Tiskialtaan puhdistus pahojen hajujen torjumiseksi
Tänään haluamme näyttää, kuinka tiskialtaan puhdistus kannattaa tehdä, jotta vältyt pahoilta hajuilta keittiössä.
Ajan myötä tiskialtaan eri osiin kerääntyy kalkkia, ruostetta ja ruokajätteitä. Tämä pilaa altaan ulkonäön, rajoittaa sen asianmukaista toimintaa ja tekee keittiöstäsi likaisen ja pahanhajuisen. Siksi on hyvä osata puhdistaa tiskiallas perusteellisesti.
Tiskialtaan puhdistus alkaa vesihanasta
Meidän on aloitettava hanasta. On normaalia, että vesihana likaantuu ja täyttyy kalkilla, joka tulee vedestä.
Toisaalta jatkuva kosteus saa sen ruostumaan, ja se menettää kiiltonsa ja vaikuttaa hanan toimintaan. Siksi sille on annettava erityiskohtelua.
Saatat olla kiinnostunut lukemaan tämänkin: Keinoja poistaa pahaa hajua viemäristä
Puhdista ja desinfioi vesihana
Tiskialtaan hanan puhdistamiseen ja desinfiointiin tulee käyttää neutraalia saippuaa ja pehmeää liinaa. Näillä tuotteilla puhdistat ulko-osan.
Mitä tulee hanan sisäosien desinfiointiin, sinun on poistettava suodatin ja ritilä ja upotettava ne seokseen, jossa on yksi osa etikkaa ja kolme osaa vettä. Poista osat muutaman minuutin kuluttua ja aseta ne takaisin paikoilleen. Ei tarvitse huuhdella vedellä. Desinfioinnin ja puhdistuksen lisäksi tämä keino auttaa poistamaan kalkkikertymiä.
Poista ruoste
Vesihanoihin ilmaantuu ruostetta kosteuden ja ajan myötä. Tämä heikentää suuresti hanan toimintaa ja vaikuttaa keittiön estetiikkaan.
Näillä elementeillä on tietty elinikä, ne on vaihdettava silloin tällöin. Ennen kuin teet niin, kannattaa kuitenkin varmistaa, onko tämä aika todella tullut, vai saako hanan vielä puhdistettua. Voit ratkaista tämän jollakin näistä tempuista:
- Hanki erityisiä kemiallisia tuotteita, jotka poistavat ja torjuvat ruostetta keittiön metalliosista.
- Laita kerros suolaa hanan ruosteiselle pinnalle ja lisää siihen sitruunamehua. Anna vaikuttaa useita tunteja ja käytä pehmeää harjaa hankaamiseen. Huuhtele lopuksi vedellä.
- Tee tahna kahdesta ruokalusikallisesta ruokasoodaa ja puolikkaan sitruunan mehusta. Hiero sillä hapettuneita osia pehmeällä harjalla.
- Levitä hanaan etikkaa, joka desinfioi ja poistaa ruostetta ja kalkkia. Tämä temppu voi kuitenkin vahingoittaa hanaasi, jos ne ovat kullanvärinen. Tässä tapauksessa vältä tätä.
Poista hanasta kalkkijäämät
Kalkkikerros näkyy tahrana, joka himmentää hanan, ja äärimmäisissä tapauksissa paksuna keltaisena tai mustana kerroksena. On normaalia, että tätä kalsiumkarbonaattiyhdistettä kerääntyy hanaan, mutta sinun ei tarvitse jättää sitä siihen.
Kalkki on vastuussa vesihanan käyttöiän lyhentymisestä ja toimintahäiriöistä. Voit saada vesihanan puhtaaksi kalkista useilla tavoilla:
- Osta kemiallista kalkinpoistoainetta, jolla on välitön tulos, mutta joka kylläkin saastuttaa veden.
- Leikkaa sitruuna puoliksi ja hiero sitä suoraan kalkkitahraan niin monta kertaa kuin on tarpeen poistaaksesi sen. Voit parantaa lopputulosta hankaamalla sitruunamehua hankaustyynyllä. Älä kuitenkaan käytä sellaista, jos hanasi on kullanvärinen.
- Sekoita etikkaa lämpimään veteen ja hiero liinalla. Käytä pehmeää harjaa hankaaksesi nivelet, joihin myös kalkki vaikuttaa.
- Tee ruokasoodasta ja lämpimästä vedestä tahna. Levitä, anna vaikuttaa ja huuhtele runsaalla vedellä.
- Hiero kalkkitahrat hammastahnalla. Anna vaikuttaa ja huuhtele vedellä. Näet, kuinka kalkki katoaa.
- Levitä tahroille vehnäjauhoja ja hiero niitä liinalla. Se voi tuntua oudolta, mutta se toimii erittäin hyvin!
Näin puhdistat ruostumattomasta teräksestä valmistetut vesihanat
Ehkä sinullakin on keittiössä ruostumattomasta teräksestä valmistettu vesihana. Nämä vaativat erityiskäsittelyä. Vaikka materiaali on erittäin kestävää, sekään ei ole immuuni kalkki- ja vesitahrojen aiheuttamille vaurioille, joten tällainenkin vesihana vaatii jatkuvaa puhdistusta.
Tämä materiaali tulee puhdistaa astianpesuaineella tai etikalla. Jälkimmäinen tulee aina laimentaa lämpimään veteen, koska se voi yksistään aiheuttaa enemmän haittaa kuin hyötyä.
Tiskialtaan sifonin puhdistus
Paha haju ei poistu pelkästään puhdistamalla tiskialtaan pinta ja hana. Sifonikin on ehdottomasti puhdistettava.
Tässä putkessa makaa ruoan ja kemikaalien jäännöksiä. Kun ne hajoavat ja jäävät jumiin, ne alkavat haista pahalle.
Ruokasoodaa, etikkaa ja kuumaa vettä
Tämä on tehokkain ja taloudellisin luonnollinen puhdistuskeino. Se ei ainoastaan poista hajua, vaan se myös desinfioi viemärin sisäpuolen.
Kaada yksi kupillinen ruokasoodaa suoraan sifoniin, ja perään kaksi kupillista etikkaa. Anna seoksen vaikuttaa hetki ja kaada sitten kuumaa vettä päälle varovasti. Mitä kuumempaa vesi on, sitä parempi.
Etikan voi korvata sitruunamehulla. Kumpikin aine tekee tehtävänsä tehokkaasti.
Pidätkö tästä artikkelista? Saatat haluta lukea tämänkin: Viisi ekologista tapaa poistaa rasvatahrat keittiön huonekaluista
Ole aggressiivisempi ja käytä valkaisuainetta
Jos luonnontuotteet eivät ole sinun juttusi tai niitä ei satu olemaan käsillä, käytä seosta, jossa on puoli kupillista valkaisuainetta ja puoli kupillista kylmää vettä. Kaada se pesualtaaseen ja anna olla 20 minuuttia. Avaa tämän ajan päätyttyä hana ja anna veden valua jonkin aikaa.
Voit vähentää valkaisuaineen voimakasta hajua heittämällä perään viimeiseksi lämmintä sitruuna- tai appelsiinimehua. Tämä neste tulee ehdottomasti kaataa kuumana, jotta hyvä tuoksu säilyy pidempään.
Säännöllisen puhdistuksen lisäksi pidä tiskialtaasta huolta päivittäin
Viimeinen vinkki liittyy pahojen hajujen ehkäisyyn. Tärkeintä on olla heittämättä ruokaa viemäriin.
Erityisesti kannattaa olla varovainen öljyn kanssa, sillä se aiheuttaa vakavia vahinkoja. Se jähmettyy joutuessaan kosketuksiin kylmän veden kanssa ja muodostaa viemäriin kerroksen, joka vangitsee ruoanjämät. Lisäksi se vaikuttaa vesilähteisiin ja vedessä asuviin eläinlajeihin, kun jäte pääsee ympäristöön.
Pyyhi paistinpannusta öljy pois paperilla ja heitä paperi roskiin, ja tiskaa pannu vasta sitten. Jos öljyä on paljon, se kannattaa kerätä muovi- tai lasiastiaan ja selvittää paikkakuntasi mahdollisuudet öljyn kierrättämiseen.
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.