Logo image
Logo image

8 terveellisintä vähärasvaista ruhonosaa

3 minuuttia
Jotkin lihapalat soveltuvat paremmin säännölliseen kulutukseen kuin toiset. Vähärasvaiset ruhonosat voivat olla parempi valinta.
8 terveellisintä vähärasvaista ruhonosaa
Viimeisin päivitys: 29 helmikuuta, 2024

Yleisen terveydentilan parantamiseksi on hyvä lisätä ruokavalioon vähärasvaisia ruhonosia. Ne sisältävät hyviä määriä proteiineja ja välttämättömiä ravintoaineita, minkä vuoksi ne ovat myönteinen lisä ruokavalioon, jotta kehosi fysiologiset prosessit saadaan mahdollisimman tehokkaiksi. Tutustu tässä artikkelissa, mitkä ovat 8 terveellisintä vähärasvaista ruhonosaa.

Ennen kuin aloitamme, meidän on korostettava, että lihasta saatu ei ole pahasta. Ei ainakaan silloin, kun se on peräisin eläimestä, jota on ruokittu laitumella ja kasvatettu vapaana.

Mitä on vähärasvainen liha ja mitä ominaisuuksia sillä on

Mayo Clinicin mukaan Yhdysvaltain maatalousministeriö määrittelee lihan vähärasvaiseksi, kun se sisältää alle 10 grammaa rasvaa 100 grammaa tuotetta kohden. Jos kokonaismäärä on alle 5 grammaa 100 grammassa tuotetta, sitä pidetään erittäin vähärasvaisena. Tähän ryhmään kuuluu nahaton valkoinen liha (kana, kalkkuna ja jänis).

Mutta joitakin vähärasvaisia ruhonosia löytyy myös punaisesta lihasta. Mayo Clinicin asiantuntijat antavat jälleen tietoa siitä, miten tärkeää on valita vähärasvaista lihaa, jotta se on osa terveellistä ruokailumallia, sekä muita proteiininlähteitä, kuten kalaa, kananmunia, tofua ja palkokasveja.

Ravitsemuksellisella tasolla Victorian osavaltion (Australia) terveysministeriö huomauttaa, että liha on hyvä proteiinin, B12-vitamiinin ja kivennäisaineiden, kuten jodin, raudan ja sinkin, lähde.

Lue tämäkin: Punaisen lihan yhteys syövän syntyyn

8 vähärasvaista ruhonosaa

Yleensä siipikarja ja jänis liitetään terveellisimpiin lihoihin niiden alhaisen rasvapitoisuuden vuoksi. Naudan- ja sianliha sisältävät kuitenkin myös osia, jotka täyttävät tämän vaatimuksen.

1. Broilerin rintapala

Tämä on yksi tunnetuimmista ja käytetyimmistä vähärasvaisista lihoista. Tässä tapauksessa on kuitenkin tärkeää poistaa nahka.

Yleisin ruhonosa keittiössä broilerista on rinta, joko fileinä, suikaleina tai kokonaisena.

2. Jänis

Jänis kuuluu broilerin tavoin niihin eläimiin, joiden lihassa on vähemmän rasvaa, ja se tarjoaa myös intensiivisen ja hyvin voimakkaan maun. Jäniksen voi ostaa kokonaisena (puhdistettuna) tai paloiteltuna. Vaikka se ei ole yhtä suosittu kuin kana, se onedullinen, maukas, monipuolinen ja hyvin käyttökelpoinen vaihtoehto.

3. Kalkkuna

Viime vuosina kalkkunanliha on tullut yhä suositummaksi monissa kotitalouksissa. Tämä johtuu osittain siitä, että sitä pidetään terveellisenä vaihtoehtona broilerille.

Kuten Academy of Nutrition and Dietetics on huomauttanut, sekä kalkkunan rintaa että reittä voidaan pitää vähärasvaisina osina. Vaikka lihaksensisäistä rasvaa on jonkin verran koivessa, sen osuus on kuitenkin pieni verrattuna muihin lihoihin.

4. Naudan sisäfilee

Vaikka naudanliha nähdään yleensä epäterveellisenä lihana, naudanlihassa on myös vähärasvaisia osia. Espanjan ravitsemussäätiöltä (FEN) saatujen tietojen mukaan naudan sisäfilee on yksi näistä.

Sitä arvostetaan suuresti sen mureuden ja maun vuoksi. Lisäksi se on yleensä helposti sulava pala, ja sitä löytyy paksuina ja ohuempina paloina.

5. Sivupihvi

Tämä leike saadaan naudan kyljestä, aivan kylkiluiden vierestä.

Tätä vähärasvaista ruhonosaa käytetään yleisesti monissa Latinalaisen Amerikan maissa, kun taas muilla alueilla se on melko tuntematon. Se on hieman kuitumaista lihaa, mutta sen maku on erinomainen.

6. Porsaan ulkofilee

Porsaanlihaa voi lisätä ruokavalioon maltillisesti noudattaen punaisen lihan kulutusta koskevia suosituksia. Samoin terveellisen saannin kannalta on suositeltavaa valita vähärasvaisimmat osat. Näistä erottuu ulkofilee.

7. Porsaan sisäfilee

Tämä on toinen vähärasvainen sianlihapala.

8. Naudanlihapihvi

Vähärasvaisimmat palat saadaan selästä, rinnasta ja etureidestä. Se on suosittu monissa maissa ympäri maailmaa.

Muita vinkkejä vähärasvaisten lihojen valintaan

Vaikka useimmat ihmiset tuntevat suosituksen valita vähärasvaista lihaa rasvaisemman sijaan, oikean valinnan tekeminen voi herättää joitakin kysymyksiä. Edellä mainittujen ruhonosien valinnan lisäksi voi olla erityisen kiinnostavaa noudattaa joitakin neuvoja, jotka on antanut American Heart Association aiheesta:

  • Nauti kalkkunan ja broilerin liha ilman nahkaa ja poista näkyvin rasva.
  • Suosi vähärasvaisempaa punaista lihaa ja poista myös siitä näkyvä rasva.
  • Lue pakattujen lihojen etiketit tai kysy lihakauppiaalta, ovatko ne vähärasvaisia tai erittäin vähärasvaisia.
  • Kokeile vähärasvaisista osista valmistettua jauhelihaa. Tämäntyyppisen valmisteen kohdalla on erittäin tärkeää tarkastella ravintoarvotietoja, sillä rasvaa lisätään toisinaan sen saamiseksi mehukkaammaksi (sekä broilerin ja kalkkunan että naudan- ja sianlihan kohdalla).

Jos vähärasvaiset ruhonosat halutaan sisällyttää terveelliseen ruokavalioon, ne kannattaa valmistaa ilman rasvaa tai mahdollisuuksien mukaan käyttää oliiviöljyä. Niiden kanssa voi nauttia lisukkeena vihanneksia ja muita kuitua sisältäviä ruokia.

Lopuksi on muistettava, että liha tarjoaa elimistölle välttämättömiä ravintoaineita, mutta sen saanti on yhdistettävä muihin proteiininlähteisiin, kuten palkokasveihin, kalaan, kananmuniin tai tofuun, jotka ovat myös erittäin ravitsevia.

Lue lisää: Kalkkunanlihan ja kananlihan erot

Sisällä vähärasvaisia lihoja terveelliseen ruokavalioon

On olemassa erilaisia vähärasvaisia ruhonosia, joita voi sisällyttää ruokavalioon säännöllisesti. Jotkut niistä ovat tunnetumpia, kuten broileri tai kalkkuna.

Mutta myös jotkut sian- ja naudanlihan osat voidaan laskea näihin. Kaikkia niitä voidaan nauttia rajoitetusti, kohtuullisesti ja yhdistämällä ne muihin laadukkaisiin proteiinilähteisiin. Kypsennystapoja on monenlaisia, kuten grillaaminen, hauduttaminen tai uunissa paistaminen.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.



Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.