Kymmenen hoitokeinoa syyliin
Tarkistanut ja hyväksynyt: ravitsemusterapeutti Eliana Delgado Villanueva
Syylät ovat lähinnä kosmeettinen, joskin ikävä haitta. Ne eivät ole vaarallisia, eikä niillä ole mitään yhteyttä hygieniaan. Syylät ovat HPV-syylävirusten (human papilloma virus, ihmisen papilloomavirus) aiheuttamia hyvänlaatuisia kasvaimia ihossa tai limakalvoilla. Tartunta tapahtuu kosketuksessa, ja syylät ovat yleisempiä lapsilla kuin aikuisilla. Aika tartunnasta syylän ilmestymiseen kestää muutamasta viikosta kahdeksaan kuukauteen.
Tavallisia syyliä on tyypillisesti käsissä tai jalkapohjissa ja ne kohoavat ihosta puolipallomaisesti. Jalkapohjissa on myös ihon sisään kasvavia ns. mosaiikkisyyliä, jotka aiheuttavat kipua kävellessä. Kynsivalleissa ja kynsien alla olevat syylät ovat myös tavallisia. Syyliä voi olla myös rihmamaisena esimerkiksi suupielissä, silmäluomissa tai sierainaukoissa lapsilla, joskus aikuisillakin. Tässä artikkelissa annamme kymmenen erilaista hoitokeinoa syyliin.
1. Hiiva ja risiiniöljy
Sekoittamalla kuivahiivaa ja risiiniöljyä saat tahnan, jonka voit levittää yöksi suoraan syylälle. Peitä syylä laastarilla, jottei tahna leviä. Poista laastari aamulla ja toista tarvittaessa.
2. Ruokasooda
Voit kokeilla syylän liottamista ruokasoodassa. Sekoita ruokalusikallinen ruokasoodaa lasilliseen vettä ja liota syylää vedessä. Voit kaataa ruokasoodan ja veden laakeaan astiaan, mikäli syylä on jalassa tai muuten hankalassa paikassa, joka edellyttää koko käden tai muun kehon osan uittamista. Anna liotetun kohdan kuivua luonnollisesti, älä huuhtele ruokasoodaa pois. Toista säännöllisesti niin kauan, kunnes syylä häviää.
3. Syylät ja ruokavalio
Ruokavaliolla voi olla vaikutus syylien muodostumiseen ja poistamiseen. Keskity syömään ruokia, jotka vahvistavat immuunijärjestelmää. Etenkin valkosipuli, bataatti, auringonkukan siemenet ja riisi ovat hyväksi. Lisää niitä jokapäiväiseen ruokailuun, kunnes syylät alkavat kadota.
4. Valkosipuli
Valkosipuli sisältää kahta eri ainesta, jotka ovat hyväksi terveydelle: allisiini ja disulfidi. Allisiini löydettiin valkosipulista vuonna 1944, jolloin havaittiin, että se kykenee tehokkaasti tappamaan bakteereja ja sieniä.
Laita hienonnettua valkosipulia tai sipulia suoraan syylälle. Voit myös syödä raakaa valkosipulia esimerkiksi osana salaattia tai vaikkapa leivän päällä. Valkosipulin hajun saa poistettua pureskelemalla tuoretta persiljaa. Jos et siedä valkosipulin hajua tai makua, voit nauttia raa’an valkosipulin sijaan valkosipulikapseleita, joita löytyy terveysmyymälöistä.
5. Kuuma vesi
Tutkimukset ovat osoittaneet, että pelkästään liottamalla syylää kuumassa vedessä voit päästä pikkuhiljaa siitä eroon. Kuuma vesi pehmentää syylää ja auttaa tappamaan sen aiheuttaneen viruksen. Ole varovainen kuuman veden kanssa, äläkä polta itseäsi.
6. C-vitamiini
Hoida syylät C-vitamiinilla. Käytä C-vitamiinitablettia, jonka voit murskata jauheeksi ja sekoittaa veteen, näin saat kätevän tahnan, jonka levittäminen suoraan syylälle on helppoa. Peitä tahna siteellä tai laastarilla, niin ettei se leviä. C-vitamiinissa on paljon luonnollista happoa, joten se voi kiihdyttää syylän katoamista.
7. E-vitamiini
Hoida syylä E-vitamiinilla. Voit käyttää tätä samaan tapaan kuin C-vitamiinia. Riko E-vitamiinitabletti tai käytä E-vitamiiniöljyä. Näitä löytyy apteekeista ja hyvinvointimyymälöistä. Sekoita murskattuun tablettiin tippa vettä muodostaaksesi tahnan tai hiero öljyä syylään. Peitä laastarilla. Toista hoito kolme kertaa päivässä. Muista poistaa laastari yön ajaksi, jotta iho saa hengittää ja aloita hoito jälleen aamulla.
8. Risiiniöljy
Risiini sisältää happoa, joka ärsyttää syylää ja syövyttää sitä. Risiiniöljy toimii parhaiten pienillä, litteillä syylillä etenkin kämmenselällä. Levitä risiiniöljyä syylälle vanulapulla kahdesti päivässä.
9. Porkkana
Pese ja kuori porkkanat, leikkaa paloiksi ja laita tehosekoittimeen. Lisää tippa oliiviöljyä saadaksesi tasaisen seoksen. Hiero tahna syylälle kahdesti päivässä ja anna imeytyä puolen tunnin ajan. Toista hoito joka päivä kahden tai kolmen viikon ajan.
10. Sitruunan mehu
Käytä hapokasta sitruunaa syylän poistamiseen. Purista tuoreesta sitruunasta tippa mehua ja hiero syylälle. Tee haude murskatusta sipulista ja levitä syylän päälle puoleksi tunniksi. Peitä haude sideharsolla, jonka voit teipata paikoilleen. Toista kerran päivässä enintään kolmen viikon ajan.
11. Aloe vera
Aloe vera voi myös toimia loistavasti syylien poistamisessa. Käytä tuoretta aloe veraa, katkaise yksi lehti ja kaavi geelimäinen hedelmäliha ulos. Levitä geeli syylälle vanulapulla ja peitä laastarilla. Toista hoito joka päivä siihen saakka, kunnes syylä katoaa.
Tässä esittelimme kymmenen hoitokeinoa syyliin; koita niistä yhtä tai useampaa jos syylät vaivaavat sinuakin!
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Chen, J., & Wu, Y. (2014). Local Treatments for Cutaneous Warts. In Evidence-Based Dermatology: Third Edition. https://doi.org/10.1002/9781118357606.ch38
- McLaughlin, J. S., & Shafritz, A. B. (2011). Cutaneous warts. Journal of Hand Surgery. https://doi.org/10.1016/j.jhsa.2010.11.036
- Reddy, B. V. V. G., & Irvine, K. D. (2008). The Fat and Warts signaling pathways: new insights into their regulation, mechanism and conservation. Development. https://doi.org/10.1242/dev.020974
- Mousavi, Z. B., Mehrabian, A., Golfakhrabadi, F., & Namjoyan, F. (2018). A clinical study of efficacy of garlic extract versus cryotherapy in the treatment of male genital wart. Dermatologica Sinica. https://doi.org/10.1016/j.dsi.2018.06.007
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.