Logo image
Logo image

Tiedätkö, kuinka syömisnopeus vaikuttaa painoon?

2 minuuttia
Syömisnopeus on tärkeä ruoansulatukseen ja painoon vaikuttava tekijä.
Tiedätkö, kuinka syömisnopeus vaikuttaa painoon?
Sergio Alonso Castrillejo

Tarkistanut ja hyväksynyt: farmaseutti Sergio Alonso Castrillejo

Kirjoittanut Toimitus
Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Laihduttajat etsivät yleensä keinoja vähentää syömiensä kalorien määrää, mutta usein he keskittyvät vain siihen mitä he syövät, eivät siihen kuinka he syövät. Tiedätkö, kuinka syömisnopeus vaikuttaa painoon? Jatka lukemista!

Eräät tutkimukset ovat osoittaneet, että syömisnopeus vaikuttaa painoon. Yksi mahdollinen syy tähän voi olla se, että hitaasti syödessä kylläisyydentunne tulee nopeammin. Hidas syöminen näyttäisi myös lisäävän juodun veden määrää, mikä puolestaan täyttää vatsaa. Tämä vaikuttaa niihin biologisiin prosesseihin, jotka määrittävät kuinka paljon henkilö syö.

Tässä artikkelissa opit lisää siitä, kuinka syömisnopeus vaikuttaa painoon.

Kuinka syömisnopeus vaikuttaa painoon: kylläisyyshormonit

Some figure

Kylläisyydestä ilmoittava hormonivaste on hidas, mistä syystä hidas syöminen auttaa tulkitsemaan kylläisyyden oikeaan aikaan.

Liian nopea syöminen estää kylläisyydestä ilmoittavien biologisten mekanismien oikeanlaista toimintaa. Tätä tietoa säätelevät lukuisat hormonit, joista tärkein on kolekystokiniini. Syödessä käynnistyy prosessi, joka ilmoittaa aivoille, että syöjä on jo “täysi”.

Tietoisuus tästä tuntemuksesta auttaa lopettamaan sellaisten ruokien syömisen, joita et tarvitse, koska ravitsemukselliset tarpeesi ovat jo täyttyneet. Tämä mekanismi tarvitsee kuitenkin aikaa käynnistyäkseen. Näin ollen liian nopea syöminen saattaa saada syömään enemmän kuin mitä tarvitaan.

On osoitettu, että liian nopea syöminen vähentää kylläisyydestä ilmoittavien hormonien eritystä.

Lue tämäkin artikkeli: Terveelliset rasvat: 6 suositeltua ruokaa

Tutkimukset syömisnopeuden ja painonnousun suhteesta

Useat tutkimukset ovat osoittaneet, että syöminen hitaammin saattaa vähentää merkittävästi syödyn ruoan määrää.

Yksi tällainen tutkimus tehtiin pienelle osallistujaryhmälle, johon kuului normaalipainoisia, ylipainoisia ja liikalihavia ihmisiä. Kaikille annettiin tilaisuus syödä rennosti ja hitaaseen tahtiin, kun taas toisella kertaa heitä pyydettiin syömään nopeasti.

Tuloksista oli nähtävissä, että kaikki osallistujat söivät vähemmän silloin, kun heitä pyydettiin syömään hitaasti, ja he tunsivat itsensä vähemmän nälkäisiksi verrattuna tilanteeseen, jossa he söivät nopeammin.

Lue lisää: Yleisimmät virheet, jotka estävät painonpudotuksen

Kuinka syömistahtia voi hidastaa?

Some figure

Vältä häiriötekijöitä syömisen aikana, sillä ne vievät huomiosi ruoasta ja saavat syömään nopeammin.

Syömistahtia pidetään liian nopeana, jos ateria syödään alle 20 minuutissa, huolimatta siitä mitä syödään.

Alla jaamme joitakin neuvoja, jotka auttavat hidastamaan syömistahtia:

  • Syömispaikalla on väliä. Ympäristön tulisi olla rauhallinen ja houkuttaa syömään rennolla tavalla. Asiantuntijat suosittelevat pitämään television kiinni syömisen aikana, sillä se voi viedä huomion ruoasta ja saada syömään nopeammin tiedostamatta.
  • Pureskele jokainen suupala 20-25 kertaa. Tätä tehdessä yritä tunnistaa suussasi ne ainesosat, joita syöt.
  • Käytä ruokailuvälineitä, jopa pizzaan ja voileipiin.
  • Muiden kanssa syödessä tulee myös juteltua, jolloin syömistahti hidastuu.

Muista, että hyvät ruokailutottumukset auttavat pysymään terveenä. Pelkästään syödyllä ruoalla ei ole merkitystä, vaan myös muilla tottumuksilla, kuten syömisnopeudella.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Gómez G., Alvarado M., Obesidad y mecanismos reguladores del apetito. Rev Med Hosp Nac, 1999.
  • Andrade AM., Green GW., Melanson KJ., Eating slowly led to decreases in energy intake within meals in healthy women. Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics, 2008.
  • Warrilow A., Mellor D., McKune A., Pumpa K., Dietary fat, fibre, satiation, and satiety a systematic review of acute studies. Eur J Clin Nutr, 2019. 73 (3): 333-344.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.