Touretten syndrooman hoito

Touretten syndrooma on monimutkainen häiriö, johon kuuluu tahdosta riippumattomia ja toistuvia liikkeitä ja äännähdyksiä. Vaikka parantavaa hoitoa ei ole, tänään haluamme kertoa oireita lievittävistä hoidoista.
Touretten syndrooman hoito

Viimeisin päivitys: 19 helmikuuta, 2022

Touretten syndrooma ei ole mikään yleinen ongelma, sillä tämä neurologinen häiriö koskettaa yhtä sadasta ihmisestä. Sille on ominaista tic-oireet (pakonomaiset, tahdosta riippumattomat häiriöt), jotka kehittyvät toistuviksi liikkeiksi tai epätoivotuiksi äännähdyksiksi. Tässä artikkelissa kerromme, mitä Touretten syndrooman hoito pitää sisällään.

Tällä oireyhtymällä on suuri vaikutus siitä kärsivän elämään, sekä sosiaaliseen että työelämään. Valitettavasti tällä hetkellä Touretten syndroomaan ei ole parantavaa hoitoa, mutta eri lähestymistavoilla oireita voidaan lievittää. Kerromme niistä lisää alla.

Mikä on Touretten syndrooma?

Touretten syndrooma tai oireyhtymä koostuu siis tahdosta riippumattomista liikkeistä ja/tai äännähdyksistä, joita henkilö ei pysty hallitsemaan. Useimmiten oireyhtymä alkaa ilmetä lapsuudessa tai nuoruudessa, ennen 15. ikävuotta.

Oireyhtymän syy on tuntematon, mutta siihen uskotaan vaikuttavan sekä perintö- että ympäristötekijät. Touretten syndrooma on itse asiassa yleisempi ihmisillä, joiden suvussa on esiintynyt sitä, ja se on yleisempi miehillä kuin naisilla.

Tic-oireet ovat liikkeitä tai äkillisiä ja lyhytkestoisia äännähdyksiä, jotka jaetaan kahteen luokkaan: yksinkertaiset ja monimuotoiset. Ensimmäiseen kuuluvat pienet lihasryhmät, esimerkiksi silmien räpyttely. Sen sijaan monimuotoisiin tic-oireisiin kuuluu enemmän lihasryhmiä.

Moni mieltää Touretten syndrooman sairaudeksi, jossa henkilö kiroilee tai suoltaa loukkauksia epäsopivina hetkinä. Oireyhtymän ilmenemistavat voivat kuitenkin vaihdella suurestikin, eikä niihin välttämättä kuulu tätä oiretta.

Touretten syndrooman hoito voi auttaa lievittämään tic-oireita
Tahdosta riippumattomat liikkeet eli ticit ovat klassinen Touretten syndrooman oire.

Touretten syndrooman lääkehoito

Kaikki eivät tarvitse tähän oireyhtymään minkäänlaista hoitoa, sillä joissakin tapauksissa oireet ovat lieviä eivätkä liiemmin vaikuta arjen elämään. Ne voivat kuitenkin olla myös lamaannuttavia, minkä vuoksi on olemassa eri tapoja lievittää niitä. Yksi niistä on lääkehoito.

National Institute of Neurological Disorders and Stroke -lehdessä julkaistussa katsausartikkelissa todetaan, että tietyt aivojen välittäjäaineet, kuten dopamiini, osallistuvat Touretten oireyhtymän puhkeamiseen. Näin ollen sen hoitoon kuuluu lääkkeitä, jotka salpaavat tai vähentävät dopamiinin eritystä.

Touretten oireyhtymään voidaan määrätä esimerkiksi haloperidolia tai risperidonia, jotka näyttäisivät vähentävän tic-oireita. Niihin liittyy kuitenkin suuri sekundaaristen vaikutusten riski, kuten painonnousu.

Toinen vaihtoehto on botox-pistos tic-oireita aiheuttavaan lihakseen. Tutkimuksia tehdään parhaillaan myös kouristuksia ehkäisevien lääkkeiden, kuten topiramaatin, käytöstä.

On myös tärkeää korostaa sitä, että Touretten syndrooman yhteydessä esiintyy yleensä muitakin sairauksia. Näitä ovat muun muassa ahdistus, masennus ja pakko-oireinen häiriö. Tästä syystä lääkärit määräävät usein masennus- ja ahdistuslääkkeitä näiden oireiden lievittämiseen.

Sinua saattaa kiinnostaa myös: Tietoa ahdistuslääkkeistä

Touretten syndrooman hoito käyttäytymisterapialla

Käyttäytymisterapia on eräänlainen psykologinen terapia, jonka tavoitteena on kouluttaa potilaita oppimaan tic-oireidensa hallintaa. Ajatuksena on, että kun potilas tunnistaa tahdosta riippumattomien eleiden ilmaantumista ennakoivat merkit, hän voi toteuttaa toisen reaktion, joka kumoaa ne.

Tällainen terapia koostuu eri strategioista. Vaikka se varmasti ainakin auttaa vähentämään tic-oireiden määrää ja voimakkuutta, se ei kuitenkaan ole parantava hoito Touretten syndroomaan. Lisäksi se ei tehoa kaikilla potilailla.

Oireen kääntäminen

Yksi käyttäytymisterapian menetelmistä on ns. oireen kääntäminen. Miguel Hernández -yliopiston julkaiseman tutkimuksen mukaan se voi kyetä tehokkaasti hoitamaan Touretten syndroomaa ilman lääkitystä.

Tämä menetelmä koostuu eri vaiheista ja siihen kuuluu tietoisuuden lisääminen tic-oireista niiden tunnistamiseksi. Tätä kautta potilaat oppivat tuottamaan tic-oireen kumoavan reaktion.

Kuvitellaan esimerkiksi, että jonkun potilaan tic-oireena on pään koskettelu käsillä. Ensimmäinen askel olisi siis tulla tietoiseksi tästä eleestä ja siitä, milloin se on tuloillaan. Uusi toimintatapa olisi laittaa kädet jonnekin muualle, esimerkiksi polvien päälle, eleen välttämiseksi.

Psyykkinen tuki on tärkeää Touretten oireyhtymästä kärsiville potilaille
Psyykkinen tuki on hoitomuoto, joka tähtää lääkkeiden välttämiseen mahdollisimman pitkälle.

Holistinen lähestymistapa tic-oireiden lievittämiseksi (CBIT)

Toisenlainen behavioraalinen terapia Touretten syndrooman hoitoon on CBIT (Comprehensive Behavioral Intervention for Tics). Tähän kuuluu oireen kääntämistä, rentoutusmenetelmiä ja tietoisuuden lisäämistä omista tic-oireista syndrooman oireiden vähentämiseksi.

Tämä strategia ei kohdistu vain potilaisiin, vaan siihen otetaan mukaan myös potilaan kanssa tekemisissä olevat ihmiset hoidon tehostamiseksi. Esimerkiksi jos kyseessä on kouluikäinen lapsi, hoitoon otetaan mukaan myös lapsen opettajat.

Touretten syndrooman hoito: mitä tulee muistaa

Touretten syndrooman hoito on monimuotoista, ja oireyhtymä voi vaikuttaa suuresti siitä kärsivän elämään. Vaikka oireyhtymään ei olekaan vielä parantavaa hoitoa, eri strategioilla oireita voidaan lievittää.

Käyttäytymisterapia on lupaava hoitomuoto potilaan elämänlaadun parantamiseksi ilman lääkkeitä. On erittäin tärkeää korostaa psyykkisen tuen merkitystä tässä oireyhtymässä.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • ¿Qué es el síndrome de Tourette? – Tourette Association of America. (n.d.). Retrieved August 29, 2020, from https://tourette.org/about-tourette/overview/espanol/medicos/que-es-el-sindrome-de-tourette/
  • Tratamientos | Síndrome de Tourette (ST) | NCBDDD | CDC. (n.d.). Retrieved August 29, 2020, from https://www.cdc.gov/ncbddd/spanish/tourette/treatments.html
  • Síndrome de Tourette : National Institute of Neurological Disorders and Stroke (NINDS). (n.d.). Retrieved August 29, 2020, from https://espanol.ninds.nih.gov/trastornos/sindrome_de_tourette.htm
  • Síndrome de Gilles de la Tourette: espectro clínico y tratamiento – Dialnet. (n.d.). Retrieved August 29, 2020, from https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=326433
  • Gonzálvez, M. T. (2016). Tratamiento cognitivo-conductual de un niño con Síndrome de Tourette. Revista de Psicología Clínica con Niños y Adolescentes (Vol. 3). Retrieved from www.revistapcna.com
  • Yang, C. S., Zhang, L. L., Zeng, L. N., Huang, L., & Liu, Y. T. (2013). Topiramate for Tourette’s syndrome in children: A meta-analysis. Pediatric Neurology, 49(5), 344–350. https://doi.org/10.1016/j.pediatrneurol.2013.05.002
  • Valdés King, Mónica, and Omoruyi Ayodeji Uwagboe. “Síndrome de Gilles de la Tourette.” Revista Cubana de Medicina General Integral 34.1 (2018): 63-70.
  • Ríos-Flórez, Jorge Alexander, and Claudia Rocío López-Gutiérrez. “Enfoque clínico y neurofuncional del Síndrome Gilles de la Tourette.” Psicoespacios 10.17 (2016): 155-167.
  • García-Acero, Mary, and Eugenia Espinosa. “Síndrome De Tourette Familiar: Reporte De Caso Y Revisión De La Literatura.” Revista Ecuatoriana de Neurología 27.2 (2018): 87-91.
  • García, D. Macías. “Otros trastornos del movimiento: tics y síndrome de Tourette, temblor, mioclonías y síndrome de piernas inquietas.” Medicine-Programa de Formación Médica Continuada Acreditado 12.73 (2019): 4285-4299.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.