessään liity ongelmia, mutta se voi varoittaa muista patologisista prosesseista.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Gualpa Jácome, Andrés, et al. “Hallazgos de la ecoencefalografía transfontanelar en niños con fontanela anterior abierta y factores de riesgo asociados.” MediSur 16.3 (2018): 366-375.
- Rouvière, H., and A. Delmas. “Desarrollo del Cráneo. Fontanelas.” Anatomía Humana. Descriptiva, Topográfica y Funcional 1 (2005): 89-90.
- Bustamante, J. L., et al. “Anatomía aplicada de las fontanelas.” Neurocirugía 21.3 (2010): 253-259.
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.