Logo image
Logo image

Täydellisen lapsenvahdin valitseminen

6 minuuttia
Lapsenvahdin valitseminen on vaikeaa, mutta kuka sanoikaan, että vanhemmuus tulisi olemaan helppoa! Emme me ainakaan. Äitiys on erityisen hankalaa työssäkäyville äideille, joilla ei ole muuta vaihtoehtoa kuin jättää lapsensa jonkun toisen huolehdittavaksi. Tänään annamme vinkkejä siihen, kuinka valita lapsenvahti.
Täydellisen lapsenvahdin valitseminen
Kirjoittanut Thady Carabaño
Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Lapsenvahdin valitseminen on yksi haastavimmista tehtävistä joita tuore äiti joutuu tekemään. Samassa tilanteessa ovat myös kaikki ne äidit, jotka tarvitsevat apua kotona mistä tahansa syystä ja missä tahansa lapsen elämänvaiheessa.

Lapsenvahdin valitseminen ei ole helppoa. Sitä täytyy miettiä tarkkaan, sillä tämä henkilö tulee olemaan vastuussa kaikkein tärkeimmästä asiasta elämässäsi: lapsestasi. 

Side, jonka pieni lapsi luo läheisimpiin perheenjäseniin on tuttu kaikille. Tämä on erityisen tärkeää ottaa huomioon silloin, kun valitaan henkilöä, joka tulee olemaan vastuussa lapsesta tämän perheen ollessa muualla. Mieleesi nousee useita epäilyksiä sekä kysymyksiä, mikä on täysin normaalia. Etenkin silloin, kun kyseessä on vasta pieni vauva, joka ei ole todennäköisesti vielä ehtinyt viettämään paljon aikaa muiden ihmisten seurassa kuin omien perheenjäsentensä.

Tehtävä ei ole helppo, muttei myöskään mahdoton. On tärkeää olla tarkkaavainen, varovainen sekä perusteellinen. Muista, että olemus voi pettää, suuntaan jos toiseen.

Siksi sinun tuleekin tutkia mahdollisia lapsenvahtiehdokkaita niin hyvin kuin mahdollista, jotta varmistut siitä, että henkilö pystyy tarjoamaan parasta mahdollista huolenpitoa lapsellesi.

Lapsenvahdin valitseminen: etsintä, joka vaatii aikaa ja kärsivällisyyttä

Some figure
Lapsesi ikä on tärkeässä roolissa valittaessa hänelle sopivaa lapsenvahtia. Äidinvaistosi löytävät aina keinon, kuinka suojella lastasi.

Löytääksesi henkilön huolehtimaan lapsestasi voi olla pitkän prosessin takana. Se on kuitenkin myös parempi niin. Sinun täytyy olla tilanteessa kärsivällinen, ja suosittelemme tekemään pitkän listan palkkaamista puoltavista tekijöistä, ennen kuin teet lopullisen päätöksen. Älä hoppuile!

Ota huomioon, että lapsenvahdin rooli riippuu pitkälti siitä, minkälaiseen tilanteeseen häntä tarvitaan. Tuleeko tämä henkilö viettämään aikaa yksin lapsesi kanssa, vai tuleeko paikalla olemaan muita perheenjäseniä?

Ota myös huomioon lapsesi ikä sekä se, tuleeko lapsenvahti viettämään lyhyitä vai pitkiä aikoja yksin lapsen kanssa. Ei ole sama asia katsoa vauvan kuin taaperoikäisten tai sitä vanhempien lasten perään.

Lapsenvahdin sinussa herättämä luottamuksen ja turvallisuuden tunne on elintärkeää, etenkin mikäli hän tulee viettämään lapsesi kanssa useita tunteja ja jopa päivittäin. Luota vaistoihisi: ne eivät valehtele. Jos joku ei tunnu hyvältä tai ei tunnu pitävän paikkaansa, asia on todennäköisesti juurikin näin.

Älä tyydy väärään henkilöön epätoivon varassa. Ole kärsivällinen ja jatka etsintöjä, oikea henkilö löytyy kyllä.

Lapsenvahdin valitseminen: yleiset kysymykset ja huolenaiheet

Kun aloitat lapsenvahdin etsinnän, on todennäköistä että olet täynnä kysymyksiä ja huolenaiheita. Tämä on etenkin totta silloin, kun kyseessä on esikoisesi. On hankala löytää täydellinen henkilö täyttämään tarpeesi.

Analysoi yleisimmät kysymykset sekä huolenaiheesi tähän tilanteeseen liittyen, ja määrittele, tulisiko sinun palkata lapsenvahti vai kääntyä päiväkodin puoleen.

 • Yksityinen henkilö, joka tarjoaa lastenhoitopalveluita, ei ole yleensä pedagogisesti koulutettu. On mahdollista, että päiväkodin henkilökunta on koulutukseltaan pätevämpää kuin lapsenvahdin tarjoama panos.
 • Joskus on myös hankalaa löytää sellainen henkilö, joka pystyy saapumaan paikan päälle hoitamaan lapsiasi sinun aikataulujesi mukaisesti. Toisaalta, mikäli lapsesi voivat odottaa sinua kotona hoitolan sijaan, he saattavat sopeutua paremmin hektisiin työpäiviisi.
 • Useimmat lapsenvahdit ovat kalliimpia kuin perhepäivähoitolat tai päiväkodit. Sinun tulee ensinnäkin siis varmistaa, oletko taloudellisesti varautunut kaikkiin lapsenvahdin kustannuksiin. Joskus tuntipalkan lisäksi tulee korvata lapsenvahdin matkakustannuksia ja ruokakuluja.
 • Olemme kaikki kuulleet kauhutarinoita hirviömäisistä lapsenvahdeista. Mikäli siis koet jotain epäilyttäväksi haastattelun aikana, älä jätä asiaa huomiotta. Älä myöskään anna pelon sumentaa arvostelukykyäsi. Mutta on tärkeää luottaa vaistoihisi silloin, kun ne kertovat että jokin on pielessä.

Lapsenvahdin valitseminen: perusvinkit

Some figure
Haastattelun aikana haluat varmistua siitä, että juuri tämä henkilö on oikea vahtimaan sinun lapsiasi, ja että voit luottaa häneen sataprosenttisesti.

1. Tarkista henkilön tausta sekä varmistu edeltävästä kokemuksesta

Tarkista kaikki henkilön CV:ssään ilmoittamat suositukset, etenkin sellaiset, jotka ovat samankaltaisista töistä. Tämä on ensimmäinen askel joka sinun tulisi tehdä ennen lapsenvahdin palkkaamista.

Mikäli mahdollista, puhu suoraan perheiden kanssa, joiden kanssa henkilö on työskennellyt aiemmin ja varmista aiempi kokemus lasten hoitamisesta. Parhaimmassa tapauksessa joku luotettava henkilö lähipiiristäsi pystyy suosittelemaan sinulle lapsenvahtia.

2. Varaa aika haastatteluun

Varaa aika ja valmistaudu haastatteluun mahdollisten lapsenvahtiehdokkaiden kanssa.

Kysy kaikki sellaiset kysymykset, jotka ovat mielestäsi tärkeitä saadaksesi paremman tuntuman henkilöstä. Kysele hänen aiemmasta työkokemuksestaan ja siitä, onko hänellä kokemusta lasten kanssa työskentelystä.

Jos henkilöllä on aiempaa kokemusta lapsenvahtina työskentelystä, on myös suositeltavaa kysyä, miksi hän ei enää tee töitä kyseiselle perheelle. Pyydä haastateltavaa kertomaan, kuinka hän toimisi erilaisissa ongelmatilanteissa, joita saattaa esiintyä kun hän hoitaa lapsiasi.

Lisäksi on hyvä varmistaa, minkälainen käsitys henkilöllä on rangaistusten sekä palkitsemisen suhteen.

3. Kiinnitä huomiota käytöstapoihin sekä olemukseen

Kun valitset lapsenvahtia, on tärkeää, että hänellä on hyvä asenne, hyvät käytöstavat sekä miellyttävä persoonallisuus.

Hyvä olemus ei tarkoita johtajan rooliin tai mallin vaatteisiin pukeutumista. Sillä tarkoitetaan siististi, tilanteeseen sopivasti pukeutunutta henkilöä.

Henkilöllä täytyy myös olla hyvät käytöstavat, ja hänen tulisi kantaa itseään arvostuksella. Muista, että lapsesi tulevat tarkkailemaan tätä henkilöä sekä ottamaan mallia hänen käyttäytymisestään.

4. Tee pieni testi

Ota muutama minuutti aikaa haastattelun aikana nähdäksesi, kuinka lapsesi reagoivat henkilön läsnäoloon. Varmistu, että lapsesi pitävät henkilöstä, äläkä kyseenalaista heidän tuntemuksiaan lapsenvahtiehdokasta kohtaan! Heidän intuitionsa on paljon herkempi kuin sinun. Sama pätee myös perheen lemmikkiin, mikäli sellainen on olemassa. Heiltä saat parhaimmat vinkit siitä, millainen henkilö edessäsi todellisuudessa istuu.

Kiinnitä myös huomiota omiin tuntemuksiisi heidän ollessa tekemisissä. Oletko rentoutunut, rauhallinen ja tunnetko olosi turvalliseksi? Et voi pakottaa lapsen ja lapsenvahdin välistä suhdetta. Yrittämällä tätä teet eroamisprosessista vain hankalampaa kaikille mukana oleville osapuolille.

5. Varmista aikataulusi sekä hänen saatavuutensa

Haastattelun perusteella sinun tulisi tietää, kuinka pitkiä aikoja henkilö on valmis tarjoamaan palveluksiaan. Varmista, että hän pääsee paikan päälle ajoissa, ja onko hänen lähtönsä sidottu tiettyyn kellonlyöntiin, vai pystyykö hän tarvittaessa joustamaan aikatauluissa.

Jos jommalla kummalla teistä on hankaluuksia sovittaa aikataulut yhteen, on parempi jatkaa etsintöjä.

6. Kerro sääntösi ja ehtosi

Kun haastattelet lapsenvahtia, ehdokkaan tulisi tietää mitä häneltä odotetaan. Tähän kuuluvat mm:

 • Kuinka hänen tulisi pitää huolta vauvasta ja/tai lapsesta.
 • Mihin asti hänen vastuunsa ulottuu.
 • Kuinka toimia hätätilanteessa.
 • Mikä määritellään hätätilanteeksi.

Jos haastateltavalla on mitään ongelmia sen suhteen, mitä sinä haluat hänen tekevän hänen ollessaan sinun lastesi kanssa, haastattelemaan muita ehdokkaita.

7. Pyydä ehdokasta esittämään omat vaatimuksensa ja ehtonsa

Haastattelun aikana ehdokkaan tulisi kertoa sinulle omista ehdoistaan työn vastaanottamisen suhteen. Mitä tarkempia ja yksityiskohtaisempia ne ovat, sitä parempi sinulle.

Jos tarpeenne ja vaatimuksenne eivät kohtaa, kyseessä ei ole oikea henkilö tehtävään. Silloin sinun tulee jatkaa prosessia ja etsiä toinen henkilö vahtimaan lapsiasi.

Muista: ei ole mitään tärkeämpää kuin perheesi hyvinvointi.

Kuinka valita täydellinen lapsenvahti

Some figure

Hyvä lapsenvahti pystyy samaistumaan lapsiisi, pitämään heidät tyytyväisinä sekä terveinä, ja antamaan sinulle itsellesi vapaata aikaa ja mielenrauhaa.

Jos sinusta tuntuu, että valitsemasi lapsenvahti täyttää kaikki vaatimuksesi, olet valmis laittamaan hänet todelliseen testiin. Anna hänen vahtia lastasi lyhyitä aikoja kerrallaan, silloin tällöin. Näin voit tarkkailla tilanteen kehittymistä ja analysoida paremmin, kuinka henkilö reagoi erilaisissa tilanteissa ja kuinka hänen läsnäolonsa vaikuttaa lapsiisi.

Tarkkaile samalla, kuinka hyvin hän noudattaa asettamianne yhteisiä pelisääntöjä. Sinun tulee antaa hänelle puhelinnumero josta sinut tavoittaa aina tarpeen niin vaatiessa, jotta hän voi pitää sinut ajan tasalla tärkeistä uutisista tai ihan vain tilannepäivityksistä.

Jos koet olosi turvalliseksi ja olet tyytyväinen henkilön käytökseen, olet valmis palkkaamaan hänet pidempiaikaisesti.

Muista, että vaikka onnistuisit palkkaamaan maailman parhaimman lapsenvahdin, ei mikään eikä kukaan tule koskaan korvaamaan sinun antamaasi huomiota vanhempana. Vaikka viettäisit kuinka monta tuntia päivästä töissä, vain sinä voit tarjota ehdotonta rakkautta lapsillesi.

Älä kiellä heiltä äläkä itseltäsi mahdollisuutta kasvaa yhdessä. Aika lentää ja jonakin päivänä huomaat, että sinulla olisi kaikki aika maailmassa viettääksesi sen lastesi kanssa, mutta heillä ei enää ole antaa sitä sinulle.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Castrillón González, Lisbeth Yalile, et al. “Corporación escuela para niñeras y cuidadores.” (2010).
 • Cid López, Rosa María. “Madres sustitutas y oficios femeninos. Nodrizas y niñeras en la Roma antigua.” Los trabajos de las mujeres en el mundo antiguo: cuidado y mantenimiento de la vida (2016).
 • Gorbán, Debora. “De niñeras, cuidadoras y empleadas domésticas: una mirada sobre los procesos de selección de trabajadoras del cuidado entre familias de clases medias en la ciudad de Buenos Aires.” Documentos para discusión Nº14(2014).

 

 


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.